Salut,
Nu, nu primești 500 lei pentru donarea de sânge. În România, donatorii pot primi anumite beneficii, cum ar fi bonuri de masă, o zi liberă de la muncă și reducere la transport, dar nu bani.
Este posibil să ai o sensibilitate psihologică la sânge. Unele persoane au reacții de anxietate sau disconfort la gândul de sânge, ceea ce poate duce la simptome fizice.
Ai putea avea o reacție vasovagală. Aceasta apare când sistemul nervos reacționează exagerat la stres, scăzând tensiunea arterială și provocând amețeli, greață sau chiar leșin.
Ce-ți pasa daca primești ceva la schimb, sa donezi viata e cel sublim gest de empatie, e gratis nu te costa nimic, dimpotriva, ai beneficii și tu, ți se regenereaza sangele vechi cu altul nou, mai sănătos. Sunt donator serial, de-abia aștept următoarea donație, sunt și înregistrat ca și donator de organe, simt prin asta ca am fost cu adevărat util pe tărâmul asta, după ce îl voi părăsi.
Inagineaza-ti, poți dona milioane la biserici, e doar un gest material fără nici un beneficiu, bani aruncați aiurea, nimic nu se compara cu sentimentul de a sti ca o parte din tine creează viata, pentru mine asta e scopul meu final. Simt ca nu am trăit degeaba pe pământul asta. Ma aflu în UK, aici e ilegal sa,,, vinzi'', sânge, aici cuvântul,, donatie' 'este interpretat în mod literal. Cât despre donarea de organe, lor (englezilor) li se pare straniu ca ar fi cineva care sa nu-și doneze organele când se va ajunge în acel moment. A, mai e ceva, aici ești donator de organe automat, doar daca nu vrei sa donezi poți sa refuzi în mod specific lucrul asta. Eu când m-am înregistrat legea era inversa, adică trebuia sa specifici tu ca vrei sa donezi.
Am văzut la știri cum stăm la capitolul asta, vai de capul nostru, suntem ultimii în Europa la salvat vieți.
Îmi doresc ca românii sa lase superstițiile și sa devina mai buni, mai generoși și mai empatici. Demonstrează prin mentalitatea asta un egoism incalificabil, Ii doare undeva de nevoile celorlalți, le pasa doar de propria persoana, sunt atat de egoisti, ca pana și morți nu ar face un bine, deși pot.
Cheers
Nu se dau bani!
Primesti bonuri de masa, o zi libera de la munca. In plus, ai analize gratuite de sange.
DREPTURILE SI OBLIGATIILE DONATORILOR
Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:
a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil;
b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor
c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul in care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o luna.
Donatorii de sânge cu donări regulate au dreptul să efectueze anual, gratuit, un examen radiologic pulmonar şi un examen biologic extins, la recomandarea instituţiei de profil unde sunt înregistraţi ca donatori, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge cu donări regulate.
Donatorii de sânge cu donări regulate au dreptul să efectueze anual şi în alte ocazii justificate medical un examen cardiologic în vederea depistării unor eventuale afecţiuni care ar contraindica donarea de sânge.
Examenul se efectuează la recomandarea instituţiei de profil la care persoana este înregistrată ca donator, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge.
Orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate.
- Grupa sanguina, Rh-ul
- Hemoglobina / hemoleucograma
- Anticorpi-antigen HIV 1 si 2
- Anticorpi-antigen virus hepatitic C
- Antigen Ag HBs, antigenul de suprafata al virusului hepatitic B
- Anticorpi HTLV I si II, - virusului leucemiei cu celule T a adultului
- EIA, test pentru depistarea sifilisului
- ALT, enzima prezenta in ficat care atunci cand este crescuta poate indica o hepatita acuta.
Toate rezultatele raman confidentiale. Aceste rezultate servesc la calificarea biologica a sangelui. Ele arata daca sangele, un tesut viu, este sanatos si poate fi utilizat ca produs terapeutic.
In interesul lor propriu, pentru informare asupra starii de sanatate, donatorii sunt obligati sa revina la 72 de ore dupa donare, la fisier, unde sunt identificati pe baza de carte de identitate si de unde isi ridica doar personal, la cerere, rezultatele testarilor, sub forma unui buletin de analize, cu rezultatele personale. Identitatea donatorului nu este divulgata nimanui, donarea fiind anonima.
În cazul depistării unor rezultate patologice donatorul respectiv are dreptul să fie informat şi să primească consiliere din partea unei persoane responsabile desemnate în acest scop din cadrul instituţiilor de profil.
anonim_4396 întreabă: