anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Vă rog să mă ajutaţi cu nişte idei/impresii cu privire la fantasticul ce se regăseşte în operele: La hanul lui Mânjoală, Povestea lui Dănilă Prepeleac, Ivan Turbincă.
Dacă găsiţi nişte idei măcar pentru una din opere, nu neapărat toate, sunt binevenite.

Răspuns Câştigător
| Aluiin a răspuns:

This.

- trasaturile fantasticului - creativitatea lui Creanga se manifesta si prin caracterul pe care il imprima fabulosului din basmele sale. Elementele fantastice sunt reprezentate in Danila Prepeleac prin dracii care locuiesc in lacul din mijlocul padurii (poarta, deschidere spre lumea infernalA). Dorinta lui Danila de a construi o manastire tocmai in spatiul lor ii intriga si il determina pe Scaraotchi sa-i promita un sac cu galbeni. Dar, cum solutia aceasta i se pare prea lesnicioasa, hotaraste sa-l supuna pe Danila la mai multe probe. Dracii sunt fapturi cu puteri supranaturale, recunoscute in mitologia populara crestina ca fiinte malefice, simboluri ale raului si intunericului. Neluminati de ratiune, dracii nu reusesc sa-l invjnga pe Prepeleac, care, daca pana in acest moment fusese un model de prostie, ajunge acum sa rada si el de dracul. Creanga comicizeaza astfel fabulosul, dovedind ca singura posibilitate de a scapa de rau este rasul.

Aceste fapturi sunt umanizate si individualizate (fiecare drac cu care se intrece Danila este diferit, mai al dracului decat cel de dinainte, dar inferior eroului, pe care nu-l poate invingE) prin comportamentul lor, prin felul de a vorbi, prin psihologia lor, care nu se deosebeste cu mult de cea a personajelor umane din text. Recunoastem astfel spatiul si timpul carora le apartin aceste personaje. Lumea fabuloasa a lui Creanga coboara intr-un plan de existenta care poate fi geografic si istoric determinat- este lumea satului moldovenesc contemporan cu autorul. Rezulta de aici autohtonizarea si tratarea realista a fantasticului la Creanga;

2 răspunsuri: