Sa luam ca exemplu doua masini identice, iesite de pe banda una dupa alta.
Una din masini va fi tinuta in garaj, cu revizii si intretinere dese, iar celalalt va fi tinuta sub cerul liber si reparata doar daca se strica ceva.
Evident ca, masina intretinuta regulat se va pastra mai mult timp.
Langa intretinere, mai conteaza si materialala folosite, tehnologia de fabricare si multi alti factori.
Cele care arată bine fie au fost folosite mai rar, fie au fost supuse unui proces de restaurare.
Destul de absurda intrebarea.
In primul rand, o Dacia 1300 nu rezista nici in garaj, la 0 km. Aia frumoasa este trecuta printr-o restaurare sau cel putin reconditionare/detailing.
Masinile care stau zeci de ani in garaj (barn find) nu arata ca de showroom. Imbatranesc mai repede decat masinile care sunt aerisite si spalate.
Iar al doilea factor important este utilizatorul. Multi oameni nu stiu sa aiba grija de nici un material. Apasa ca prostii, nu ii intereseaza ca apasa cu partea moale a degetului sau cu unghia, baga telefoanele in buzunare in care au si chei, umbla nespalati pe maini cu zilele, etc.
In mana mea arata ca noi multe lucruri, iar meritul este in totalitate al meu, pentru ca am grija de obiecte. Inteleg principii simple, precum frecarea mecanica si igiena. La altii e totul galben de jeg, subliniat cu zgarieturi de prostie. Aia e.
La masini vorbim si de investitie. O masina care trece prin 20-40 de ani "ca noua", este una spalata bine periodic, la care se schimba imediat orice piesa cedeaza. La partea ailalta a societatii, masina noua se degradeaza in 5-12 ani, pentru ca sta plina de noroi si rugineste, nu se schimba nimic la ea, urca Sandel fara sa-si scuture picioarele si baga glod in masina, nu o spala vreo 3-4 ani ca mai ploua afara, aspirator n-are nici in casa, de unde sa mai aspire si masina... De aia Dacia lui Sandel moare la 20 de ani si 80. 000km, in timp ce un taximetrist poate o are ca noua la 500. 000km, dar cu jetoane de spalatorie in fiecare seara, si service la 10 saptamani.
Cosmin38384 întreabă:
Cosmin38384 întreabă: