anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Stiti ceva de Maria Grigorescu, mama lui Nicolae Grigorescu, daca da imi spuneti va rog?

3 răspunsuri:
| SuciuSebastian a răspuns:

Deocamda nu se cunosc multe lucruri referitoare la mama marelui pictor, insa ei ii este atribuita de catre majoritatea istororicilor in arta meritul de a-l trimite la scoala pe Grigoresc. Iti voi da un scurt citat dintr-un album de arta : " Desi femeie fara carte, Ruxanda a constientizat de la bun inceput importanta invataturii in viata unui om si a avut grija sa-si trimita copii la scoala, straduindu-se in paralel ea insasi sainvete sa scrie si sa citesca, pentru a-i putea ajuta la nevoie si, probabil, pentru a-si deschide ochii spre un univer pana atunci inaccesibil ei. Amintirile pictorului din aceasta perioada sunt pasaje emotionale, din care se desprinde duios chipul bland al mamei, cu darzenia, spiritul de sacrificiu si ambitia specifica omului simplu, de la tara, obisnuit cu greul si cu grija zilei de maine.,, Cu acul ne-a crescut biata mama. Si o data n-am auzit-o plangandu-se ori blestemand, ori spunand vreo vorba rea. S-a trudit saracuta de ea si a-nvatat sinfura sa citeasca si sa scrie ca sa ne poat-nvata si pe noi putina carte. De dimineata pana in noapte muncea si ne ingrijea s=avem de toate ", rememoreaza artistul. " Sper ca ti-am fost de folos, o zii buna.

| Puiu_Andy_1994 a răspuns (pentru SuciuSebastian):

Ai facut multe greseli de scriere si in plus nu o cheama Ruxandra ci Maria.

| Edna a răspuns:

Nu o cheama Ruxandra, ci Maria.