| Curiosul999 a întrebat:

Va salut am o mare dilema deci daca in peșteri r frig de ce atunci în miezul pământului se ating temperaturi de 50.000 de grade Celsius? Teoretic cu cat ai fi mai aproape de miezul pământului ar trebui sa fie mai fierbinte nu mai cald atunci de unde explicați temperatura de -900 grade Celsius in fundul oceanului la groapa mariajelor? Nu ar fi trebuit să fie de +100/200?

4 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Zice Ecuaţia Clapeyron-Mendeleev că temperatura e dependentă de presiune. Or in peșteră presiunea cum e? Ia spune...

Bula
| Bula a răspuns:

-900 grade Celsius NU EXISTA!
Temperaturile in pesteri sunt, de regula, intre +3 si +15 grade Celsius, cu rare exceptii. La fel este si in cazul pivnitelor in pamant.

| MarianWLF a răspuns:

Distanta dintre scoarta pamantului si nucleul incins este de aproximativ 2900km, daca in pesteri ar fi cald noi nu am exista, gandeste-te ca cel mai adanc foraj uman a fost de 12km, abia daca am "zgariat" putin scoarta.

| Frank51 a răspuns:

Asta e dilema ta? Că de ce nu încălzește nucleul pământului scoarța terestră? Asta e o chestie mai logică decât orice lege fundamentală, ai o grosime prea mare de pământ, și un nucleu prea mic ca să încălzești atâta materie. Cândva, acum foarte mult timp, pământul avea o temperatura terestră mare, cauzată atât de nucleu cât și de temperatura exterioară, dar cum sistemul solar și mai toate galaxiile au întrat într-un echilibru cosmic, temperaturile au scăzut și vor scădea în continuare, ghici până când? Hai că nu te țin în suspans, până la moartea termică și sumbră a universului.