Bună,
Indiferent de slogan, lumea nu o să îl bage în seamă.
Asta face parte din educaţia de acasă (ex: când parinţii stau în faţa blocului, sparg seminţe şi aruncă pe jos cojile, aruncă ambalaje pe jos, sticle în râuri sau când merg undeva la iarbă verde zici că este o groapă de gunoi, este normal ca şi progeniturile lor să facă la fel).
Pentru a remedia aşa ceva este nevoie de "educaţie pentru mediu", ceva seminarii ţinute mai mult pentru copii dar să fie obligaţi şi părinţii să vină (degeaba îi zici la ăla mic să nu arunce că merge acasă unde găseşte fix opusul...).
Cel mai eficient în momentul de faţă ar fi aplicare unor amenzi (cât mai multe amenzi) pentru mizerie/poluare (probabil că de frica amenzilor nu o să mai facă ţara ca o groapă de gunoi).
Sloganul "Îţi place o căsă curată? România este acasă" (ar merge şi "Îţi place o casă curată? România este casa TA") este destul de bun, doar că dacă oamnii nu sunt în stare să facă curăţenie pe acasă şi să păstreze, nu văd cum îi face să se implice la nivel naţional.
Asta este părerea mea.
O zi plăcută
Dar asta este părerea mea
Singura metoda care inca mai functioneaza in ziua de astazi (cand parca fiecare celula a corpului unui om gandeste independent) cred ca este sa lasi omul sa aleaga. Nu e ok sa ii arati "asta e bine, asta e rau", nu functioneaza. Fiecare lucru bun, aduce cu sine si raul si viceversa. Nu trebuie sa ne comportam ca si cum oamenii au obligatia de a alege variana noastra (cei din campanie), altfel pateste cine stie ce. Cel mai normal mi se pare un mesaj de genul: "Este viata ta si faci ce alegeri vrei. Dar cand ai doar o viata si doar o sansa sa aduci zambete pe fetele unor oameni, de ce ai refuza?" sau "Ai dreptul sa distrugi ce vrei din viata ta, dar nu ai dreptul sa distrugi ce apartine tuturor: NATURA".
"vrei ca viitorii tai copii sa traiasca in asa ceva?:" si arati acum o poza cu ceva foarte urat(gunoi) si dupa zici: "daca nu, nu mai contribui la poluare"...ar motiva mai multi oameni decat "pastrati orasul curat" mesajul tau si al meu
Nici un mesaj nu ar fi prea mobilizator pentru ca explicatia este simpla: oamenii au alte chestii mai importante de facut decat grija poluarii.
Asta este scuza pe care o vei auzi de fiecare data.
Eu as propune ca cei care se ocupa de curatenie, in special in orase, sa isi faca treaba mai bine. Nu e de ajuns doar sa ridici niste gunoaie si sa arunci putina apa, asa pe centrul drumului sau sa dai cu matura si sa ridici tot praful in aer si...atat.
Buna!
Mi-a placut foarte mult raspunsul lui spxinsane. Are perfecta dreptate.
Totusi, as mai adauga ceva.
In primul rand, nu este sa dai amenzi multe. Trebuie sa fie multe, dese si cu valori mari, astfel incat oamenii sa nu mai arunce pe jos. Au fost lasati prea mult in libertate si nu a dat roade. Societatea a luat-o in jos. E timpul ca romanii sa aiba frica de ceva. Frica de amenda. In toate tarile educate, pentru civilizare populatiei se dau amenzi. De ex., in Coreea de Sud, un om nu a sortat bine gunoiul si l-a aruncat in alta sectiune decat trebuia. Politia a gasit gunoiul, l-a despachetat, a gasit facturi si automat si numele celui care a aruncat gunoiul. L-au sanctionat cu o amenda uriasa, apoi l-au mediatizat pentru a baga frica in oameni.
In al doilea rand, ar fi bine ca in locul orelor de "Educatie Civica" din clasele III-IV, sa se faca ceva in genul "Ingrijirea Mediului." Si nu numai teorie, ci si practica. Ca de teorie suntem satui...
Am primit prin e-mail mai demult de la o cunostinta, o prezentare in PowerPoint cum va arata lumea in 50 de ani, daca nu vom avea grija de ea. Era vorba de oameni care purtau masti, nu aveau apa, mureau la varste fragede si tot felul de tragedii. La final era o intrebare: Asta vreti? Asa vreti sa ajunga lumea unde o sa stea copii vostri?
Recent, am fost Germania. Am fost impresionat de nr-ul mare de oameni care circulau cu bicicleta. Erau de toate varstele: de la pusti de gradinita pana la pensionari! Am fost uimit de cat de mult merg acesti oameni pe bicicleta. Nu numai ca nu polueaza, dar este si un mod bun de a face sport. In autobuz, toata lumea fie citeste, fie asculta muzica si nu zbiara si injura ca in Romania. Si multa lume foloseste mijloacele de transport in comun, ceea ce ar reduce poluarea. Pe jos nu erau mucuri de tigara, gume lipite de asfalt si alte lucruri de acest gen.
Cam aceasta este diferenta intre noi si alte tari.
Ca sa ne mai destindem putin, mi-am adus aminte de o gluma pe cat de amuzanta, pe atat de trista si adevarata: Daca va veni vreodata sfarsitul lumii... eh. nu conteaza. Romania este cu 15 ani in urma si nu o sa ne afecteze
Cred ca nu prea conteaza mesajele! in principal e vorba de mentalitatea omului, oricare ar fi mesajul romanii nu o sa il bage in seama!
Am observat si eu ca mediul inconjurator este din ce in ce mai poluat, poti pune 6000 de afise gen : pastrati curatenia si etc nu ar ajuta toata lumea le-ar ignora, ar trebui puse in practica niste amenzi pentru cei ce polueaza mediul si ca sa fim siguri ca nimeni nu mai polueaza mediul ar trebui sa fie pusi niste ofiteri de politie (sau cineva care sa monitorizeze fiecare strada a orasului) si cum vede pe cineva ca polueaza sa ii dea amenda, desigur pentru acei oameni ar trebui si bani...
xGwenX întreabă:
alexandrahvf întreabă: