| sabin89 a întrebat:

Va plac problemele de logica? Daca da, incercati asta? Trei oameni: A, B, C. Li se arata pe masa trei discuri albe si doua negre si li se spune ca li se va lipi pe spate cate un disc. Dupa ce se face aceasta, ei sunt asezati in sir, astfel ca A priveste in spatele lui B si C; B in spatele lui C; iar C nu vede nimic. Ce fel de disc ai pe spate? A raspunde: "Nu stiu"; apoi B raspunde "Nu stiu"; apoi C raspunde "Stiu". Ce disc avea C si cum a rationat? (Se presupune ca cei trei stiu sa rationeze perfect.)

Răspuns Câştigător
| Pinocchio a răspuns:

Am stabilit deja ca A nu poate vedea doua discuri negre, pentru ca in acel caz stia sigur ca pe el este disc alb, deci ramane varianta ca ori a vazut doua discuri albe, ori una alba si una neagra.
Sa presupunem ca B vede ca pe spatele C -lui este lipit discul negru, in acest caz B ar fi sigur ca el are pe spate lipit disc alb deoarece stia deja ca doua discuri negre nu putea vedea A.
Asa ramane doar varianta ca B vede pe spatele lui C lipit discul alb.
De aici am dedus ca C dupa raspunsurile lui A si B si-a putut da seama ca are lipit pe spate discul alb.

19 răspunsuri:
| corolav a răspuns:

Asta este aproape identică cu cea cu fesurile. Vezi răspunsuri corolav în lunile trecute.

| corolav a răspuns:

Dar asta nu este cea mai teribilă problemă de logică. Prin anii 80 au fost publicate vreo 6 sau 7 cărţi cu astfel de probleme.
Plus că, postul de radio România 3 a difuzat săptămînal, vreme de cîţiva ani ( 4 sau 5) o astfel de emisiune concurs ( vezi Dan Ursuleanu) intitulată "LOGICON".

| sabin89 explică (pentru corolav):

Da, e posibil.

| valentingb a răspuns:

O trec la favorite pe asta. Eu ma gandeam la probabilitati, dar exact, nu-mi imaginez cum.

| floriasdfg a răspuns:

Chiar nu mă prind, şi eram bună la astea laughing. Îmi spui într-un mesaj răspunsul :3?

| sabin89 explică (pentru floriasdfg):

O sa afisez aici. Apreciez interesul tau.

| Pinocchio a răspuns:

Oamenii vad ce discuri au ramas pe masa?

| sabin89 explică (pentru Pinocchio):

Da. Am spus "Li se arata" pe masa...Deci au vazut discurile inainte de a le fi aplicate pe spate. Dar nu li s-a spus ce urmeaza sa li se lipeasca la fiecare pe spate.

| Pinocchio a răspuns (pentru sabin89):

Sunt 3 situatii:
I - Pe cei 3 oameni sunt 2 discuri albe si 1 negru (pe masa ramane 1 disc alb si 1 negru).
II - Pe cei 3 oameni sunt 3 discuri albe (pe masa raman 2 discuri negre).
III - Pe cei 3 oameni sunt 2 discuri negre si 1 alba (pe masa raman 2 discuri albe).

A nu poate vedea 2 discuri negre pe B si C pentru ca atunci ar stii ca A are discul alb lipit pe spate (situatia III).

Daca A vede pe B disc alb lipit si pe C disc alb, nu ar stii ce are el lipit pe spate (ar putea avea disc alb sau negru) - este posibil situatia I sau II.

Daca A ar vedea pe B lipit disc negru si pe C disc alb (ori pe C disc alb si pe B disc negru) ar stii sigur ca A are lipit pe spate discul alb, pentru ca pe masa obligatoriu ar ramane obligatoriu 1 disc alb si 1 neagra ( situatia I).

C dupa ce aude ca A nu poate stii ce disc are pe spate poate exclude cu siguranta situatia I si III, asta inseamna ca el respectiv C, B si A au discul alb lipit pe spate - situatia II.

Analiza ta este interesanta, dar pe masa nu mai e nimic, pentru ca organizatorii au avut grija sa le ascunda si pe alea.

Sorry, am revazut intrebarea ta si acum observ ca tu te-ai referit la discurile care "au ramas pe masa". Eu m-am gandit ca ma intrebi daca li s-au aratat (initial) discurile. Deci, nu, oamenii nu vad discurile care au ramas.

Excelent raspuns!

Multumesc.

Am stabilit deja ca A nu poate vedea doua discuri negre, pentru ca in acel caz stia sigur ca pe el este disc alb, deci ramane varianta ca ori a vazut doua discuri albe, ori una alba si una neagra.
Sa presupunem ca B vede ca pe spatele C -lui este lipit discul negru, in acest caz B ar fi sigur ca el are pe spate lipit disc alb deoarece stia deja ca doua discuri negre nu putea vedea A.
Asa ramane doar varianta ca B vede pe spatele lui C lipit discul alb.
De aici am dedus ca C dupa raspunsurile lui A si B si-a putut da seama ca are lipit pe spate discul alb.

| IonyLiviu a răspuns:

C avea un disc negru pentru ca negrul se simte rece.

| xmidnightmist a răspuns:

C are un disc alb pe spate.

| sabin89 explică (pentru xmidnightmist):

Nu se admit raspunsuri pe ghicite. Trebuie sa spui si "cum a rationat".

| Florin_Culcea_1999 a răspuns:

Pai A se uita la B si ii spune ce disc are, B ii spune lui C, asta e cea mai simpla metoda metoda. Alta e cea a probabilitatii. Probabilitatea pentru. a avea un disc alb e de 2: 5 iar pentru. un disc negru e de 3: 5, deci proobabilitatea e mai mare sa aiba un disc negru.

| sabin89 explică (pentru Florin_Culcea_1999):

Nu, ei nu vorbesc unul cu altul. Ei doar raspund la intrebare prin "Stiu" sau "Nu stiu". Chestia cu probabilitatea nu merge. Raspunsul trebuie sa fie precis, nu probabil.