Iti pot spune ceva similar din experienta mea. Am terminat liceul in 96 si facultatea in 2003. Oarecum pot spune ca erau alte vremuri. Poate se punea putin mai mult accent pe calitate si nu pe cantitate.
In liceu nu m-am omorat cu invatatul, am luat bacul pe copiat. Eram bun doar la ce imi placea, la info ca era pasiune, la mate ca era necesar si la fizica ca imi trebuia pentru intrarea la facultate. Restul materiilor nu ma atrageau de niciun fel. In primul rand ca aveam niste profesori care nu puteau sa predea acele materii incat sa para interesante. Si culmea, era cel mai de "fite" liceu din Targoviste.
La facultate, am dat la automatica ca asta imi placea, ca avea legatura cu pasiunea mea. Am intrat cu medie mare, chiar si cu bursa. Primul an am fost participat activ la toate cursurile pentru ca imi placeau si se mulau cu ce vroiam eu sa fac. In schimb 70-80% dintre cunostiintele despre programare veneau tot din surse proprii - eram autodidact si aveam grupul meu de alti pasionati de la care invatam reciproc.
Din anul 2 am inceput sa ma duc din ce in ce mai rar pentru ca majoritatea cursurilor erau inutilitati care nu aveau aplicabilitate practica imediata. Atunci m-am si apucat prima data de lucru tot din pasiune.
Facultatea de 5 ani am terminat-o in 6 cu o medie destul de mica dar facand un proiect de diploma revolutionar pe vremea aia doar din ambitie sa le arat profesorilor ca cu toate ca am ramas repetent un an la facultatea lor rezultate pot avea daca vreau si imi place ce fac. (prin anul 3 vroiam chiar sa ma las de facultate pentru ca nu vedeam rostul diplomei). Dintre toate joburile care le-am avut niciunul nu a pus accent pe diploma, doar pe rezultate si experienta.
Acum, la peste 10 ani de la terminarea liceului si la peste 5 de la terminarea facultatii, daca ar fi sa ma intorc in timp si sa o iau de la inceput as face altfel. Nu neaparat ca drumul ales acum ar fi rau, dar cu experienta de acum as alege unul mai eficient si mai bun.
Unul dintre cei mai importanti factori care ii consider acum este anturajul. De exemplu, de ce sa ma duc intr-un club cu inculti care asculta manele, cand pot sa ma duc intr-un pub cu muzica veche care imi incanta urechea si unde vin persoane interesante.
Asa este si cu liceul si facultatea. Daca ar fi sa o iau acum de la inceput, as invata mai mult nu pentru note ci pentru o universitate unde stiu ca sunt cei mai multi copii inteligenti si pasionati. Prefer sa fiu prostul printre destepti unde voi avea intotdeauna de invatat, decat sa fiu eu desteptul printre prosti. Acum as fi ales o universitate in UK sau US. Este mai greu de intrat, dar si rezultatele sunt pe masura.
Referitor la pasiunea ta pentru fotogtafie sau pentru alte lucruri o poti face lejer in timpul liber sau in acel timp in care se "freaca menta". Calculat, daca e sa-ti aduni timpii morti din fiecare zi vei afla ca ai zeci de ore saptamanal care le poti redirectiona catre aceste pasiuni. Este greu, cere determinare, planificare si perseverenta, dar se poate.
Dupa parerea mea, cred ca ar trebui sa pastrezi diplomele pana vei fi mare...vei ajunge adult si te vei gandi:"Ce vremuri frumoase de cand eram mica"... iar despre bacalaureat... poate ar trebui sa mergi tot inainte cu bacalaureatul in poseta///adica ca continui cu bacalaureatul ***Asta este parerea mea dar faci cum iti spune inima,,, si cum crezi tu ca e mai bine***
Ai sa plangi unde nimeni nu te vede. Bacu e doar un pasaport al vieti e un fel de visa pentru. lumea adevarata... cea matura.
Buna! poti sa imi se ai facut pana la urma? plzz:O3 am vrt sa iti trimit un msg, dar nu am putut ca am contul de ieri ) si eu am dat bacul a2a oara nu crd ca il iau.si nu stiu ce sa fac
Daca stii ce vrei de la viata, nu este o nebunie curata, bacalaureat este util pentru joburi pentru munca intelectuala, e mult mai buna decat cea pentru munca fizica, nu este utila pentru joburi pentru munca fizica care este oribila.Sa fi mecanic care maine poimaine te va inlocui un robot, nu prea ok.Esti ca o frunza.Ai stres maxim pentru maine. Nu iti permit sa faci copii si multe altele.Joburile astea sunt de **** Merg doi ani pana hotaresti sa te faci ceva care cere bacalaureat ca sa poti sa te asezi. Daca iti place incertitudinea si ai o viata haotica incerca joburi fara bac Te asigur ca viata frumoasa oricat ai incerca nu poti avea.Patroni care au si ei o amarat de magazin vor abuza de tine.Te vor tine peste program, te vor scoate din sarite cu rahate de reguli si multe altele.Sa -mi scuzi limbajul dar sunt foarte suparata pe privati astia pe care nu -i pot suporta. Evita privati mici.Du-te mai bine la corporatisti pentru ca au si lucruri bune pe langa cele rele.Dar la privati astia mici nu ai nimic Dezvoltare persoanale in niciun caz si multe altele Esti doar o masina de produs bani si de multe ori pe niciun ban.
Curiosul999 întreabă: