| Catalina6000 a întrebat:

Am discutat cu soțul meu și ne dorim un bebe însă mie mi-e puțin frică și nu ma prea simt pregatita sa devin mama el a zis că va fi bine dar nu prea știu ce sa fac am doar 22 de ani eu și cu el suntem căsătoriți de 3 ani.Cum ma pot simți pregatita sa devin mamă? Mulți au zis ca sunt prea tânără pentru asta încă.

22 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

La varsta ta nu esti prea tânără pentru un copil. Este normală.
Nu te lua dupa cei multi.

| Florentina741 a răspuns (pentru darrio2007):

22 ani e încă varsta destul de frageda pentru asa ceva. La varsta asta de exemplu ești la facultate încă în perioada studiilor deci e prea devreme pentru un copil.

| MarianWLF a răspuns:

Nu e vorba de varsta, si ma uit la modul cum o spui, poate "nu ma simt pregatita" inseamna ca nu vrei momentan si punct, spune-o indiferent de ce zic cei din jurul tau, ce rost are sa ramai insarcinata de gura lumii daca nu iti doresti asta?

Gandeste-te ca daca decizi sa faci un copil urmatorii 18-20 de ani sunt pe umerii tai, nu mai poti da inapoi, poate sotul te ajuta intr-adevar dar majoritatea timpului tu legani, tu stai cu el, tu nu mai ai timp ca inainte, esti tanara, poate vrei sa te mai plimbi, sa mai faci anumite lucruri, sa vezi anumite locuri, sa ai timp pentru tine si e in regula, ai 22 de ani nu 40, chiar si cei care te iubesc pot pune presiune pe tine dar daca ajungi sa nu fi fericita cu decizia luata se duce pe apa sambetei si casnicia.

In sufletul tau stii ce vrei, nu te grabi, daca nu vrei acum inchide-le gura tuturor ca n-au intrat zilele in sac, si da, si mie mi se pare devreme la 22, ca sunt alti care au facut e problema lor, poate asa si-au dorit, nu e si cazul tau, ai grija de fericirea ta.

| Holiday a răspuns:

Intr-adevar, nu e momentul sa faci copii la 22 de ani. Cu atat mai mult cu cat nu te simti pregatita, sau pur si simplu nu vrei.

| ioana748 a răspuns:

Nu esti prea tanara, chiar este o varsta foarte buna pentru a da naștere unui copil.
Poate era bine sa iti spuna dorinta lui inainte de casatorie si daca afla ca nu vrei sa fii mama se razgandea,
Nici cum nu este tarziu sa desfaca casatoria si tu sa mai copilaresti pana la 90 de ani.
Daca nu simti a face un copil, nu il face si mergi inainte.
Poate gasiti o cale amiabila de despartire si fiecare va avea ce isi doreste.
Nimeni nu te poate indruma despre cum sa fii pregatita sa fii mama, doar sufletul tau este cel care iti da semnale in sensul acesta.

| Florentina741 a răspuns (pentru ioana748):

22 ani e o varsta prea frageda pentru un copil. La varsta asta ești încă în perioada studiilor de exemplu la facultate

| ioana748 a răspuns (pentru Florentina741):

Este minunat sa te bucuri de prezenta propriului copil pe un parcurs cat mai lung si sa te afli in deplinatatea tuturor fortelor eventual cand vine vreun nepot sau sa poti ajuta in orice context.
Inteleg viziunea dumneavoastră si prioritatile la care va referiti.
Un copil nu inseamna vreun blocaj,din contra o motivație in plus si pentru alte impliniri in afara celor de suflet.
Stiu femei care au terminat studii cu trei copii sau care au murit singure cu cainele langa ele (care a murit si el saracul), ca na, niciodată nu a fost momentul.
Intr adevar nu toate femeile sunt nascute sa fie mame si accept acest lucru.
Punctual vorbind si la subiect, ar fi fost de bun simt sa aiba aceasta discutie cu sotul.
Si daca considera ca nu este pregatita amana casatoria.
In alta ordine de idei nimeni nu este obligat sa procreeze daca nu simte si sincera sa fiu fiecare face ce doreste cu viata lui, dar nu o incurcam pe a altuia.
Ma gandesc ca unii barbati trebuie sa fie tare mahniti ca sunt la mana unei femei pentru a avea un copil. Dar, mna, trebuie sa te insori cu o femeie pentru acest lucru si sa afli despre ce intelege prin casatorie si familie.
Din greseli invata omul.
Cu varsta organismul femeii ca si al barbatului suporta modificări si fiecare an aduce după sine imbatranire, erodare, pana la un moment dat cand este cam tarziu; si dupa 35 de ani incepe si obosește atat sistemul endocrin cat si cel nervos.
Pentru cresterea unui copil ai nevoie de energie si sistem nervos in buna regula.
Dar fiecare cu prioritatile lui si sensul sau in viata.
Se pot face multe la 22 de ani si este mult mai usor decat la 40.
Adica, una este sa iti fie copilul la liceu cand ai 37-40 de ani si alta cand ai 50-60.
Sunt oameni care la 45 de ani inca mai culeg diplome si se joaca cu papusi, altii la 25 deja au copil, casa in rate, masina, participa si la diverse cursuri, inainteaza in cariera, au grija si de parinti, bunici, in fine, reusesc sa gestioneze viata cu maturitate si apuca eventual si stranepoti, ceea ce este minunat.
Dar, nu este bai, ca si asa suntem multi pe planeta.

| darrio2007 a răspuns (pentru Florentina741):

Ea nu spune nimic de facultate. Altele au copii din liceu.

| StoicAnalysis a răspuns:

Dacă nu te simți pregătită înseamnă ca nu vă doriți un bebe. Ci doar el își dorește un bebe momentan.
Până la urmă e corpul tău, și dacă chiar nu te simți pregătită să faci un copil, atunci nu îl mai faceți. Mai așteaptă până te simți pregătită.

| AliGab a răspuns:

Cum Dumnezeu sa fii prea tanara?! Si ce vrei, sa devii batrana si sa nu mai poti avea copii? Eu am 41 acum si am avut primul copil la 34, dar tare mi-as fi dorot sa ppt fi o mama mai tanara. La batranete deja nu mai ai rabdare cu copiii.

| KovacsB a răspuns:

Este cam devreme.Trebuie sa te cunosti mai bine cu sotul sa se cimenteze relatia, sa calatoriti sa va distrati, sa va ingrijiti si de partea profesionala, etc.Un copil vine la pachet cu bucurii dar si probleme.

| Cinic a răspuns:

Nu esti prea tanara sa devi mama. Dar nu î-ți dorești asta. Sunt fete la 20 care au si copii si job. Faptul ca nu vrei un copil nu te face o persoana rea, dar este clar ca nu vrei familie. De cât sa faci un copil pentru ca " asa trebuie" mai bine nu il faci.

| Florentina741 a răspuns (pentru Cinic):

La 22 ani ești încă în perioada studiilor de exemplu la facultate. Deci e o vârstă prea frageda pentru un copil

| nukeyly a răspuns:

Mai poti astepta o idee pana spre 25-30 de ani maxim sa vezi cum sufla vantul si pana atunci o sa simti natural daca da au ba.

Dupa 30 apar probleme legate de multe, dar cu cat mai repede cu atat mai bine mai usor si iar, mama la 15 ani nu da bine, cum mai tot auzi "la astia cu multe clase".

| eliancodrut a răspuns:

Consider ca dupa 3 ani de casnicie ati reusit sa va cunoasteti, nu cum spune prosti KovacsB.
Un copil intareste casnicia, elimina rutina care intervine dupa cativa ani.
Este adevarat ca avand un bebe cresc rsponsabilitatile, poate si unele greutati, dar aduce si multa bucurie si fericire.
Dar cred si eu ca este putin cam devreme. Puteti sa traiti viata de casnicie in cuplu inca 2-3 ani, dar nu mai mult, pana sa aveti un bebe, beneficiind de o libertate de miscare mai mare.
Cat priveste prostiile debitate de Ioana, nu le lua in considerare, ca vin de la o femeie in varsta frustrata, fara barbat.

| KovacsB a răspuns (pentru eliancodrut):

Da bre esti tu ala destept.Auzi la el sa faci copil din cauza rutinei.
Mai bine nu-l mai faci deloc ca poate iese ca tine.

| ioana748 a răspuns (pentru eliancodrut):

Te pricepi perfect la cititul oamenilor si a vieților lor.
Se vede ca ai studii inalte de psihologie, sociologie.
Multumesc ca ai pronuntat numele meu si ca stii si statul meu familial.
Chiar apreciez si sunt surprinsa de acuratețea cu care ai intuit absolut toate detaliile.
Rar oameni atat de inteligenti ca dumneavoastră si sunt sigura ca detineti si secretul tinereții veșnice. Dumneavoastră nu veti fi niciodată batran.
Felicitări pentru minunata abordare.
Se vede educatia aleasa de foarte departe.

| Kufu95 a răspuns:

Îi spui lui să mai aibe răbdare până te simți pregătită.

| IL0VEDINER0 a răspuns:

Nu esti prea tanara.Pregatita sa fii mama. nu cred ca poti.Vezi domeniul financiar, cariere cum stai tu cu sotul, daca va permiteti sa cresteti un copil si... riscati.Vei invata pe parcurs, vei avea instinctul mamar si va fi bine

| monica2525 a răspuns:

Își dorește el mai mult.

| Hugg32 a răspuns:

Bună, Cătălina. Vârsta este destul de ok pentru un copil, mai ales dacă și soțul tău își dorește un copil. Problema ta din câte văd, nu ar fi vârsta, ci dorința ta. Nu este ok să te uiți la ce spun alții, nu alții vor trăi cu tine, în casa ta, cu copilul tău, cu soțul tău etc. Doar imaginează-ți cum va arăta viața ta cu un copil, cum te vezi, ce aspirații ai etc. Un copil nu îți închide toate ușile, uneori doar ți le deschide și te face să vrei mai mult, să faci mai mult, să câștigi mai mult etc.
Discuta aspectele astea cu soțul tău și atât. Așa vei obține toate răspunsurile. Chestiile astea vă privesc doar pe voi doi.
Mult succes și spor în toate!

| RADUCU12369 a răspuns:

Au dreptate. Chiar ești prea tânără să devii mamă. Acum toată lumea face copii la peste 30 de ani.