Buna! uite aici Cartea de la San Michele este povestea unui vis implinit si un indiscutabil bestseller. In constiinta majoritatii cititorilor, reprezinta probabil cel mai iubit roman al secolului XX.
Este o extraordinara autobiografie romantata, care transforma prin magia povestirii, experienta si credintele autorului in veritabile lectii de viata.
Utopie, imaginatie, speranta...
Cartea de la San Michele este povestea unui vis implinit si un indiscutabil bestseller. In constiinta majoritatii cititorilor, reprezinta probabil cel mai iubit roman al secolului XX.
Este o extraordinara autobiografie romantata, care transforma prin magia povestirii, experienta si credintele autorului in veritabile lectii de viata.
Utopie, imaginatie, speranta...
Lucrarea este o exceptionala tesatura in care actualitatea si amintirea se intrepatrund cu teoriile si ideile nonconformiste ale lui Axel Munthe. Mai presus de toate, insa, Cartea de la San Michele vorbeste despre menirea medicului, despre dragostea de oameni, despre devotament si daruire.
Vreme de peste 50 de ani, din ziua in care un tanar medic a calcat pe pamantul ars de soare de la Capri, pana cand un batran ostenit de toate isi lasa capul pe umarul lui Francisc din Assisi, viata lui Axel Munthe se scurge in umbra ruinelor palatului construit de imparatul Tiberiu, loc al pacatului, devenit casa a iertarii.
Utopie, imaginatie, speranta... Cartea de la San Michele, autobiografia romantata a vietii si activitatii celebrului scriitor Axel Munthe, este mai mult decât romanul unui vis împlinit, transformând prin magia naratiunii, experientele si credintele autorului în veritabile lectii de viata. La sfâraitul secolului XIX, un tânar student la Facultatea de Medicina din Paris, în vârsta de 18 ani, face o calatorie în insula Capri si ajunge la San Michele, locul în care îsi sfârsise zilele batrânul împarat roman Tiberius.
Cucerit de frumusetea împrejurimilor, de simplitatea plina de bunavointa si ospitalitatea localnicilor, tânarul îsi propune sa cumpere într-o zi casa, gradina si podgoria de la San Michele si sa îsi construiasca "imperiul" visurilor sale. Împlinirea acestui demers se dovedeste a fi însa un drum extrem de sinuos, astfel încât abia dupa mai mult de 20 de ani, proiectul ambitios al tineretii începe sa capete contur. Cartea este structurata în multiple planuri narative, în paralel cu istoria propriu-zisa, autorul provocându-si cititorii la un extrem de interesant joc al cunoasterii.
Axel Munthe expune în paginile acestui roman teorii si idei avangardiste- pledeaza pentru eutanasie, în cazurile incurabile, spre exemplu, aduce în discutie teme ca hipnoza, isteria, bi-sexualitatea si consumul de droguri, dar si atitudinea medicilor fata de pacienti, mercantilismul unora si devotamentul si daruirea altora. Un roman de exceptie, o opera mereu actuala, tradusa în peste 45 de limbi internationale, care ofera autorului sau privilegiul unic de a câstiga pariul cu timpul iar cititorilor binecuvântarea unei lecturi fascinante.
E bine? Fundita?
alexcatalin13 întreabă: