| Curiosul999 a întrebat:

Va salut am o mare dilema deci ce este mai exact chimia organica si non -organicaa de la anul voi face dar m-am uitat zilele astea printr-un manual mai vechi de la bunici din biblioteca si am văzut ecuații cu litere deci cum este posibil sa aduni niste litere combinate ci cifre și sa tii de-a alte litere și cifre? De exemplu scrie undeva asa "grupurile poliatomice si in afara de textul lung care nici nu se mai inteleg mai scrie niste ecuații ceva HO NO3 CO2 SO4 si multe altele cum este posibil asa ceva zic ei ca astea sunt formule si cred CA trebuie să le dezvolti dar mi se pare imposibil, adică da stiu ca nu ar fi ceva greu pentru unii care au 9 si 10 la matematica dar mie efectiv Imi da shutdown total manualul nu are coperti deci nu stiu exact de ce clasa dar oricum mi se pare greeu foarte greu din cate am inteles este vorba de niste simboluri dar habar nu am ce înseamnă

4 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Chimia este stiinta care se ocupa cu componenta (din atomi) a moleculelor materialelor si combinarea acestora.
Fiecare tip de atom are o denumire, cuprins in Tabelul lui Mendeleev.
De exemplu:
H - hidrogen
C - Carbon
Fe - fier
etc.

Chimia organica se ocupa de moleculele care contin lanturi de atomi de Carbon (C), dar si hidrogen (H).
Chimia anorganica se ocupa de molecule simple.

| eliancodrut a răspuns:

Un raspuns simplu:
Chimia organica se ocupa cu componenta moleculara a tot ceea ce este viu: oameni, animale, plante.
Chimia anorganica se ocupa cu componenta moleculara a tot ceea ce nu are viata: metale, substante, minerale de tot felul etc.
Compunera moleculara a materiei vii este complexa, de aceea ai vazut acele lanturi de litere si cifre.
Materialele anorganice au formule mai simple, asa cum ai scris si tu H2O este molecula apei, SO4 este molecula bioxidului de sulf, CO2 este bioxidul de carbon., NO3 este natriu. Toate aceste elemente sunt luate din tabelul lui Mendeleev.
Sa stii ca nu este grea chimia, dar trebuie sa o intelegi. Eu am dat bacalaureatul la chimie, cu multi ani in urma, si am luat nota 10. Tot ceea ce ti-am scris am scris din memorie, neavand tangenta la facultate si in munca cu chimia.

| mihai69 a răspuns (pentru eliancodrut):

Plasticul e cumva viu?
Nu de alta, dar polimerii se studiază tot la chimia organică. Și multe alte substanțe care nu au legătură cu ceva viu.

| mihai69 a răspuns:

Dacă nu înveți de la început, cum ai vrea să pricepi?
E ca și cum ai vrea să citești o carte înainte să termini abecedarul, ca să ai habar de litere și regulile de scriere și citire.