| larisa05 a întrebat:

Vreau niste proprietati fizice ale sarei de bucatarie. repede. funda

Răspuns Câştigător
| Trolley a răspuns:

Este o substanță solidă ionică, cristalină; R.C.F.C., pentru puncte de fierbere ridicate; solubilă în apă (H2O); electroliți, higroscopică.

Greutatea specifică a sării este cuprinsă între 2–2, 2 tf/m3 (sarea pură, fără intercalații). Duritatea se înscrie între 2 și 3, adică între ghips și calcar. Duritatea cea mai mare o are sarea vărgată și cea mai mică sarea albă.

Rezistența la compresiune variază în funcție de încărcarea probei, formă, structură cristalină, stratificații etc. Din probele executate se constată[necesită citare]:

Limita de elasticitate (sarcina, în kgf/cm2, până la care sarea se comportă ca un material elastic) este de 15–25 kgf/cm2.
Limita deformațiilor plastice de la 25 la 100 kg/cm2: sarea se comportă ca un material plastic, dar deformațiile sunt foarte mici. Această zonă se numește regim al deformațiilor plastice mici.
Limitele deformațiilor plastice mari cuprinse între 100kgf/cm2 și ruperea probei.

Rezistențe mecanice, tracțiunea, forfecarea și încărcarea arată valori foarte variate pentru calitatea sării. Astfel, pentru rezistența la tracțiune, valoarea medie este de 18 kgf/cm2 — cu 9, 4 pentru sarea albă, 16, 2 pentru cea vărgată și 28, 5 pentru cea vânătă.


Sarea de bucătărie, deși contribuie la creșterea presiunii osmotice intracelulare și presiunii sanguine, datorită ionilor de sodiu, constituie un conservant și condiment de bază în alimentație, fiind folosită în industria conservelor, în tăbăcărie, în industria chimică etc. Un substituent recomandat medical este clorură de potasiu, KCl, care nu prezintă efectele secundare menționate, dar, conform unelor opinii, nu prezintă același gust ușor de recunoscut. {{nc|5 grame de sare zilnică ajută la funcționarea mai bună a ficatului. Ajută la eliminare bacteriilor dintr-o rană deschisă. FUNDA?

1 răspuns:
| Rayyy a răspuns:

Bună,
În primul rând, genitivul este "sării", nu "sarei".
În al doilea rând, dacă vrei să descoperi proprietăţile fizice ale acestei substanţe, trebuie doar să te uiţi la ea. Sarea este albă, cristalizată, solidă şi inodoră. Iar ca proprietate chimică, poţi nota solubilitatea în apă.