Oamenii sunt diferiţi şi fiecare cultură sau civilizaţie are obiceiurile şi tradiţiile ei. Anumite ritualuri ce ţin de tradiţiile populare sunt, însă, foarte ciudate şi chiar şocante. Iată cele mai ciudate obiceiuri şi tradiţii din Asia.
de Diana Zagrean, 15 Martie 2013
Sursa Foto: Shutterstock
Huangluo: Satul în care nimeni nu-şi tunde părul
Părul este o podoabă de preţ şi majoritatea femeilor îl folosesc pentru a fi mai seducătoare şi atractive. Ei bine, pentru femeile de etnie Yao din satul Huangluo din China este cel mai valoros lucru din lume.
Satul Huangluo este destul de izolat şi populaţia face parte din vechile triburi roşii Yao (numele vine de la costume tradiţionale roşii). Fiind un loc des vizitat de turişti, datorită păstrării multor tradiţii şi obiceiuri străvechi, satul are contact des cu lumea modernă.
Cel mai ciudat obicei de aici este că femeile adoră să aibă părul cât mai lung... vorbim de metri întregi de păr. Satul este înscris în Cartea Recordurilor drept localitatea cu cel mai lung păr din lume".
Lungimea medie a părului femeilor de aici este de 1, 7 metri, iar cel mai lung depăşeşte 2, 1 metri.
Femeile de aici cred că părul lung este semn de sănătate şi noroc, de aceea au renunţat la tuns.
Legarea picioarelor: Tehnică horror de înfrumuseţare
Tot în China, femeile din înalta societatea erau supuse la un ritual care nouă, astăzi, ni se pare tortură, dar care pentru ele însemna respect şi modă de lux: legarea picioarelor.
Timp de aproape 1000 de ani (s-a renunţat abia în urmă cu circa 50 de ani la această practică bizară), femeile din înalta societate şi-au modificat forma picioarelor şi şi-au distrus oasele prin deformare, pentru a avea picioare mici şi "frumoase".
Fetiţele de 4-5 ani îşi lăsau picioarele să fie unse cu un amestec de sânge şi ierburi, apoi erau strânse în feşe astfel încât creşterea să fie oprită şi forma labei piciorului modificată. Degetele erau uneori rupte şi îndesate în talpă, pentru a creşte cât mai puţin şi mai strâns.
Faptul că nu puteau munci, arăta că îşi permit servitori, iar pentru că nu mergeau aproape deloc (nu puteau, de durere), erau întreţinute de bărbaţi, deci, cine avea picioarele legate făcea clar parte din populaţia bogată, de viţă nobilă.
Citeşte şi Şocant: Top 4 tradiţii sexuale ciudate din lume
Gulabi Gang: Varianta indiană a amazoanelor
Aceste femei sunt o grupare oarecum paramilitara din India, care trăiesc într-o zonă măcinată de lupta de castă, înconjurate de bărbaţi violenţi şi de mult haos.
Localitatea Bundelkhand, din provincia indiană Uttar Pradesh este gazda lor atunci când se antrenează cu celebrele Lathi (beţe lungi, de luptă, tradiţionale) pentru a apăra pe cei nevoiaşi, pe femeile fără apărare şi pe oricine mai are nevoie.
În total, gruparea este mult mai mare decât cele câteva femei din respectivul sat, numărul lor ridicându-se până la 10.000.
Numele Gulab înseamnă roz fuchsia în hindi, aceasta fiind culoarea sari-urilor pe care le îmbracă zilnic femeile din grup.
Sper ca ti-am fost de folos. Fundita?
Http://www.didactic.ro/......r-din-asia ai un buton verde, descarci, este un document, si acolo ai tot ce iti trebuie;)
Cutuma
(obiceiuri si traditii asiatice), obiceiuri sau cutume, se stabilesc urmatoarele atitudini: a. de recunoastere, consacrare si sanctionare - prin acordarea de forta juridica acelor cutume pe care le considera utile si necesare;
(obiceiuri si traditii asiatice), obiceiuri, poate antecrestine, care sa asigure protectie oamenilor, animalelor si gospodariilor.
Nunta Japonia
Japonia. In Tara Soarelui Rasare se pastreaza unele dintre cele mai frumoase si mai interesante traditii de nunta. Mireasa poarta un machiaj extrem de elaborat, cu totul si cu totul deosebit, executat din cap pana in picioare in nuante de alb-fildes.
Vopsirea chipului si pielii miresei, precum o gheisa, simbolizeaza declaratia statutului de domnisoara fata de zei. In momentul depunerii juramintelor, tanara mireasa poarta o rochie alba de mireasa, iar la petrecere ea se schimba intr-un kimono din matase, de culoare purpurie, decorat cu motive florale.
Ceremonia yuino sau logodna reprezinta un schimb simbolic de cadouri intre familiile celor doi miri. Cel mai mare dar il reprezinta banii (aproxomativ 5.000 de dolari) introdusi intr-un plic, sigilat cu fire aurii si argintii, greu de desfacut. Printre cele mai populare cadouri de nunta se numara si konbu, o funie lunga si impletita, ce reprezinta uniunea si imbatranirea impreuna a celor doi miri, dar si un evantai a carui intindere inseamna bogatia si prosperitatea.
Ceremonia impartirii de sake. Una dintre cele mai esentiale traditii japoneze o reprezinta cele noua cupe de sake, pe care cei doi proaspat casatoriti trebuie sa le bea pentru a fi considerati uniti. Folosind trei cesti de sake puse una peste cealalta, mireasa si mirele iau trei guri din fiecare ceasca. Apoi si parintii lor fac la fel (in total 9 guri), cimentand astfel legatura dintre familii.
In cinstea parintilor. In nuntile japoneze o foarte importanta parte a ceremoniei le este dedicata parintilor celor doi miri. Mirii ofera buchete cu flori, un discurs sentimental, o scrisoare extrem de personala sau multumiri parintilor lor.
Discursurile si binecuvantarile. Familia, rudele si prietenii se ridica pentru a aduce binecuvantari si urari de bine mirilor. In general, aceste discursuri au o semnificatie morala despre viata in doi si importanta casatoriei si sunt menite ca niste sfaturi de baza pentru miri.
Nunta China
China. O nunta traditionala chinezeasca este dominata de culoarea rosie, un simbol al dragostei, al bucuriei si al prosperitatii. In marile orase, miresele sunt pastratoarele acestui obicei, rochia acestora este rosie si se asorteaza perfect cu invitatiile, decorul, aranjamentele si marturiile de nunta, realizate si ele in aceleasi nuante. Mireasa din China poarta trei rochii in ziua nuntii, pe care le va schimba pe parcursul evenimentului. Petrecerea burlacelor are aici o alta semnificatie, ea are loc cu o seara inaintea nuntii si la acest eveniment, nu se rade, nu se glumeste si nu se distreaza nimeni. Fetele plang despartirea viitoarei sotii de familia si prietenii ei.
Consultarea ghicitoarei. Imediat dupa ce au hotarat sa se casatoreasca, mirii viziteaza un ghicitor in stele sau un astrolog local care sa le indice cea mai propice data pentru organizarea nuntii lor. Ceremonia va incepe intotdeauna la jumatatea orei, pentru ca noua pereche sa isi inceapa viata in comun in momentul in care limbile ceasului vor urca de la jumatate catre fix, in loc sa coboare de la fix catre jumatate.
Petrecerea de nunta. Un maestru de ceremonii, rosteste un discurs de bun-venit si invita oaspetii la masa, unde invitatii vor manca in picioare. Nuntile chineze au cel putin 10-12 feluri de mancare, o modalitate ca familiile mirilor sa-si fluture averea. Iar cel mai important fel de mancare este supa de rechin. Muzica este si ea extrem de importanta, o formatie muzicala insotind alaiul miresei de acasa si pana la casa mirelui.
Tortul are o simbolistica esentiala, caci el reprezinta scara pe care cuplul o va urca spre succes, asa ca taierea lui va incepe de jos catre primul etaj de sus.
Nunta Corea
Coreea. In Coreea, casatoria reprezinta un nou inceput pentru cei doi tineri dar si o uniune intre membri celor doua familii. Mariajul reprezinta uniunea perfecta si echilibrul celor doua elemente ale lumii: Yin, elementul feminin, intunecat si elementul luminat masculin, Yang. Deseori, ceremonia are loc in amurg, reprezentand momentul perfect de echilibru intre lumina si intuneric. Aceasta dualitate se transpune vestimetar, in culori vii: mireasa va fi imbracata in rosu si mirele in albastru.
Petirea sau Oi Hin. O femeie mai batrana din sat este cea care studiaza optiunile de casatorie intre tinerii cu aceeasi educatie si stare sociala. Familia ginerelui trimite o propunere scrisa parintilor miresei si astepta raspunsul din partea acesteia.
Trimiterea ploconului sau Nap Pae. Daca mireasa consimte sa ia tanarul de sot, familia acestuia trimite familiei miresei, o prajitura traditionala din orez rosu si o cutie numita Ham, ce contine trei obiecte: o hartie impaturita in matase neagra cu numele destinatarului si cererea oficiala in casatorie, dar si o bucata de material rosu si una de material albastru. Cele doua materiale sunt destinate relizarii unei rochii.
Gasca salbatica. Inaintea nuntii are loc o traditie cel putin, interesanta. Mirele ii ofera cadou mamei miresei, o gasca salbatica. Simbolistica acestui cadou este ca o gasca salbatica se imperecheaza pe viata, astfel mirele promite ca va avea grija de mireasa pentru toata viata.
Gyobaerye sau ceremonia cu plecaciuni. Mirele si mireasa au cate doi insotitori care ii ajuta pe durata ceremoniei. Mirele se deplaseaza in partea de est a mesei de nunta, iar mireasa in partea de vest. In fata lor se intinde un covor, iar cei doi se asaza fata in fata pentru ca apoi sa li se spele mainile. Cu ajutorul insotitorilor, cei doi urmeaza sa faca o serie de plecaciuni. Mireasa face de doua ori cate doua plecaciuni, iar mirele ii raspunde de fiecare data cu una singura.
Petrecerea de nunta traditionala este, in general, tinuta la casa familiei miresei. Juramintele se rostesc intr-o ceremonie denumita kunbere. Mirele si mireasa isi pecetluiesc juramintele band un vin special, inmanat de mama miresei. Si pentru ca nunta se numeste "banchetul taiteilor", mancarea este constituita, in mare parte, din taitei lungi ce simbolizeaza o viata lunga impreuna.
Sper ca te-am ajutat...
Http://irina.headidea.ro/asiatic/traditii-in-asia-kumari-virgin-worship/, sper ca te-am ajutat
Obiceiuri de nunta in China I
http://ghidul-nuntii.com/......al-mainii/