| Curiosul999 a întrebat:

Va salut am o întrebare deci de ce iOS nu merge instalat pe alte device URI dar android merge instalat chiar și pe telefoanele cu simbian os, de ce

4 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Fiecare producator isi proiecteaza hardware-ul propriu, respectiv software-ul aferent.

| NLS a răspuns:

Pentru ca Apple nu a dorit sa isi deschida ecosistemul.
Ei produc si hardware-ul si software-ul si nu doreste ca alte sisteme sa ruleze pe aparatele lor, desi acest lucru ar fi foarte posibil (cu accent pe: DACA APPLE AR DORI/VREA).
Ei cand scriu codul sistemului de operare, acolo se declara exact pe ce procesor va rula, cat RAM va avea telefonul, ce rezolutie de ecran, etc, etc

Android este un sistem de operare open-source bazat pe Linux (ca a licentiat si Google varianta proprie, ce include serviciile lor, e alta poveste),
dar scheletul sistemului de operare permite de exemplu deblocarea bootloader-ului,
permite adaptarea OS-ului pentru diverse dispozitive, diverse diagonale de ecran, diverse rezolutii, diverse cantitati de RAM (pentru ca are un cod sursa mai complex si mai permisiv).

Deasemenea, tot la nivel de software si drivere, in Android sunt implementate driverele si API-urile necesare pentru diversele procesoare cu tehnologie ARM (3 jucatori mai importanti la ora actuala, Qualcomm, MediaTek si Samsung.
Dar in trecut, Intel, nVidia, Broadcom au creat si ei chipuri ARM. Probabil si altii, nu ii stiu pe toti.)

Si e si infinit mai customizabil cand vorbim de interfata si module, decat iOS
(poti schimba inclusiv launcher-ul, in iOS nici nu poti visa la asa ceva).

| Curiosul999 explică (pentru NLS):

Hardware îl produce Samsung din Sony din cate știu, display-ul si camerele, din mai era cineva care producea bateria, primele iPhone URI foxcon le-a produs din cate am înțeles după ce am citit despre Apple

| NLS a răspuns (pentru Curiosul999):

Cand am spus ca Apple isi produce componentele, nu ma refeream la ei ca atare.
Au contractate companii care produc piese si subansamble pentru ei.
Printre care Foxconn.
Sau Samsung si LG de unde cumpara ecranele.
Sau Sony pentru camere.
Si multi altii.

INSA EI STABILESC EXACT CARACTERISTICILE ACELOR COMPONENTE (cum sa fie, ce sa aiba, ce sa poata face si ce nu).