| 000iasmina000 a întrebat:

Unde gasesc referate despre orice schita a le lui I. L. Caragiale?

3 răspunsuri:
| elena a răspuns:



D- l Goe …
Titlul
Titlul schitei este chiar numele protagonistului, in jurul caruia se tese actiunea. Ironia scriitorului fata de acst personaj este evidenta inca din titlu. I.L.Caragiale il numeste,, domnul,,, apelativ ce ilustreaza atitudinea acesrtuia fata de acesta. In acest fel se subliniaza si contrastul – recurrent in scrisul sau – dintre esenta si aparenta, dintre ceea ce vrea sa para personajul -,, un domn,, -, un tanar educat si ceea ce este el in realitate – un copil obraznic, lipsit de educatie.
Cele trei puncte de suspensie din titlu atrag si ele atentia asupra caracterului personajului si sunt o invitatie la a reflecta asupra faptelor prezentate.

Continutul. Momentele subiectului.
In naratiunea,, D- L Goe …,,, I.L.Caragiale povesteste o singura intamplare : calatoria lui Goe – insotit de m-am-mare, mamitica si tanti Mita- cu trenul, la Bucursti.
Schita se deschide ex- abrupto, cu o fraza in care se contureaza intriga :,, Ca sa nu mai ramana repetent si anul acesta, m-am-mare, mamitica si tanti Mita au promis tanarului Goe sa-l duca la Bucuresti de 10 mai.,,
Tot aici se face si trecerea la expozitiune, continuata in paragraful urmator. Prin urmare, in acea dimineata de imi, cei 4 calatori astteptau,, cu multa nerabdare,,, pe peronul garii dintr-un oras neprecizat, trenul care avea sa-I duca la Bucuresti. Dintre toti cel mai cuprins de neastampar este Goe, pe care doamnele l-au imbracat festiv,, intr-un frumos costum de marinar,,, asortat cu o palarie de paie cu inscriptia,, Le Formidable,, si sub panglica careia se afla biletul de calatorie, infipt cochet de tanti Mita fiindca,, asa tin barbatii biletul,,.
Timpul se consuma intr-o discutie,, filologica,,, in jurul cuvantului,, marinar,,, prilej pentru autor de a creiona mahalaua intelectuala careia ii apartin personajele.
Desfasurarea actiunii consemneaza o serie de anecdota varia a caror tensiune creste pana la punctul culminant, pentru ca, in final, sa se instaureze calmul.
Prima dintre acestea se consuma imediart dupa urcarea in tren : din pricina aglomeratiei, cu greu se gasesc locuri pentru doamne, prin bunavointa unor tineri politicosi. Goe refuza sa intre in compartiment, preferand sa ramana,, in coridorul vagonului cu barbate,,.
Avertizat prietenenste de un tanar bine intentionat sa nu mai scoata capul pe fereastra, copilul ii raspunde obraznic, refuzand sa ia inseama sfatul primit. Jignit de modul in care I se adresase -,, mititelule,, -, Goe il apostrofeaza :,, Ce treaba ai tu, uratule?,, si apoi se agata cu mainile de vergeaua de alama si scoate iar capul afara. Gestul sau va fi imediat sanctionat, caci vantul ii zboara palaria, in panglica careia se afla si biletul. Tocmai cand,, mititelu,, scotea urletele de rigoare, soseste conductorul trenului care-I cere bietul. Stradania celor trei,, mame,, de a-I explica intamplarea este zadarnica, ele trebuind sa achite un nou billet si amenda.
Pe masura ce trenul se apropie de Bucuresti, Goe mai trece prin niste,, peripetii,, :,, se reazima in nas,, de clanta usii compartimentului si ceva mai tarziu, iesit pe corridor sa manance,, ciucalata,, si nesupravegheat, ramane blocat in,, compartimentul unde intra doar o singura persoana,,. Eliberat de controlor, baiatul nu este certat ca plecase fra sa ceara voie, ci dimpotriva este sarutat dulce de cele 3 cucoane, scapate de sperietura, ca si cand l-ar fi revazut dupa o indelungata absenta.
De teama sa ni I se intample ceva,, puisorului,,, m-am-mare se asaza pe culoar, pe un geamantan strain, sa-l pazeasca pe Goe. Atras in mod irezistibil de,, masina cu maner,, din coltul culoarului, Goe trage semnalul de alarma, provocand oprirea brutala a trenului. Acest miment constituie si punctul culminant al schitei. Fireste, controlorii n-au reusit sa-l identifice pe faptas, ei constatand doar ca maneta fusese trasa din acelasi vagon in care,, marinerul,, isi pierduse palaria. In scurt timp, m-am-mare,, dormea,, in compartiment cu,, puisorul,, in vrate, de teama sa nu mai plateasca o noua amenda.
Finalmente, familia soseste cu o mica intarziere la Bucursti, episod ce reprezinta deznodamantul schitei. Toate neplacerile calatoriei si spaimele cucoanelor sunt uitate, iar Goe si familia pornesc cu trasura la,, bulivar...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna, iti sugerez sa incerci www.referatonline.ro

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună, ai putea intra şi pe lecturirecenzate.ro! Succes!

Întrebări similare