Capacitatea de a te putea coborî la nivelul elevului si de ai transmite acestuia maximum de cunostinte pe care le-ar putea asimila la acea varsta.
Majoritatea celor de aici este, cred, produs al scolii romanesti. Cat priveste conditiile pe care a trebui sa le indeplineasca cineva pentru a fi un bun profesor ar fi :
-sa fie un om bun;
-sa iubeasca copiii;
-sa-i placa meseria;
-sa aiba talent pedagogic, adica acea calitate indispensabila de a face accesibile cunostintele ce trebuiesc predate oricare ar fi acelea;
-pentru asta, lui insusi trebuie sa-i fie clare, iar acolo unde simte neclaritati sa caute a le clarifica dar de se intampla ca un elev pasionat sa le stie inaintea sa, sa accepte fara orgolii si ironii rautacioase sugestiile;
-sa fie un model moral:corect in viata de familie si in relatiile cu elevii sai.
Multe ar fi de spus. Dar la toate acestea ar trebui ca societatea sa-i ofere conditii de trai demn si pe masura eforturilor si dedicatiei sale.
;
Da, eu ma consider un produs al scolii romanesti, intr-una din perioadele ei bune, in care am dat examene de admitere (liceu si facultate) cu cel putin inca 3 contracandidati pe loc, in care am dat bacalaureat fara sa copiem, luptandu-ne pentru o nota cat mai mare doar ca sa ne completeze fericit foaia matricola (nu conta la admiterea in facultate). Am inceput scoala in 1985, am terminat liceul in 1997, an in care am intrat la Facultatea de Medicina pe care am terminat-o in 2003.
Am avut profesori de toate felurile, si buni, si prosti, si geniali, si din cei care stiau pentru ei si nu dadeau nimic elevilor si dintre cei care nu stiau nici chiar pentru ei, dar cei mai multi au fost profesori buni si foarte buni, iar acum incerc si eu sa le calc pe urme.
Fac parte dintr-o generatie care nu se temea sa invete, care avea mandria de a fi cel mai bun sau in lupta de a fi cel mai bun. Ma sperie studentii mei actuali carora li se pare imposibil sa invete 8-10-14 ore pe zi in sesiune, carora li se pare ca eram nebuna sa invat sambata si duminica sau in primele zile ale anului, inca in vacanta. Ma sperie studentii mei care nu inteleg ca tot ce nu vor invata la varsta tineretii nu vor mai sti niciodata, care se feresc de invatat ca de o pedeapsa sau o boala, care nu-si citesc nici cursul din saptamana in curs, cu atat mai putin bibliografia suplimentara sau optionala.
Consider ca un profesor bun trebuie sa aiba respect fata de elevii/studentii sai, sa ii trateze cu maxima consideratie si sa ceara de la ei intotdeauna un pic mai mult, dar intr-un mod care sa-i stimuleze, nu sa-i inhibe. Consider ca un profesor buna gaseste intotdeauna calea spre mintea elevului sau si daca aceasta ii este inchisa o deschide prin onestitate si buna pregatire. Ma simt, in fata studentilor mei, ca dand de fiecare data un examen, atat profesional, cat mai ales uman.
Auch! Nu sunt un produs al scolii! La noi scoala inseamna sa memorezi cateva cuvinte si sa le spui papagaliceste! Ori eu nu ma pricep la asa ceva!
Buna Ziua! Inteligenta intrebarea! S-a mai discutat despre sistemul de educatie din Romania... Au fost si campanii de acest gen, dar nimeni nu le baga in seama. De exemplu: sunt oameni care fac greva pentru ca nu mai pot trai cu salariul minim, ii aude oare cineva? Din fotoliul din Parlament, nimeni nu iese. Acolo e cald si bine, la fel si Jeep-urile lor sau in vilele lor.
Sistemul de invatamant din Romania nu va fi prea curand inbunatatit. Sunt multe tampenii in acest sistem, in programele scolare, pana si profesorii mei se plang ca programele scolare sunt compuse/realizate in mod neeficient si sunt ultra-incarcate. Mai ales la materii la care dam BAC-ul: Romana, Istorie etc...
Nu ma consider un produs la scolii romanesti! Deloc. Eu consider ca vorbele lui Basescu "scoala naste tampiti" sunt reale! Chiar daca Base' e un mitocan excelent, a spus niste vorbe grele despre sistemul de invatamant. Nu trebuie Base' se schimbe ceva ci profesorii. Ei se pot opune asupra unor reguli tampite, la fel si parintii... Dar cum la noi democratia e doar de fatada, totul e perrmis aici.
Un profesor pentru a fi considerat cu adevarat bun, ar trebui sa indeplineasca multe conditii, dar cea mai importanta ar fi: aceea de a fi om! Multi sunt ca si niste robotei care doar predau niste materii si atat. Nu au chef, nu au timp, nu au rabdare...
O zi buna!
Teoretic mai mult, in lipsa a altceva competitiv si optional, dar preponderent, mai degraba a dorintei mele de a sti si a cunoaste, pentru a putea fi cat mai competent si cat mai util, intr-o societate care e foarte afectate de stress, si lipsuri materiale si idealuri morale corecte, constructive!
Cat priveste calitatile necesare unui profesor bun, subscriu celor afirmate deja de April si Brigaela, cu mentionarea ca cel mai mult m-a dezgustat in facultate atitudinea celor "incremeniti in proiect" de anii multi de cand vin si citesc efectiv cursul, (pe bani frumosi!) refractari si tematori de nou, si care, atunci cand eu, cel mai curios si mai agresiv (setos de cunoastere!) student puneam intrebari de dadeau din colt in colt, niciodata nu mi s-a raspuns constructiv, firesc: "Nu stiu, dar am sa ma interesez, si ora viitoare te lamuresc!", ci eram trimis sa caut pe internet! Asta e invatamant si oameni de calitate?!
Credeti ca in alta tara un dascal care isi iubea si respecta menirea si studentii isi permitea asa ceva, sau facea pe dracu`n patru sa nu plec nelamurit, macar de rusinea lui, si sa nu i se duca vestea de profesor cu lacune?! dar la noi, tarele stiute, si Regina Coruptie, sora Nesimtirii si a Imoralitatii, vor mai face inca ani buni ravagii, din pacate! si droaie de incompetenti "titrati" vor sufoca sistemele sociale si asa prea infestate cu din astia!
Pai asa inteligenti cum suntem noi, romanii, produsul carei scoli am putea fi? pai ce scoala am facut noi pe vremea comunismului nu uitam niciodata. cata bataie am mancat pentru regulile de rezolvare a ecuatiei de gradul I si daca ma trezesti noaptea le spun. in primul rand un profesor de azi ar trebui sa incerce sa ajunga la sufletele copiilor sa le capteze atentia si apoi sa le strecoare informatia fara a parea ca ii constrange. in scoala generala, profesorul meu de istorie avea sabii si arme si se urca pe catedra, cu sabia in mana si ne spunea o poveste frumoasa pe care o retineam fara sa ne straduim.
Sa-si iubeasca cu adevarat meseria de dascal, este singura conditie. Calitatile, apar tocmai din aceasta dragoste.
Sistemul de invatamant din Romania este profund eronat. Inca functioneaza dupa sistemul comunist rus, orele sunt inutile, prea multe, elevul nu asimileaza tot si daca o face, uita dupa clasele respective. Dupa liceu nu mai retii mai mult de 15% in ce ai asimilat. Asa ceva nu este posibil. In state si alte tari sunt 10 clase apoi facultate dupa gust, aici este totul o mare mostenire post-comunista. Profesorii sunt de cel mai jos nivel, nu au capacitatea sa comunice cu elevii, pregatirea lor pedagogica fiind aproape nula, ajung sa fie niste roboti mecanici repetitivi si fixisti, cu o judecata slaba si materialista. In concluzie : sistemul de invatamant in romania e la pamant iar un profesor ar trebui sa cunoasca acest lucru, sa aprecieze un elev pentru calitatiile lui mentale si nu pentru capacitatea de a copia si invata papagaliceste niste lucruri repetitive si inutile.
Sistemul nostru este slab de tot. Se experimenteaza pe elevi. Eu as putea spune ca sunt o victima a sistemului, insa in primul rand vinovatii din ziua de azi sunt elevii. Spun cu sinceritate ca in liceu am facut ce am vrut. Am avut absente, am fost prinsi de catre politie 8 tineri la bar, alti colegi au fost prinsi la un restaurant, unul a dat alarma falsa in liceu de a venit salvarea. Insa am avut media 10 la purtare datorita unei diriginte care pot spune era genul lasa ma sa te las. Ii faceai pe plac, iti facea pe plac. De fapt asa era in tot liceul. Nu cred ca a fost o zi in care sa nu plec de la cel putin o ora. Si toate astea in cel mai bun liceu dintr-un oras aflat in S-E Romaniei. Urasc perioda petrecuta in liceu, de fapt am fost trimis de catre parinti in acest liceu. Am avut intentii de a ma transfera insa am renuntat. Poate fi ceva personal la mine, insa ori sunt eu prea slab, ori se permit cam multe, unor tineri care trebuie sa se formeze in viata. Acum sunt in an terminal, si sunt la fel de confuz ca si la inceput de liceu. Insa imi doresc sa intru pe merit la ADP.
Si in legatura cu profesorul:mi ar fi placut cineva exigent cu un suflet de aur. Asta e un profesor adevarat, cel care daca nu poate cu frumosul face cu batul.
Pai in primul rand un profesor ar trebui sa fie prieten cu elevi... dar pana la o limita. si eu sunt elev in clasa aX-a
papucicu întreabă: