Taci din gura este pleonasm.
Marea majoritate nu este pleonasm, deoarece pot fi majoritati diferite. De ex. este majoritatea simpla, de 50%+1, sunt majoritati calificate de 2/3 (cca 66, 66%), 3/4 (75%), etc, asa ca pentru o majoritate de peste 90% se poate spune marea majoritate. Numai bine!
"Tacă-ți gura sau taci din gură! = nu mai vorbi! isprăvește! 3. A nu răspunde, a nu riposta. 4. A tăinui, a ascunde; a fi discret. ♦ A nu-și exprima fățiș părerea. – Lat. tacere."
Acum trage tu concluziile.Succes!
Marea majoritate este cat se poate de corect, deoarece exista in politic o delimitare a termenului de "majoritate". de ex. majoritatea "mica" cea de tip 50%+1, iar cea mare este cu siguranta cea diferita.
De fapt, exista totusi o chestie de nunata lingvistica. poate exista si o mica majoritate chiar daca suna ridicol...adica 50 si un pic la suta..marea majoritate inseamna practic o majoritate categorica..il consideram pleonasm din cauza etimologiei comune.dar de fapt el nu este..sau macar nu chiar atat de mult..nevoia de a adauga un "mare" se datoreaza tocmai dorintei de a sublinia majoritatea covarsitoare...totusi de multe ori expresia este folosita fara a se tine cont de aceasta nuanta.
Da, dupa parerea mea sunt.
Doar nu poti sa taci din altceva, adica e aiurea expresia "taci din gura" daca stau sa ma gandesc , iar cealalta sigur este.
Cred ca sunt pleonasme Marea majoritate sigur e pleonasm insa nu sunt sigur la,, taci din gura,, dar cred ca si acesta e.
Poate termenul 'marea majoritate' nu este pleonasm dar cu siguranta nu are sens sa mentionezi asa ceva.
Iata de ce. Sa consideram un grup X ce incearca sa voteze sau nu o lege. Grupul este impartit astfel:
A - minoritatea - maxim 49% din X
B - majoritatea - minim 51% din X
Z - "marea majoritate" - ambiguu, 2/3 din X pentru unii, 3/4 pentru altii samd
Avand in vedere ca acest grup are doar 2 optiuni cu care sa voteze ( practic da, sau nu), de ce trebuie X impartit la 3 fractii? Ah ok, daca avem 3 posibile optiuni de vot ( poate chiar si abtinere) atunci are sens, dar in acel caz cine detine minim 33% + 1 de vine majoritea.
Revenind la cazul de mai de sus, ce se intampla cu B atunci? Devine o mica majoritate? Eu n-am auzit de termenul asta vreodata. Mai mult, aceasta diferenta intre marea majoritate si minoritatea, aduc ca si conseciinta aditia lui B la grupul minoritar. Practic aceasta "mica majoritate" este de fapt tot minoritatea.
Drept urmare, n-are sens sa folosesti "marea majoritate", termen ce este oricum folosit in situatii binare ( ex: politicienii voteaza o lege cu da sau nu ). Poti sa spui simplu majoritatea celor din X sunt de parere ca"...";
Daca vrei sa exprimi ca un procentaj surmenabil de oameni dintr-un grup sunt de o parere, poti sa spui simplu : 3/4 din X, foarte multi din X, 95% din X, samd.
Cu bine,
D
anonim_4396 întreabă: