| cristinica96 a întrebat:

URGENT! Azi am dat examenul la romana (Republica Moldova) am avut de facut 3 metafore cu cuvintele: dragoste, inima si creatie. Eu am scris asa: dragoste neimpartasita, viata dulce si creatie de vis. AM vorbit acum cu o colega si mi-a zis ca nu este corect. Voi ce ziceti? AJUTATI-MA va roog, ca innebunesc.

16 răspunsuri:
| Idc12345 a răspuns:

Dragoste neimpartasita nu e metafora deoarece nu e ceva neobisnuit
viata dulce nu are legatura cu inima
creatie de vis nu e metafora deoarece nu e ceva neobisnuit
Metafora este o comparaţie sintetizată (concentrată) în care, în locul unui nume de lucru sau de fiinţă, se foloseşte numele altui lucru sau al altei fiinţe, dar dacă şi numai dacă cele două nume indică măcar o însuşire comună, fie adevărată, fie închipuită.
Exemplu:
Luna = tăcutul crai al nopţii reci
Când Eminescu scrie: „Toată floarea cea vestită a întregului Apus", „floare" înlocuieşte, de fapt, ideea „tot ce era mai ales, mai nobil".
Dar oricum cred ca te puncteaza cu ceva! Bafta

| cristinica96 explică (pentru Idc12345):

Doar o minune face sa nu ma sinucid big grin

| Sofia08 a răspuns:

Esti din Republica Moldova?

| cristinica96 explică (pentru Sofia08):

Da, dar conteaza?

| Sofia08 a răspuns (pentru cristinica96):

Eu tot sunt din Repubublica Moldovahappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cristinuco, ai cam bulibasit-o...
Si doar ti-a zis maica-ta sa lasi naibii Pariu cu Viata si Narcisa Salbatica, si sa pui osul la invatat...

| TiffanyღBJ a răspuns:

Dragoste neimpartasita nu este metafora.
viata dulce nu are nici o legatura cu inima.

Metafora este o comparaţie sintetizată (concentrată) în care, în locul unui nume de lucru sau de fiinţă, se foloseşte numele altui lucru sau al altei fiinţe, dar dacă şi numai dacă cele două nume indică măcar o însuşire comună, fie adevărată, fie închipuită.
Exemplu:
Luna = tăcutul crai al nopţii reci
Când Eminescu scrie: „Toată floarea cea vestită a întregului Apus", „floare" înlocuieşte, de fapt, ideea „tot ce era mai ales, mai nobil".

| cristinica96 explică (pentru TiffanyღBJ):

Eu ma gandeam ca viata dulce este, deoarece am luat viata ca mierea si am transformat-o intr-o comparatie ascunsa

| TiffanyღBJ a răspuns (pentru cristinica96):

Nu prea cred ca merge,.dar poate ai noroc happy

| BluishAngel a răspuns:

Imi pare rau sa iti spun dar ce ai scris tu nu sunt metafore sad. Trebuia sa folosesti sensul lor figurat, nu sa alaturi un adjectiv pe langa ele.De exemplu,"viata dulce" cum ai scris tu nu este corect deoarece in primul rand nu ai folosit cuvantul "inima". Asemanarea dintre inima si viata este ok, dar trebuia cum am spus sa folosesti "inima", si adjectivul "dulce" nu este prea potrivit.Ai inceput totusi bine gandindu-te la viata. Puteai spune de exemplu "inima de piatra" sau "inima de fier".
Sper ca m-ai inteles tonguehappy

| cristinica96 explică (pentru BluishAngel):

Si cand am vrut sa scriu inima de piatra o profesoara mi-a zis ca mai bine scriu dragoste de piatra a zis ca mai bine scriu dragoste neimpartasita.

| cristinica96 explică:

Nu imi pasa. oricum am pierdut...

| iuliacarina a răspuns:

Pai depinde...trebuia sa faci metafore cu cuvintele alea sau matafora sa se refere la cuvintele alea?

| ffdhrsgjk a răspuns:

Da ai gresit pentru ca metefora e alcatuita din 2 substantive.iar la tine singura metafora corecta e''creatie de vis''. celelalte metafore sunt epitete de fapt. funda?