Sporeste-ti creativitatea
Cu totii avem creativitate. Creativitatea este un drept al omului din nastere. Acest lucru nu inseamna insa ca o persoana este la fel de creativa ca si alta. Depinde de cat de dezvoltata este aceasta caracteristica.
De exemplu, nu toata lumea poate fi la fel de creativ ca si Vincent Van Gogh. Poate te pricepi mai mult sa fotografiezi decat sa pictezi. Fiecare ne pricepem la ceva deoarece cu totii suntem creativi din nastere.
Cum putem sa ne imbunatatim acest potential creativ? Cum putem sa facem arta, sa devenim mai mult decat niste trogloditi? Cum putem sa pictam ca si Vincent Van Gogh, sa compunem muzica ca si Beethoven sau sa fim conducatori geniali ca si Napoleon?
Din pacate nu putem sa pornim sau sa oprim potentialul nostru ca si un intrerupator. Uneori, doar apare, intram intr-o zona in care uitam de lumea care ne inconjoara. Suntem atat de concentrati la ceea ce facem incat nu mai suntem atenti la ce se intampla in jur. Cum putem sa intram in acea zona in permanenta?
Primul pas este sa iti propui un obiectiv. Poate fi ceva simplu ca si „o sa imi termin eseul la istorie astazi" sau „o sa termin aceasta pictura in trei zile". A avea un tel este foarte important pentru ca te indreapta inspre directia corecta. Fara un obiectiv, este foarte posibil sa te invarti in cercuri.
Urmatorul pas este sa te intrebi de ce faci asta? Care este motivatia? Poate faci eseul ca sa primesti nota 10 sau doar ca sa treci examenul si sa scapi de povara. Nu poti sa lucrezi fara sa fii motivat, este combustibilul cu care functionam.
Asigura-te ca ceea ce urmeaza sa faci este o provocare pentru tine. Creativitatea trebuie exersata ca sa nu se diminueze. Trebuie sa fie plina de provocari, astfel creativitatea ta va ramane ascutita si va fi utilizata tot mai mult daca sarcinile tale sunt tot mai provocatoare. Daca sarcinile tale sunt plictisitoare si monotoane creativitatea ta nu se va imbunatati.
Munceste intotdeauna intr-un mediu care favorizeaza munca si atribuie timp fiecarei sarcini. Nu incerca sa iti termini eseul intr-un mediu galagios pentru ca zgomotul iti vor distrage atentia. Nu atribui toata ziua acestei sarcini. Poate sunt si alte lucruri care trebuie sa le faci, imparte-ti timpul.
Creeaza-ti un mediu propice pentru a fi creativ, incearca sa nu fii distras de la ceea ce faci. Nu poti permite sa fii deranjat cand esti in acea „zona". Probabil iti vei pierde ordinea gandurilor fiindca iti va ingreuna munca si vei fi frustrat.
Nu uita sa repeti mereu acest proces. Exerseaza-l si cu timpul iti vei imbunatati potentialul creativ.
Forum Mayra: "Creativitatea".
mirea25 întreabă: