| Alejandra4785 a întrebat:

URGENT! FOARTE URGENT! CINE IMI DA si mie lectia la fizica,"ochiul omenesc""dau funda la primul raspuns cine imi scrie lectia aici big grin (P:S sunt clasa a 9a). urgent dau funda sau sa imi spuneti de unde esa o iau.

Răspuns Câştigător
| Bittersweett a răspuns:

Ochiul d.p.v fizic este alcatuit din umoare apoasa, cristalin si umoarea sticloasa
- Cristalinul are forma unei lentile biconvexe, nesimetrica si poate fi mai bombata sau mai putin bombata (sub actiunea muschilor cilari) modificandu`si astfel convergenta a.i imaginea sa se formeze pe retina
Procesul de modificare a convergentei cristalinului se numeste acomodare
Pt. ochiul normal aflat in repaus are focarul situat pe retina. Din aceasta cauza pentru. obiectele situate la infinit ochiul formeaza imag. pe retina fara nici un efort de modificare a convergentei cristalinului.
Acomodarea ochiului este posibila intr-un punct aflat la o dist. maxima numit punct REMOTUM care pentru ochiul normal este aflat la infinit si un punct aflat la o distanta maxima numit PUNCTUM PROXIMUM
- pentru ochiul normal dist vederii optime=20 cm

*miopia
*hipermetropia
*prezbitia
*astigmatismul
*strabismul
-miopia: ochiul miop este mai alungit decat normla adica are convergenta prea mare a.i focarul sau se afla in fata retinei
----miopia se corecteaza cu ochelari alc din lentile menisc convergente
- Ochiul hipermetrof este mai turtit decat cel normal adica are convergenta in repaus prea mica a.i focarul sau se afla in spatele retinei
----se corecteaza cu ochelari cu lentile menisc convergente

profa ne-a mai predat si prezbitia da nu am avut chef sa o scriu. Ah asta e lectia la fizica pe un nivel de clasa de filologie. Dar cred ca nu prea are importanta..in fond materia e aceeasi la toate profilelehappy

| Alejandra4785 explică (pentru Bittersweett):

Mersi mult kisskiss eu sunt la stiinte ale naturii, dar lectia e buna iti multumesc mult kiss meriti 20 de funde

| Alejandra4785 explică (pentru Bittersweett):

Ce inseamna `si astfel convergenta( a.i )imaginea [a.i] de acolo.scuze dar nu inteleg.tongue

| Bittersweett a răspuns (pentru Alejandra4785):

Convergenta este o lentila groasa la mijloc si mai subtire la extremitati
a.i= astfel incat happy

| Alejandra4785 explică (pentru Bittersweett):

Aaa mersi mult :*:*:*

12 răspunsuri:
| Hieer a răspuns:

Ochiul omenesc - aparat optic

Din punct de vedere anatomic, ochiul este un organ deosebit de complex servind la transformarea imaginilor geometrice ale corpurilor in senzatii vizuale.Privit insa numai din punctul de vedere al opticii geometrice el constitue un system optic format din trei medii transparente : umoarea apoasa, cristalinul si umoarea sticloasa.

Acestea se gasesc in interiorul globului ocular marginit in exterior de o membrana sclerotica.Sclerotica este opaca peste tot, exceptand o portiune din fata, care este transparenta si de forma sferica, numita corneea transparenta.Lumina patrunde in ochi prin cornee strabate cele trei medii transparente si cade pe retina, unde se formeaza o imagine reala si rasturnata a obiectelor privite. Fluxul luminos este reglat automat prin actiunea involuntara (reflexa ) a irisului.Acesta este o membrana (ai carei pigmenti dau "culoarea ochilor" ) perforata in centru printr-o deschidere circulara de diametru variabil, numita pupila.La lumina prea intensa irisul isi micsoreaza pupila pentru a proteja retina, iar la lumina prea slaba, irisul isi mareste pupila pentru a mari iluminarea imaginii de pe retina.

Retina este o membrana subtire alcatuita din prelungirile nervului optic si continand un mumar mare de celule senzoriale, care percep lumina, numite conuri si bastonase. In prezent se admite ca retina ar prezenta o dualitate functionala, descriindu-se o retina fotopica (de zi ) si o retina scotopica (de noapte). Conurile sunt celulele specializate in perceperea luminii intense din timpul zilei, fiind capabile sa dea senzatii diferite pentru diferite culori. Bastonasele sunt specializate in perceperea luminii de intensitate slaba, fiind practice incapabile sa distinga culorile. Ochiul omenesc contine aproximativ 7 milioane conuri si 130 milioane bastonase, foarte neuniform raspandite. Conurile ocupa mai ales partea centrala a retinei, in timp ce densitatea bastonaselor creste spre periferie.

In partea centrala putin mai sus de axul optic, exista o regiune numita pata galbena (macula lutea) in mijlocul careia se afla o mica adancitura – foveea centralis – populata exclusiv de conuri, in numar de 13000-15000. Sub actiunea involuntara a muschilor speciali ai globului ocular, acesta sufera miscari de rotatie in orbita sa, astfel incat imaginea sa se formeze intotdeauna in regiunea petei galbene, cea mai importanta regiune fotosensibila a ochiului.

Pentru obtinerea unei imagini clare pe retina care sa asigure o perceptie vizuala optima este necesara prezenta unui sistem optic bine pus la punct, care sa concentreze razele luminoase intr-un focar pe retina. Globul ocular este format dintr-un sistem de dioptri centrati – sferici convergenti, la constituirea carora iau parte cele patru medii transparente si refrigente (corneea, umoarea apoasa, cristalinul, vitrosul ) formand astfel patru dioptri, grupati doi cate doi si anume :fata anterioara a corneei, fata posterioara a corneei, fata anterioara a cristalinului, si fata posterioara a cristalinului. Spre deosebire de ultimele doua care raman constante (refractie statica ), ultimele doua sunt variabile atat ca forma cat si ca pozitie, permitand ochiului sa-si modifice in anumite limite puterea de refractie (refractie dinamica).

Retina poate fi excitata fie de stimuli adecvati fie de stimuli neadecvati. Stimulii adecvati sunt reprezentati de oscilatii electromagnetice cu o lungime de unda cuprinsa intre 400 si 800 milimicroni in a carei gama sunt incadrate radiatiile luminoase ale spectrului vizibil.
Stimulii neadecvati sunt reprezentati de fenomene mecanice, electrice, chimice, capabile de a declansa aparitia unui raspuns nervos pe retina de-a lungul cailor optice sau in scoarta. Ca urmare a excitarii apare o senzatie vizuala rudimentara numita fosfena, care nu are insa valoare de informatie.

Potrivit "teoriei tricromatice" a lui Lomonosov, Young si Helmholtz ochiul ar percepe trei culori :rosu, verde, si albastru-violet din amestecul carora, in diferite proportii ar rezulta toate celelalte culori. Ochiul normal este un ochi tricromat la care retina fotopica (de zi ) ar contine trei feluri de conuri, cu trei substante fotocromatice care absorb efectiv cate una dintre cele trei culori fundamentale, cu sensibilitate maxima pentru culoarea absorbita.

In functie de excitarea simultana a unei categorii, doua sau a tuturor categoriilor de conuri intr-un anumit procent, se va obtine senzatia vizuala de o culoare, doua sau orice nuanta pe care ochiul este in stare sa o perceapa.La lumina zilei cea mai intens perceputa este culoarea galbena iar la lumina de seara albastru, fenomen descoperit de Purkinje. Cristalinul are forma unei lentile nesimetric biconvexe, ce poate fi mai bombat sau mai putin bombat sub actiunea reflexa a muschilor ciliari, modificandu-si astfel convergenta incat imaginea sa cada pe retina...

| Alejandra4785 explică (pentru Hieer):

Mai eu vreau lectia din caiet nu dupa net.ca dupa net pot sa iau si eu dar nu vreau dupa net vreau lectia din caiet. daca mi-o scrieti din caiet, ca trebuie sa o inva ca joi dau test.imi trebui urgent.

| Hieer a răspuns (pentru Alejandra4785):

Pai asta e din caiet...laughing

| Pufffx a răspuns:

Ochiul uman instrument optic
http://www.referat.ro/referate/ochiul_uman_instrument_optic_06a3e.html
aice e tot dai click si copiezi.E pentru clasa a 9a.

| Alejandra4785 explică (pentru Pufffx):

Eu vreau lectia nu referat..imi trebui lectia urgent.

| Alejandra4785 explică:

Lectia la fizica sa fie