Tie lene sa cauti pe google? ti-am cautat eu
Nuvela este o specie a genului epic, cu un singur fir narativ, cu un conflict puternic, iar personajele-puţine la număr –sunt caracterizate succinct în funcţie de contribuţia lor în desfăşurarea acţiunii. Cantitativ, nuvela are întindere mai mare decât povestirea, dar mai scurtă decât romanul.
Tema nuvelei este iubirea, o iubire nebună, declanşatoare de evenimente. Titlul " De la noi la Cladova" reprezintă spaţiul în care are loc desfăşurarea unor suspine şi zbuciumuri.
Fiind o operă epică, acţiunea este relatată de către un narrator, la persoana a – III-a şi se structurează pe momente ale subiectului.
În expoziţiune este prezentat protagonistul acţiunii " popa Tonea" şi mustrările conştiinţei lui, înfăptuite de unele lucruri şi viaţa precedentă în urma păcatului, alături de familia sa şi credincioşii evlavioşi.
Sosirea bunului său prieten văduv, însoţit de o fiinţă femeiască mai tânără decât el, în biserica lui şi începutul unui fior de dragoste, reprezintă intriga acţiunii.
Desfăşurarea acţiunii ilustrează încercărilor preotului de a ajunge la iubirea lui târzie şi încercărilor de sustragere şi încălcare a lucrurilor bisericeşti.
Jupân Traico rugă preotului să îi împrumute nişte bani cu dobândă. Preotul acceptă deoarece era un bun prieten şi un bun platnic.Aceştia sunt invitaţi la masă, unde preotul şi tânăra Borivoje se sorbeau din priviri, însă aveau şi un sentiment de nesiguranţă.
După câteva zile după plecarea lor, preotul a întâlnit în cale o sârboaică care îi spuse în taină faptul că tânăra arde de dorul lui. Sub pretextul venirii sărbătorilor, jupînul Traico îi trimise înştiinţare preotului, să meargă după prima dobîndă.
El se sfătui cu vâslarii, să îl aştepte că va sosi îndată, însă planurile i-au fost încurcate de către Simion, fiul lui moş Simion, care îi ceruse de îndată să meargă pentru a îl spovedi şi împărtăşi pe tatăl său. Preotul deţinea la el cele sfinte, însă la presiunile vâslarilor, şi-a luat şi cele sfinte cu el, ceea ce încalcă regulile bisericeşti.
nairpic întreabă: