Utilizatorii cu email-ul neconfirmat nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi şi nu mai mult de 10 în total. Pentru a retrimite email-ul de confirmare click aici
Utilizatorul care a pus această întrebare te ignoră. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorul care a pus această întrebare este în lista ta de utilizatori ignoraţi. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorii avertizaţi nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi.
Cercetările literare demonstrează importanţa literaturii populare în reliefarea specificului naţional românesc. Specificul prozei literare este marcat de oralitatea sa, transmiţându-se prin viu grai generaţiilor de ascultători. Naraţiunile de tip tradiţional au fost denumite basm, sub forma basmului fantastic sau a basmului despre animale, apoi snoava sau legenda. Practic, ascultătorii nu diferenţiază aceste tipuri de texte de poveste în general. Amintim basmele „Cenuşotcă", „Cotoşman năzdrăvan", „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", „Ursul păcălit de vulpe" sau „Prâslea cel voinic şi merele de aur". Legendele mitologice au drept subiect fiinţe supranaturale, care apar şi şi basmele fantastice (zmeul, balaurul, Muma pădurii), însă aici se încearcă explicarea lor prin narativizarea unor vechi credinţe populare.
Proza cultă românească îşi trage seva din scrierile literaturii religioase, apoi din creaţiile istoriografice româneşti, prin contribuţia cronicarilor români moldoveni, Grigore Ureche, Miron Costin şi Ioan Neculce, încadraţi magistral de personalitatea covârşitoare a lui Dimitrie Cantemir. Cronicile realizează cea dintâi imagine scrisă a literaturii române. Mai intâi au aparut în limba oficială, slavona, iar mai târziu, începând cu secolul al XVII-lea, în limba naţională, acestea fiind primele scrieri originale de mare întindere. Cronicarii au o oarecare independenţă morală faţă de autoritatea domnească, ceea ce permite atitudine critică. În seria moldovenească intră „Letopiseţul Ţării Moldovei scris în ordine de Grigore Ureche de la 1359 la1594, Miron Costin de la 1594 la 1661, Ion Neculce de la 1661 la 1743 şi continuat şi de alţi cronicari de valoare mai mică. Aceste texte prezintă trăsături ale stilului beletristic, literarizându-se stilul ştiinţific.
Doreşti să urmăreşti această întrebare? Vei primi răspunsurile pe email.
Adaugă întrebarea la favorite
Doreşti să adaugi această întrebare la favorite?
Ce notă dai întrebării?
Înainte de a posta răspunsul, te rugăm să te asiguri că acesta nu încalcă regulamentul.
Nu ai introdus un răspuns!
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Răspunsul este publicat...
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
Atenţie!
Succes!
Atenţie!
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
Atenţie!
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (18.118.151.112) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Atenţie!
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Nu poţi posta aceast răspuns la întrebarea aleasă!
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
Raportează răspunsul
Trebuie să fii logat ca să votezi
Pentru a evalua un răspuns trebuie să ai cont pe TPU.ro