Diftongi:
1. oaie
2.acadea
3. floare
4.soare
5.coarda
6. ceapa
7. pisoi
8.caine
9. femeie
10.covoare
trifong:
1. leoaica
2. tigroaica
3.mentoaica
4.lacrimioara
5.pareau
6. fugeau
7.mergeau
8.creioane
9.doreau
10.primeau
hiat
1.caisa
2.aeroport
3.alcool
4.fiinta
5.idee
6. poezie
7.respectiuos
8.scaun
9.aer
10.zmeura
sper ca te-am ajutat!>
Hei sa nu te superi dar ai mai gresit la unele
Gresiti cand definiti diftongul sau triftongul ca grupari de 2 sau trei vocale.Este vorba despre o vocala si o semivocala sau de o vocala si doua semivocale.
Triftong:eu, unduioasa
diftongi:fosneasca, blandei, luntrea, piept, trestii, ea, de-a etc.
M-ai ajutat pe mine una xddddddd
Diftongul poate fi: iar-nă; broas-că; deal; soa-re; pia-tră; mi-a amintit; să-i dau; că-i spune;
Triftong:le-oai-că; do-reau; tră-iai; fo-iau;, so-seau
Hiat:du-e, ca-i-să, a-e-ro-port, al-co-ol: fi-in-ţă; i-de-e: po-e-zi-e; res-pec-tu-os; sca-un
Fundita!
Diftongii cei de genu floare cu 2 vocale langa toate trebuiesc in aceeasi silaba
triftongi gen leoaica 3 vocale in o silaba
hiat gen: coordonator o vocala intr-o silaba iar urmatoarea silaba prima litara alta vocala
Diftongg : doua, noua, ploua, caiet, vorbea, ningea, ou, aierisea, scotea, plangea, incapea stingea, incapea, iarna, deal, broascaa
triftong : ceai, beau, citea, vorbea, scria, ajungea, scotocea, muncea, marturisea, calatorea, soseau, traiau, scotoceau, aruncau
hiat : doua, ploua, alcool, aceea, alee, licee, milee, dovleac, punctuatie, caiet, oua, idee, poezie, caisa, aeroport, coordonator, leoaica etc exista multi hiati, diftongi si triftongi dar eu sper ca te-am putut ajuta si ca maine sa iei 10 p compunere iti urez succes maine cand vei prezenta compunerea
Mersi mult pentru cei care au dat raspunsuri am teza maine si sunt sigur ca astea sunt ok
Poate te ajuta site-ul asta:
http://www.ortografia.ro/......ba-romana/
Aici se vorbeste de diftongi din cate am vazut
)))))))))))))))))))))))) Nu stii asa ceva vai de tine OMFG OMG ))))) cred ca esti repetenta in clasa a 5 sau a 6a
Ha, ha. Intrebarea este de acum 3 ani si tu acum ti-ai gasit sa raspunzi. Cred ca tie nu ti se intampla sa ai momente in care nu esti inspirat. Ce sa-ti spun.
Diftongi:coarda,floare,oaie
trifong:leoaica,lacrimioara,fugeau
hiat:caisa,aer,poezie
ti-am dat triftongi diftongi si hiat. acum daca vrei sa-mi dai si mie un vot aici http://concurs.iphoneromania.net/concurent-Toarba%20Malina.html
FabianelSHAF întreabă: