| Curiosul999 a întrebat:

Va salut am si eu o mare dilema veche deci daca Ion Creangă a făcut primul alfabet din lume (adică el a făcut pentru prima dată literele asa cum le stim noi astăzi)? atunci romanii ce alfabet foloseau? Sau englezii? Stiu ca in Europa de Est se folosea alfabetul chirilic in rusa dar in Anglia și Franța ce tip de alfabet se folosea pe atunci? Romanii aveau alfabetul asa cum il stim noi astăzi dar dacii? Apropo cand au apărut primele versiuni de scrierii din lume acum cate milioane de ani in urma? M-am apucat asa o curiozitate de istoria scrierii

2 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Am si eu o Dilema Veche, dar e un numar vechi, ca nici nu stiu daca mai apare, CE voiai sa scrie oamenii acum un milion de ani? Pentru ce sa investeasca in tot ce inseamna scriere, ca sa isi scrie gandurile? Scrisul a aparut cand a fost nevoie de tinut contabilitatea in magaziile statului. Dacii nu foloseau scrisul, chiar daca puteu sa aiba cateva persoane care sa il cunoasca; burii, un trib dacic sau supus dacilor, au scris o scrisoare de supunere lui Traian, dar cum nu scriau, nu aveau nici material pe care sa scrie, au gasit un stiutor de carte, aproape sigur un grec, si au scris pe o ciuperca uriasa. Trimitem si mie referinta care sa imi arate ca Creanga a facut alfabetul pe care il folosim, ca mare incult mai esti. Daca eram profesorul tau, invatai toata vara. Acum o problem de logica prea grea pentru tine: daca romanii foloseau alfabetul nostru, atunci ce a inventat Creanga?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru minrest):

De fapt Ion Creanga a editat primul abecedar de la noi, dar avand in vedere cit de lemn e in general curiosul si ce intrebari retarde pune, la el primul abecedar romanesc sau primul alfabet din lume e tot aia.