In nord-est.
uite aici o planiglobul macar sa-ti faci o idee :
http://shop.amcopress.ro/......ta-140x100
Dragă prietene, aproape toate răspunsurile pe care le-ai primit sînt juste şi funcţie de vîrsta pe care o ai pare aproape un nonsens să nu ştii unde se află continentele pe această planetă pe care trăim.
Dar, într-o oarece măsură şi întrebarea ta este cam naivă şi care dovedeşte o adevărată lipsă de orientare a ta în acest spaţiu geografic.
Să o luăm puţin metodic...
Să considerăm că ai în faţă o hartă a lumii ( un aşa zis "planiglob"), tipărit la noi. Acesta îţi arată cele două jumătăţi ale lumii est şi vest ( cum priveşti, în stînga ta e vestul şi în dreapta estul ). De aceea, din punctul de vedere al nostru ca români , şi ca europeni, ce e la stînga e vest ( oocident) iar ce e la dreapta e est ( orient). Bun!
Deosebit de stînga - dreapta mai avem şi reperele sus- jos. Partea de sus a hărţii se numeşte nord, iar cea de jos sud.
Pînă aici cred că e clar!
Pentru a se putea localiza pe această hartă o serie de continente şi ţări, cei ce au întocmit primele hărţi ale lumii au recurs la nişte artificii , nişte şmecherii dacă vrei, şi au propus nişte linii imaginare pe care le-au numit paralele şi meridiane. Distanţele între paralele ( şi între meridiane la fel ) se măsoară în grade minute şi secunde ( da, ca la geometrie , la unghiuri , pentru că relaţiile geografice au fost implantate în cunoştinţele oamenilor mai întîi pe baze geometrice).
Mai departe!
Există, pe această scară a meridianelor şi paralelelor,două liniicu totul deosebite : Una care împarte lumea în două emisfere (jumătăţi) de nord şi de sud.Aceasta se numeşte ECUATOR. Numele provine în fapt de la numele ţării Ecuador,( din America de Sud) ţară prin care se presupune că trece această linie imaginară. Se consideră că această linie se află la 0 grade.De la Ecuator în sus sînt 90 de grade pînă la polul Nord şi alte 90 de grade pînă la polul Sud. Această aşezare a unui punct în emisfera nordică sau cea sudică se numeşte LATITUDINE.
Privind din nou harta , undeva pe mijlocul ei , de la stînga la dreapta, se găseşte o linie imaginară care se numeşte meridian şi, mai exact meridianul de 0 grade, considerat a fi în Marea Britanie, chiar în Anglia şi, şi mai exact, prin localitatea Greenwich.
De la această localitate se face înconjurul lumii şi, pornind către stînga privitorului se va chema vest( LONGITUDINE vestică ) iar spre dreapta este estul şi se va numi LONGITUDINE estică. Vom avea cîte 180 de grade de fiecare parte, în total 360 de grade, deci un cerc complet.
Acum să trecem şi să localizăm continentele .
În centrul hărţii şi în partea de sus ( deci emisfera nordică ) avem Europa. Mergînd de aici spre dreapta ( cum priveşti harta) se găseşte continentul numit Asia. El este despărţit de Europa , în mod convenţional, printr-un lanţ de munţi, nu prea înalţi, numiţi Munţii Ural(i), pe teritoriul Rusiei. Acest continent ,Asia, se consideră a fi cel mai mare din lume ( ca suprafaţă). Datorită faptului că Europa este practic unită cu Asia, unele lucrari de specialitate denumesc acest teritoriu cu un singur cuvînt : EURASIA. Cele mai importante ţări din Asia sînt: Rusia ( partea asiatică ), Irak, Iran, India, Pakistan, Mongolia, China , Japonia , peninsula Coreea şi Indonezia. Asia depăşeşte spre sud Ecuatorul şi ajunge pînă la aproximativ 10 grade latitudine sudică.
În partera de jos a Europei se află continentul numit Africa.El este despărţit de Europa prin Marea Mediterană. Africa se află în emisfera de nord pînă pe la paralela de 37 de grade ( cu ţările Maroc, Tunisia, Algeria, Libia , Egipt), iar în sud pînă la aproximativ 37 de grade latitudine sudică , unde se află ţara numită Africa de Sud.
În josul Asiei, sub Indonezia şi Noua Guinee se află continentul numit Australia care , către sud, trece de paralela de 40 de grade.
Principalele ţări ale acestui continent sînt Australia şi Noua Zeelandă.
Dacă mergem din Europa către stînga , deci către vest, traversăm o mare întindere de apă care se numeşte Oceanul Atlantic şi la cca 7-8.000 de kilometri vom găsi un continent care se numeşte America de Nord. Principalele ţări ale acestui continent sînt Groenlanda, Canada , Statele Unite ale Americii şi Mexicul. Toată suprafaţa acestui continent se află în emisfera nordică .
În partea de sud a Americii de Nord se află o altă mare întindere de pămînt, în fapt un alt continent, numit America de Sud, cea mai mare parte în emisfera sudică. Cele două continente sînt despărţite de o fîşie destul de îngustă de pămînt numită istmul Panama.
Cele mai importante ţări din America de Sud sînt Brazilia şi Argentina.
Pînă acum am localizat şase (6) continente.
În apropierea locaţiei numită polul Sud se mai găseşt un continent numit Antarctica. El se află în sudul continentelor America de Sud, Africa şi Australia şi este despărţit de acestea prin sudul oceanului Atlantic, Oceanul Indian şi, prin părţile sale laterale de imensa cantitate de apă numită Oceanul Pacific.
Acum să ne întoarcem puţin la întrebarea ta . Întrebarea nu e prea corect pusă deoarece PĂMÎNTUL ESTE ROTUND şi se poate spune că Asia este faţă de America de Sud ...şi la dreapta şdarşi la stînga. Nu vreau să mă consideri neserios dar...Depinde pe unde vrei să o apuci.
Iată un simplu exerciţiu. Desenează un cerc şi pe circomferinţa cercului ( linia cu care ai desenat cercul)fă un gogoloi mai mare şi zi că acolo e Asia şi un altul , ceva mai departe, pe care să-l consideri America de Sud. Practic, datorită faptului că e vorba de un cerc , poţi merge pe această linie a cercului şi la stînga, dar şi la dreapta şi ajungi în punctul dorit.
Cumva mai exact , Asia este despărţită de America ( fie ea de Nord sau de Sud)prin Oceanul Pacific. Aşa că, măcar cu ochii minţii, dacă nu ai un planiglob( o hartă a pămîntului ) încearcă să iei o foaie de hîrtie şi aşa după cum ţi-am spus eu poţi aşeza cele şapte continente.
Dragă prietene, ţi-am dat o veritabilă lecţie de geografie a continentelor , atît de exactă şi de amănunţită încît pînă şi un orb ar reuşi facă desenul după o asemenea expunere verbală.
Cam atît că am obosit de cînd scriu .
Mai uşor ar fi fost să iei matale o hartă a lumii, să citeşti pe ea cum şi unde sînt amplasamente continentele şi ai fi înţeles probabil şi matale mai bine şi m-ai fi scutit şi pe mine de un asemenea exerciţiu.
Dcă vrei să-ţi fac o confidenţă consider că în lipsă de a face ceva, navigatul pe o hartă a lumii mi se pare a fi unul dintre cele mai frumoase exerciţii de înmagazinare a unei imense cantităţi de cunoştinţe de cultură generală.
În literatura universală există un anume scriitor , un fancez, pe numele său Jules Verne , care, în afară de a fi fost unul dintre cei mai mari vizionari ai vremii sale, a dat lumii o imensă cantitate de romane , în exclusivitate privind cele mai îndepărtate ţinuturi ale acestei lumi. Ce este cel mai interesant în toate aceste cărţi ale sale este faptul că toate sînt scrise numai ca rod al imaginaţiei sale, a tot ce a putut să citească despre lume , pentru că în fapt , el nu a ieşit NICIODATĂ în afara hotarelor Franţei
Dacă ești atât de cretină încât să nu te descurci c-o hartă în față atunci nu te mai duce la școală. Avem nevoie și de văcari. Înțeleg să mai întrebi ceva la matematică sau fizică dar aici chiar nu e cazul.
Pur si simplu nu-mi place Geografia. Era doar o intrebare. Dar se mai gasesc niste "destepti" in masura sa comenteze aiurea. Vezi-ti baiatule de treaba ta!
Draga mea, eu sunt un umanist convins. Tolerez și accept pe unul care nu știe matematică sau alte științe reale dar când văd aberații ca ale tale aproape că fac spume! Nu-ți place geografia? Scuza asta e acceptabilă dacă te întreabă cineva un munte obscur din Indonezia de exemplu. Să nu știi unde e un continent pe hartă e culmea ridicolului!
Ține de cultura ta generală, de o minimă cunoaștere asupra mediului înconjurător, să știi nordul de sud și unde ești când te plimbi în lume. E la fel ca limba română. Nu o să-ți ceară nimeni să analizezi fraze morfo-sintactic în viață dar să-ți știi corect propria limbă, da! Pentru că e o chestie de bază, la fel ca întrebarea ta.
Cum dracu' să fii în asemenea hal să nu găsești Asia pe hartă?! Nu-nțeleg cum nu ai bunul-simț să-ți fie rușine de tine. Auzi scuză: că nu îi place geografia.
Tin minte cand ma uitam la desene animate, majoritatea produse in SUA (astea-s in America de Nord, adica, asa cum vezi tu harta, odata identificata America de Sud, urci un pic, spre tavan, in caz ca harta e agatata in cui), si aparea frecvent faza aia, aproape cliseica, in care un personaj se apuca sa sape un tunel, in jos, si sapa, sapa, sapa, pana cand ajungea in partea opusa a globului, la o adica, in China. China, ultima oara cand m-am uitat, era in Asia. Acu' nu stiu daca nu cumva i-au modificat astia pozitia, ca traim in secolul vitezei si modificarile se produc pe banda rulanta, fara sa mai avem timp sa le contorizam.
pspspsps întreabă: