Moartea lui Gheorghiu-Dej a pus problema succesiunii sale în conducerea P.M.R. Atunci, „educat" încă din 1952 pentru a „sluji" politica comunistă, Nicolae Ceauşescu vine la putere. Cu toate că acesta beneficiase de politica de destindere a lui Dej, Ceauşescu a atacat vehement pe fostul conducător, proclamându-se deschizătorul marii politici. Prima etapa a regimului ceauşist s-a desfăşurat între anii 1965-1971. Principalii factori au fost :
Adoptarea unei noi Constituţii
Redenumirea ţării în Republica Socialistă România
Schimbarea denumirii P.M.R. în Partidul Comunist Român (P.C.R.)
Toate promisiunile cu caracter populist făcute de către Ceauşescu, i-au întărit poziţia. La acea vreme, noul lider nu urma numai câştigarea simpatiei faţă de popor ci şi pe cea a Occidentului. Prin această politică a sa, Ceauşescu a reuşit să câştige şi simpatia poporului. Realizărilor din această etapă li s-a adăugat momentul din 1968, care s-a dovedit a fi decisiv pentru propulsarea lui Ceauşescu in politica internaţională. La un momentdat „tovarăşul" Ceauşescu a atacat verbal U.R.S.S. Din acel moment prestigiul lui Ceauşescu a crescut imens. Repetatele vizite în străinătate ale „tovarăşului" au amplificat rolul României pe plan internaţional.
A doua etapă a regimului Ceauşist s-a desfăşurat între anii 1971-1980. Această etapă a avut ca punct de pornire vizitele lui Ceauşescu în China şi în Coreea de Nord. Din 1972, acesta începe sa-si pună rudele în posturi importante în partid şi în sistemul organelor de stat. În 1973 soţia sa, Elena, este promovată în Comitetul Executiv al P.C.R. În 1974 Ceauşescu devine preşedinte al republicii. Tot în anii ’70 dictatorul nostru a luat o serie de decizii economice greşite, „pregătind" astfel criza economică din anii ’80.
Cea de-a treia etapă a regimului Ceauşist s-a desfăşurat între anii 1980-1987. După 1980 starea de criză a României a devenit evidentă. În această perioadă ţara noastră avea nevoie de materii prime din străinătate. Tot în această perioadă de criză s-au înregistrat împrumuturi imense din străinătate. Majoritatea statisticilor erau falsificate pentru a acoperi o economie falimentară. Atunci poporul român era folosit tot mai mult ca o armă de propagandă a regimului Ceauşist.
Ultima etapă şi anume sfârşitul regimului Ceauşist a avut loc între anii 1987-1989. În aceşti doi ani dictatorul pierduse total sprijinul populaţiei. Dornic de a modifica fizionomia oraşelor, regimul a început o serie de demolări ale construcţiilor vechi. Aşadar la 21 septembrie 1988, Ceauşescu a organizat un miting pentru a explica populaţiei de ce politica sa este cea mai bună. Însă, întâlnirea nu a mers aşa cum s-a aşteptat. Mulţimea a început să-l huiduie pe dictator, după care mulţimea a pătruns în Comitetul Central, Televiziunea şi Radioul, anunţând poporul că Ceauşescu a fugit. În cele din urmă Ceauşescu a fost prins la Târgovişte pe data de 25 decembrie. După ce au fost judecaţi, Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost executaţi. funda?
Anti(fraieru)teme(de)penet19191 te rog frumos se nu mai raspunzi la intrebarile mele daca nu iti convin (uite ca sunt fata draguta si te mai si rog frumos) asta ca sa nu iti spun mars dracului de aici. De unde stii tu ca e tema? Poate ca ma intereseaza pe mine asa si nu e neaparat tema. Vezizi in *** detreaba ta si nu mai comenta ca handicapatu!