Ca sa devii profesor de istorie trebuie intai sa faci o facultate de istorie cat mai serioasa, o recomand pe cea din cadrul Universitatii Bucuresti, pe care am absolvit-o si eu. Trebuie sa ai grija sa optezi de la inceput pentru modulul Psiho- Pedagogic, fara de care nu ai dreptul sa predai. Acesta consta in cursuri in plus fata de cele de specialitate, in general unul pe semestru. Dupa absolvirea facultatii, trebuie sa dai examenul de Titularizare, care se da separat pentru fiecare judet. In functie de rezultat esti repartizata la o scoala din judetul in care ai dat examen. Precizez ca la acest examen nu se poate copia sau frauda in alt fel, de asemenea repartizarea se face in sedinta cu toti absolventii, in ordinea notelor, deci nu se poate frauda nici repartizarea. Si astfel ajungi sa predai, dar numai la scoala generala. Ca sa predai la liceu, trebuie sa faci un Master Educational. Daca vrei, poti sa il faci imediat dupa licenta si dai examenul de titularizare dupa Master. Succes!
Parintii mei au fost profesori de istorie toata viata si nu au iesit din saracie nicidata cu salariu fix de la stat,acum sunt pensionari cu o pensie mica desi aveau toate gradele luate,nu exista meditatii nu exista atentii la profesorii de istorie, proasta idee ai cu aceasta meserie, daca vrei sa traiesti modest toata viata de la salariu la salariu si sa iti tocesti nervii cu toti prostii ani la rand, si nu iti face nimeni statuie nu ai decat, dar daca totusi iti vine mintea la cap fugi cat poti de meseria de profesor, eu 2 zile am incercat sa fiu suplinitoare de franceza si am ragusit urland la nebuni pana nu am mai putut vorbi, asa ca reorienteaza-te
Este necesar să fii absolvent al unei facultăți de profil la istorie, la sfârșitul căreia, dai un examen de licență (oral și scris, plus prezentarea lucrării etc). În cadrul orelor, vei face și cursuri de psihopedagogie, la sfârșitul cărora vei obține modulul pedagogic.
Pentru a avea un post de profesor în învățământ, trebuie să dai un examen de titularizare, care constă în examen practic (la clasă) și un examen scris (metodică). În funcție de nota obținută, poți obține un post de profesor. Profesorii care nu obțin o notă peste 7.00, vor fi suplinitori. De obicei, titularizarea se obține foarte greu, cu note foarte mari (9.50-9.80 ). Sper ca am fost de ajutor.
Ai dreptate. Dar doar in teorie.
Practic posturile din invatamant sunt o marfa - se vând si se cumpara. Sau sun rezervate pentru beizadele.
Realitatea in invatamantul romanesc este crunta : vezi raspunsul de mai su scris de felys. Eu personal pot adauga mult mai multe dar ma abtin. Un singur exemplu am sa-ti dau: la scoala unde predau eu directoare a fost numita, de mai putin de o luna, " proasta satului" ( asa o caracterizeaza parintii si elevii- consatenii ei ). Se comporta cu profesorii ca boierul pe mosie, incurajeaza indisciplina elevilor, etc ( a si sa nu uit de faptul ca e extrem de corupta)
Pai din pacate traim in Romainia...
dianasolomon întreabă:
Adi1987 întreabă: