| Bodi97 a întrebat:

"Trebuie" este predicat verbal?

Răspuns Câştigător
mira
| mira a răspuns:

Da, este predicat verbal.Are si infinitiv(a trebui), de asemenea moduri si timpuri; este deci verb. Retine ca este verb impersonal.

| raluk27 a răspuns (pentru mira):

Daca "a trebui " are moduri si timpuri, cum il conjugi la indicativ, perfect simplu sau mai mult ca perfect? Just curious..Eu cred ca afirmatia ta este total eronata. Acest verb este impersonat ca forma si unipersonal in continut. Eu asa am invatat.

9 răspunsuri:
mira
| mira a răspuns:

Pentru Raluk 27
Chiar tu spui ca este verb impersonal si unipersonal.Asta inseamna ca nu va avea forme pentru toate persoanele.In schimb, are forme la persoana a III-a pentru majoritatea modurilor si timpurilor:Te intereseaza perfectul simplu care este perfectul oltenesc.Un oltean va spune:"Trebui astazi sa ma grabesc ca sa prind trenul si chiar il prinsei". Acest verb are si m.m.c.p.Ex."El trebuise sa paraseasca in graba cetatea."Daca ai si alte neclaritati poti sa ma intrebi.

| raluk27 a răspuns (pentru mira):

N-am auzit un viata mea de "trebui" ( sa prin trenul). Cum n-am auzit si nici nu am intalnit (vorbit+scris) a trebui la perfect simplu si mai mult ca perfect. Nu-mi suna bine si nu cred ca este corect gramatical.

| mira a răspuns (pentru raluk27):

Faptul ca nu ai auzit niciodata de o anumita forma a unui cuvant nu inseamna ca ea nu exista. Putine investigatii dialectologice nu ti-ar strica.Din ce zona esti?

| raluk27 a răspuns (pentru mira):

Nu stiu daca are vreo importanta zona din care vin.Dar presupunand ca ar exista o forma la perfect simplu, pers1, nu crezi ca ar trebui sa fie cu 2 i?

| mira a răspuns (pentru raluk27):

Nu.Poate exista si o forma cu doi de i, dar este a verbului "a trebui "devenit verb personal(Eu trebuiesc totusi cuiva), adica sunt necesar cuiva.Un oltean va spune cu repros:"Cand iti trebuii, ma luasi cu tine." Are importanta zona din care provii, fiindca ai sansa intalnirii unor forme populare sau dialectale care apartin tot limbii romane.Soarta a facut asa ca eu sa ma plimb prin aproape toate zonele si sa le inregistrez specificul lingvistic.

| raluk27 a răspuns (pentru mira):

Hmmm..tot nu-mi suna bine "trebuise". Mai ales ca nu l-am vazut scris pe nicaieri. De vorbit poate se vorbeste, dar oamenii comunica in multe feluri si nu toate sunt neaparat corecte.

| mira a răspuns (pentru raluk27):

Formele populare sunt la fel de legitime in limba ca si cele literare. Puteai sa te intalnesti cu o asemenea forma doar in literatura care ar fi imaginat un personaj oltean de anvergura.In limbajele stiintific, juridic, publicistic perfectul simplu nu se foloseste, de aceea n-ai intalnit aceste forme.

| cristinaaa12 a răspuns:

Da, este, pentru ca n-are cum sa fie predicat nominal.

Întrebări similare