Mila terestra si mila maritima sunt doua marimi diferite, folosite in tarile de origine anglo-saxona (si nunumai).
Mila terestra si mila marina sunt 2 unitati de masura pentru lungime diferite.
Cu mila terestra, e ceva mai complicat, e bazata pe o unitate de masura veche englezeasca, si echivala 5, 280 feet (picioare), sau 1, 760 yarzi.
La momentul de fata s-a echivalat cu 1, 609.344 metri, dar in trecut, acest numar a variat mai putin sau mai mult.
Mila terestra se foloseste in tarile care au stabilit/adoptat sistemul metric imperial (UK, SUA, etc).
Mila marina se foloseste in toate tarile din lume, in aviatie si in navigatie maritima (pilotii romani, rusi, francezi, bengalezi, chinezi, si de orice alta natie, folosesc mila marina atunci cand piloteaza avioane sau vapoare).
In 1929, prima Conferință hidrografică internațională extraordinară ținută în Monaco, a fixat valoarea milei marine la exact 1852 de metri, ceea ce corespunde exact unui minut de arc, adică a 1/60 dintr-un grad al meridianului de longitudine zero, măsurat exact la intersecția acestuia cu ecuatorul terestru.
Răspunsul corect este că există mai multe tipuri de mile: Mila terestră, căreia i se mai zice simplu milă pentru că este cea mai folosită, și mila marină care are o lungime mai mare decât cea terestră. Mai există și mila geografică și cea telegrafică dar acestea sunt mai puțin întâlnite.
Are importanta! Înainte de 1922 fiecare tara * ( UK, SUA sau Europa ) foloseau unități diferite pentru navigația Maritima!
S-au făcut niște calcule și s-a ajuns la valoarea de 1852 m / mila marina bazat pe faptul ca 1 minut de meridian de la poli NU are accesi valoare cu 1 minut de meridian la Ecuator! S-a făcut o medie între valori!
Apoi pentru calculul taxelor pe canale *( Suez și Panama ) sau în porturi pentru nave maritime se folosește sistemul de taxare pe tona metrica = 1.000 Kg.
Mai exista și tona lunga *
Cauta pe net la sursa *( SI măsurători ) și vei găsi valorile oficiale pentru unități de măsură din SI *( Sistemul Internațional)
UK și fostele colonii britanice folosesc în continuare sistemul Imperial *( Miles, foots, inch... galoane ) fostele colonii europene *( Spania, Franța ) sistemul metric european!
"De parca ar avea vreo importanta daca e mila marina sau terestră tot mila e"
Ei vezi, habar nu ai ca sunt marimi diferite.
O mila terestra = 1.609 m iar o mila marina = 1.852 m.