| Bibi16 a întrebat:

URGENT
Buna! TPU imi cer iertare pentru intrebare dar sunt disperata!
Ce inseamna sa declini adjectivul(please si exemplu)
VA ROG FRUMOS SA MA AJUTATI!(bineinteles sa declini in romana)
F. U. N. D. A!

Răspuns Câştigător
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Ca si la substantiv, sa-i gasesti formele pentru fiecare caz. Dar asta se face NUMAI cand adjectivul sta in fata substantivului.
De exemplu: ALBE creste la nominativ si acuzativ si ALBELOR creste la genitiv si dativ.

1 răspuns:
| Robert a răspuns:

In limba latina, adjectivul se imparte in doua categorii: Adjective de categoria I si adjective de categoria A II-a.Adjectivul se acorda in gen, numar si caz cu substantivul determinat.

ADJECTIVELE DE CATEGORIA I
Adjectivele de categoria I se enunta cu trei forme: masculinul (terminat in us), femininul (terminat in a) si neutrul (terminat in um). De exemplu: beatus, beata, beatum = fericit, fericita; Bonus, bona, bonum = bun, buna;

Dupa cum ar fi trebuit sa observati, cele trei terminati apartin declinarilor I si a II-a de la substantiv. Sa explicam cat mai scurt cu putinta modul de declinare al adjectivelor:

Terminatia (us) de la masculin reprezinta terminatia nominativului singular al substantivelor de declinarea a II-a masculine; asta inseamna ca pentru masculinul adjectivelor vom folosi terminatiile declinarii a II-a masculin, pe care le adaugam la tema adjectivului, tema pe care o obtinem, indepartand terminatia (us) de la prima forma.

Astfel, cand avem un substantiv masculin si vrem sa-l declinam impreuna cu un adjectiv de categoria I, luam prima forma din cele trei enuntate si la tema acestei forme, adaugam terminatiile declinarii a II-a masculin, fiind atenti la numarul si cazul substantivului determinat - se acorda cu el.

Exemplu: Luam substantivul poeta, poetae (declinarea I, gen masculin) si ajdectivul clarus, clara, clarum = renumit (adjectiv de categoria I); deci, substantivul este de genul masculin, asa ca si adjectivul va fi declinat tot la genul masculin, fiindca se acorda:

Singular: N. - (clarus poeta), G. - (clari poetae), D. - (claro poetae), Ac. - (clarum poetam), Abl. - (claro poeta), V. - (clare poeta); Plural: N. - (clari poetae), G. - (clarorum poetarum), D. - (claris poetis), Ac. - (claros poetas), Abl. - (claris poetis), V. - (clari poetae);

Trebuie un pic de logica si este foarte usor de inteles de ce este asa! Daca substantivul determinat este de genul feminin, luam a doua forma a adjectivului; dupa cum observam, aceasta forma este terminata in (a), adica chiar nominativul declinarii I. Rezulta ca genul feminin la adjective se declina, folosind terminatiile declinarii I de la substantiv.

De exemplu luam substantivul feminin civitas, civitatis = cetate si adjectivul magnus, magna, magnum = mare:Singular: N. - (magna civitas), G. - (magnae civitatis), D. - (magnae civitati), Ac. - (magnam civitatem), Abl. - (magna civitate), V. - (magna civitas); Plural: N. - (magnae civitates), G. - (magnarum civitatum), D. - (magnis civitatibus), Ac. - (magnas civitates), Abl. - (magnis civitatibus), V. - (magnae civitates); La genul neutru se procedeaza analog, doar ca folosim terminatiile de la declinarea a II-a neutru.

ADJECTIVELE DE CATEGORIA A II-A
Adjectivele de categoria a II-a se enunta cu doua terminatii, prima reprezentand masculinul si femininul si a doua, neutrul. Prima terminatie este (is), iar la a doua forma terminatia este (e).

De exemplu (brevis, breve = scurt).
Masculinul si femininul, adica ce apartine de prima forma, se declina dupa declinarea a III-a parisilabica a substantivelor, cu diferenta ca la ablativ singular terminatia este (i), nu (e). Neutrul se declina tot dupa declinarea a III-a parisilabica, la singular nominativul, acuzativul si vocativul, fiind la fel, adica (e); la plural (ia).

De exemplu sa declinam substantivul (vita, vitae = viata) impreuna cu adjectivul de categoria a II-a (brevis, breve = scurt): dupa cum vedem, vita, vitae este un substantiv de genul feminin, ceea ce inseamna ca vom folosi prima forma a adjectivului:

Singular: N. - (brevis vita), G. - (brevis vitae), D. - (brevi vitae), Ac. - (brevem vitam), Abl. - (brevi vita), V. - (brevis vita); Plural: N. - (breves vitae), G. - (brevium vitarum), D. - (brevibus vitis), Ac. - (breves vitas), Abl. - Brevibus vitis), V. - (breves vitae);

Acum vom lua un substantiv de genul neutru - (carmen, carminis = poezie) si-l vom declina impreuna cu adjectivul (brevis, breve): fiind un substantiv neutru, pentru adjectiv vom folosi forma a doua (breve):Singular: N. - (breve carmen), G. - (brevis carminis), D. - (brevi carmini), Ac. - (breve carmen), Abl. - (brevi carmine), V. - (breve carmen); Plural: N. - (brevia carmina), G. - (brevium carminum), D. - (brevibus carminibus), Ac. - (brevia carmina), Abl. - (brevibus carminibus), V. - (brevia carmina);

Tot la categoria a II-a se incadreaza si adjectivele cu o singura terminatie. Acestea se enunta tot cu doua forme, numai ca aici enuntam nominativul si genitivul ca la un substantiv obisnuit de declinarea a III-a imparisilabice. De exemplu adjectivul cu o terminatie (felix, felicis) = fericit, fericta). Este nevoie sa enuntam si forma a doua (genitivul) pentru a putea stabili tema, la care vom adauga terminatiile declinarii a III-a a substantivelor imparisilabice.

Sau citeste aici http://dexonline.ro/definitie/declinat