Bună!
"Art. 12 Programele pentru studiul limbii şi literaturii române abordează studiul integrat al textului literar, al limbii și al comunicării. Pregătirea elevilor pentru olimpiadă vizează competențele generale/specifice și conținuturile asociate acestora din programele şcolare din anii anteriori anului de studiu în care se află, precum şi conţinuturile pentru semestrul I al anului şcolar în curs, aprofundate şi extinse în limitele particularităţilor de vârstă ale elevilor.
Art. 13 Timpul de lucru este de: a. Proba A - trei ore, la toate etapele. b. Proba B – 25 min. (15 min. pregătirea răspunsului şi 10 min. susţinerea acestuia), pentru toate clasele, la etapa națională.
Art. 14 Structura subiectelor este următoarea: Proba A Subiectul va conţine două texte/fragmente de text literar şi/sau nonliterar şi două cerinţe, după cum urmează:
1. un item subiectiv de tip eseu structurat care vizează elemente de analiză tematică, structurală sau stilistică şi/sau interpretarea textelor-suport; încadrarea textelor literare în curente/tendințe literare/culturale;
2. un item subiectiv de tip eseu nestructurat care vizează competenţa culturală a elevului (de exemplu: compararea viziunii despre lume, despre condiţia umană sau despre artă, reflectate în texte literare, nonliterare sau în alte arte, identificarea unor conexiuni între literatura română şi cea universală etc.)
Toate cerinţele vor evalua competenţele dobândite de elevi în urma parcurgerii elementelor de conţinut din programa şcolară din clasele anterioare şi din semestrul I al anului şcolar în curs. Lucrarea scrisă nu va avea titlu sau motto. Utilizarea acestora va atrage după sine descalificarea concurentului. Proba B (pentru etapa naţională) Conţinutul Probei B, orală, individuală, are ca obiectiv dezvoltarea competenței de comunicare orală, fundamentată pe dezvoltarea competenței de lectură, competenţe-cheie dobândite prin abordarea inter- şi transdisciplinară a conţinuturilor din programele şcolare. Proba B se dezvoltă în domeniul comunicării, cu un conținut constând în susținerea unei opinii personale cu privire la teme/subiecte/aserțiuni/afirmații prezente în subiectele/textele suport de la proba A, cu referire la propria lucrare scrisă de la proba A. *Evaluarea la Proba B va avea în vedere atât competenţele de lectură și de comunicare orală dobândite prin studierea disciplinei limba şi literatura română, precum și achizițiile culturale formale și nonformale ale elevilor participanți la olimpiadă." - SURSA = Regulamentul de la linkul :
static.olimpiade.ro/uploads/attach_data/82/8/34//regulament_olimpiada_limba_si_literatura_romana_2014.rar
Vezi şi programele şcolare în vigoare la linkul :
http://programe.ise.ro/......20IX-a.pdf
http://programe.ise.ro/......%20X-a.pdf
http://programe.ise.ro/......0XII-a.pdf
Toate cele bune.
papucicu întreabă: