| Motanime a întrebat:

Urgent! Imi puteti spune niste date despre Alexandru Macedon?

Răspuns Câştigător
| pisicutzamik a răspuns:

Creatorul celui mai intins imperiu al Antichitatii, Al., fiul regelui Filip al II-lea al Macedoniei, ajunge pe tron (336 i.H.), dupa moartea tatalui sau, la varsta de douazeci de ani. El mostenea de la parintele sau stapanirea asupra Traciei, Macedoniei si Greciei dar, mai mult decat atat, indrazneala, luciditatea si clarviziunea politica a acestuia.

Personalitate complexa, cu o capacitate de actiune exceptionala si o vasta cultura, Al. a fost educat de marele ganditor Aristotel, mintea fiindu-i hranita in copilarie cu operele lui Herodot, ale lui Euripide sau Pindar. De la varsta de saisprezece ani primeste din partea tatalui sau functia de regent, iar la optsprezece ani, in calitate de comandant al cavaleriei, are o contributie hotaratoare la victoria de la Cheroneea (338 i.H.), care i-a permis lui Filip al II-lea sa ia sub controlul sau intreaga Grecie.

Din primii ani de viata i s-a insuflat credinta ca ar fi descendentul indepartat al zeilor Greciei: din Zeus prin tatal sau, din Hercules prin mama sa, Olympia. El insusi avea convingerea originii si misiunii sale divine, ceea ce i-a oferit energia si forta necesare campaniilor sale.

Primii ani ai domniei (336– 334 i.H.) au fost dedicati pacificarii regiunilor din Tracia si Grecia care, la moartea lui Filip al II-lea, au hotarat ca a venit momentul pentru a-si recapata independenta. Mai intai, a distrus rezistenta Ligii Thesaliene, ai carei soldati reprezentasera un sprijin important pentru armata macedoneana. Ulterior, printr-o campanie militara fulgeratoare, s-a indreptat impotriva tracilor tribali, situati in Muntii Haemus (Balcani). Acestia insa s-au retras in insula Peuce, localizata de istorici fie in zona Deltei Dunarii, fie la varsarea Oltului in Dunare.

In timpul incursiunii impotriva tribalilor, Al. trece Dunarea si inainteaza in teritoriul locuit de geti, taind posibilitatea sprijinirii tracilor de catre geti si sciti. In urma acestei campanii, atat Tracia cat si coloniile grecesti de la Marea Neagra au revenit sub controlul Macedoniei. In perioada urmatoare, tanarul rege a fost nevoit sa-i infranga pe ilirii rasculati la vest de Macedonia, iar apoi sa zdrobeasca o noua coalitie a cetatilor grecesti, in frunte cu Teba, secondata de Atena. In toamna anului 335 i.H., Teba a fost rasa de pe suprafata pamantului, iar locuitorii ei au fost vanduti ca sclavi. Celelalte cetati grecesti au acceptat, la randul lor, dominatia macedoneana.

Din anul 334, Al. declanseaza campania militara impotriva Imperiului Persan, planuita de tatal sau inainte de a fi asasinat. Obiectivele acesteia erau de a elibera cetatile grecesti de pe coasta Asiei Mici de sub stapanirea persana si de a razbuna suferintele grecilor din timpul razboaielor medice (490–449 i.H.). Unii istorici moderni considera, totodata, ca Al. avea in vedere reinvierea faptelor de lupta glorioase ale strabunilor sai legendari, descrise de Homer in Iliada, si poate ideea realizarii, prin unirea Europei cu Orientul, a unei monarhii universale.

Al. si armata sa aveau de infruntat un imperiu care continua sa fie o mare putere militara, dar care era minat din interior, in special de permanentele revolte din diversele provincii (satrapii) care doreau sa se elibereze de sub stapanirea lui Darius al III-lea Codomannos, membru indepartat al dinastiei Ahemenizilor, devenit conducatorul imperiului in 338 i.H.

Debutul campaniei lui Al. impotriva Persiei are loc in Asia Mica (Anatolia), acesta dispunand de o armata alcatuita din cca 30 000 de pedestrasi si 5 000 de calareti. Trupele persane au fost estimate la cel mult 50 000 de soldati, intre care trupele de mercenari ale grecului Memnon din Rodos (Rhódos). Prima ciocnire intre cele doua armate se desfasoara pe malurile fluviului Granicos (334 i.H.), armata persana fiind nimicita. Cucerirea Asiei Mici a fost insotita de eliberarea de sub stapanirea persana a cetatilor grecesti de aici (Milet, Efes, Halicarnas s.a.) in care regimurile politice aristocratice, favorabile supunerii fata de Persia, au fost inlaturate.

5 răspunsuri:
| Konata a răspuns:

Http://www.referat.ro/referate_despre/alexandru_macedon_wikipedia.html
Alexandros III Philippou Makedonon sau Alexandru el Mare fiul regelui Filip al II-lea al Macedoniei, ajunge pe tron (336 i.H.), după moartea tatălui său, la vârsta de douăzeci de ani. El moştenea de la tatăl său stăpânirea asupra Traciei, Macedoniei şi Greciei.A fost unul dintre primii mari strategi şi conducători militari din istorie. Cuceririle sale spectaculoase i-au făcut pe greci stăpâni ai Orientului Apropiat. La moartea sa, la vârsta de 33 de ani, Alexandru era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată. Alexandru a contribuit substanţial la răspândirea culturii elene în întreaga lume.

| BLURREDLINES a răspuns:

- Alexandros III Philippou Makedonon (20 iulie 356 î.Hr.–10 iunie 323 î.Hr.), cunoscut sub numele de Alexandru Macedon, Alexandru cel Mare sau Alexandru al III-lea al Macedoniei ( în greacă Μέγaς Αλέξaνδρος, Megas Alexandros), rege al Macedoniei (336 î.Hr.-323 î.Hr.), a fost unul dintre primii mari strategi și conducători militari din istorie.
-uceririle sale spectaculoase i-au făcut pe macedoneni stăpâni ai Orientului Apropiat. La moartea sa, la vârsta de 33 de ani, Alexandru era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată. Alexandru a contribuit substanțial la răspândirea culturii elene în întreaga lume.

Cred ca astea sunt cele mai importante date despre.

| AnaRebeca7 a răspuns:

Da e prietenu bun cu mine ne-am cunoscut vara trecuta happy ii place inghetata la cornet (dar nu cea de caramel o uraste ) e foarte vioi dar uneori sensibil odata a plans pentru un catel puppy dog eyes oricum e de treaba o perioada am vrut sa fiu cu el dar am renuntat la idee oricums succes cu el :* daca si el te place asta e super :* funda?