| marina_bis a întrebat:

Unde pot gasi informatii despre tipurile de nori?

9 răspunsuri:
| Annitu a răspuns:

Cauta pe net!winking

| BluePuff_3062 a răspuns:

Cirrus (Ci),
nori subţiri cu aspect de filamente sau fibre albe şi subţiri sau de benzi transparente, formaţi din cristale mici de gheaţă. Nu reduc strălucirea Soarelui sau Lunii. Apariţia lor prevesteşte frontul cald al unei perturbaţii atmosferice.
Cirrocumulus (Cc),
nori cu formă de pături sau bancuri subţiri, dând cerului aspect vălurit, încreţit, asemănător unei plaje cu nisip. Apar şi dispar rapid. Transparenţi. Însoţiţi, cel mai adesea, de nori Cirrus.
Cirrostratus (Cs),
cu aspect văluros, albicios, pot ocupa total sau parţial cerul. Formaţi din cristale degheaţă, uneori pot fi atât de subţiri, aproape neobservaţi, dând cerului aspect lăptos.

Nori mijlocii (2-6km)

Altocumulus (Ac),
cu forme variate: rulouri, benzi de culoare albă sau cenuşie, pături, suprapuse uneori, de culoare cenuşiu-deschis. Au aspect continuu sau sunt separate prin mici spaţii între ele. Pot fi transparenţi dar uneori Soarele nu este vizibil din ei. La apus şi răsărit se colorează în roşu-aprins.
Pot genera ploaie cu picături mari şi rare sau ninsoare cu fulgi mari, pe o bandă de 70-80km.
Altostratus (As),
formează pânze noroase albăstrui sau cenuşii. Pot acoperi cerul total sau parţial. Soarele şi Luna se pot observa ca pete luminoase. Pot fi formaţi din două sau mai multe straturi suprapuse. Din ei pot cădea precipitaţii continue sub formă de granule de gheaţă, ninsoare sau ploaie pe o bandă de 70-80km.

Nimbostratus (Ns),
pinze întunecate de culoare cenuşie, cu aspect vaporos. Dau naştere la precipitaţii continue sub formă de ploaie sau de ninsoare, pe o bandă de 70-80km. Acoperă în întregime Soarele, dând de multe ori impresia că sunt iluminaţi din interior. Se formează din norii Altostratus, Altocumulus, Stratocumulus.


Nori de înălţime mică

Cumulonimbus,
mase noroase dense cu puternică dezvoltare pe verticală, în sensul că baza norului poate fi la câteva sute de metrii înălţime în timp ce vârful lui poate ajunge în etajul norilor superiori.
Baza este de obicei netedă iar vârfurile au formă de turnuri, creneluri de culoare albă sau de nicovală. Fragmente din masa norului se desprind şi se deplasează foarte repede la suprafaţa Pământului, formând trombe şi vijelii.
Din acesti nori cad precipitaţii sub formă de aversă (vara), însoţită de multe ori de tunete şi fulgere puternice sau degrindină.
Nori Cumulus

nori cu contur bine definit, asemănători unor grămăjoare de vată au culoarea albă şi se deplasează repede pe cer. Vârfurile sunt albicioase şi în formă de conopidă, prezentând numeroase inmuguriri.
Uneori, norii Cumulus pot da naştere la precipitaţii sub formă de ploaie de scurtă durată.
Nori Stratocumulus

nori sub formă de pături sau de bancuri albicoase sau cenuşii, de rulouri sau de bolovani de râu. Uneori prin ei se poate observa poziţia Soarelui alteori sunt opaci. Se formează numai dimineaţa şi seara. Nu se găsesc pe cer în timpul zilei.
Din aceşti nori pot cădea ploi slabe şi ninsori cu fulgi mici şi rari.


Nori Status,
reprezentaţi de norii cenuşii care apar în zilele întunecate şi au aspectul de pânză continuă; uneori baza norilor este atât de joasă încât poate ajunge la nivelul dealurilor.
În mod obişnuit sunt opaci şi rareori se poate zări Soarele sau Luna. Norii Stratus au o înălţime şi grosime mică, dând naştere astfel la precipitaţii slabe cum este burniţa, iar iarna formând fulgi de zăpadă mari sau ace de gheaţă.


| dinusinziana a răspuns:

Wikipedia.ro laughing))

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.
În geografia fizică a Pământului.
Pa, pa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In manuale de geografie

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nus'

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Caută într-un atlas de nori...big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pe google