Pai cred ca e evident ca acea cantitate de sange pe care o avem fiecare difera de la un "gabarit" la altul. Nu o sa aiba niciodata un om inalt de 2m si 150kg aceeasi cantitate de sange cu unul de 50 de kg la 1, 40m.
La biologie am invatat ca un om are o cantitate de 5-7% din masa sa corporala de sange. NU am spus greutate pentru ca in fizica, greutatea e legata de acceleratia gravitationala, si sunt unitati diferite masa si greutate
Salut! Cantitatea de sange din corp depinde de greutate si varsta, nu doar de inaltime.
Un nou-nascut are in jur de 300-400 ml de sange, adica aproximativ 1/12 din greutatea corpului.
Un adult are intre 4 si 6 litri de sange, in functie de greutatea corporala.
Daca tu ai aproximativ 2 litri, inseamna ca fie ai facut o greseala de calcul, fie ai o greutate foarte mica. Un barbat adult cu o greutate medie (70-80 kg) are in jur de 5 litri de sange.
O persoana inalta, de 2 metri, va avea mai mult sange, dar depinde si de greutate. Un culturist ca Arnold Schwarzenegger in tinerete, avand multa masa musculara, va avea mai mult sange decat o persoana slaba de aceeasi inaltime.
Pe masura ce cresti de la adolescenta la maturitate, volumul de sange ramane relativ constant, dar poate creste usor daca te ingrasi sau scazi daca slabesti mult.
Daca vrei sa afli mai exact cata cantitate de sange ai in corp, poti folosi o formula generala:
Barbati
Aproximativ 7-8% din greutate (ex: daca ai 70 kg, ai cam 5-5.5 litri).
Femei
Aproximativ 6-7% din greutate.
Daca ai nelamuriri la biologie, poti intreba orica