| Vernusio a întrebat:

Am o mare problema.Sunt terminat.Nu am visuri, abilitati deosebite si nici calitati deosebite.Am terminat liceul si nu stiu ce sa fac cu viata mea(nu am dat bacul)Nu prea ma pricep la multe lucruri.Ce sa fac? Mi-am terminat viata. Nu prea stiu nici o materie la modul bine si foarte bine, am terminat la frecventa redusa si acolo nu prea se face scoala serioasa si am multe goluri in cunostinte. Sunt mai neindemanatic din fire si am si niste probleme psihologice.Simt ca mi.s-a terminat viata, nu am nicio perspectiva, sunt in depresie. Oare ce se va intampla cu viata mea? Mai pot sa repar ceva? Incotro sa ma indrept? Nu prea stiu sa fac multe lucrurisad Se apropie dezastrul? sad

7 răspunsuri:
| GaZa1994 a răspuns:

Cauta sa pleci in strainatate. Spre exemplu daca reusesti sa gasesti un job in Romania cu care sa te ajuti sa strangi bani de bilet de avion si sa te gandesti sa pleci undeva afara. Spre exemplu Malta (in UE), nu cere scoala si alte diplome. Nici eu nu am bacul si nici un fel de studii in Romania si muncesc in Malta bine-mersi. In Malta te poti specializa in urma unor cursuri recunoscute in afara, platite acceptabil. O zi buna!

| FoundYouLover a răspuns:

Eu nu cred ca esti terminat. Cred ca esti deprimat, dezorientat si nu ai un plan.Organizeaza-te! In primul rand invata si da-ti bacul.Este important sa iei bacul pentru ca asa ai mai multe sanse la un job bun.Daca nu te descurci sa inveti singur plateste un profesor sau mai multi sa te ajute la materia sau materiile unde ai probleme.Daca nu ai bani sa il platesti sau sa ii platesti vorbeste cu parintii tai sau cu alte rude, spune-le in ce situatie esti si roaga-i sa-ti plateasca ei meditatiile, ca eu nu cred ca ei ar putea ramane indiferenti la problemele tale. Dupa ce ti-ai luat bacul, cauta-ti un job. Ai zis ca nu te pricepi la multe lucruri, dar macar la unul sau doua tot cred ca te pricepi. Uita-te prin ofertele de joburi si vezi la care te-ai putea pricepe macar un pic, da-le cv-ul tau sau suna-i si du-te la interviu daca te cheama. Aplica la multe joburi si mergi la multe interviuri. Daca iei un post, orice post, in primele zile cineva o sa-ti arate ce treburi ai de facut acolo si cum trebuie sa le faci.Fii foarte atent la ce iti explica! Iar daca vezi ca la un job au training, este cu atat mai bine, ca training-ul dureaza mai mult deci ai mai mult timp la dispozitie ca sa inveti despre ce este vorba (cam doua-trei saptamani).La training te invata tot ce trebuie sa stii despre acel job.

| Notmyaccount a răspuns:

Cum adica simti ca biata ta s-a terminat? Parerea mea e ca viata nici nu a inceput. Nu esti bun de carte. Asta e. Nu esti nici primul si nici ultimul fara BAC. Desigur daca vrei sa inveti sa dai BAC-ul nu e nimic rau, e chiar imbucurator, dar daca nu vrei sa il dai, nu inseamna ca ti-ai ratat viata. Angajeaza-te daca vrei sa fii independent. Sint sigura ca poto gasi usor un loc de munca. Sunt foarte curioasa in ce oras traiesti, de nu ai dat deja nas in nas cu niste oportunitati. Depune CV-uri, mergi la interviurile cu angajatorii si nu o sa ai timp de depresie. Crede-ma. Nu renunta inainte de a incepe.

| Bondarel99 a răspuns:

Nu dispera, fiecare om e bun la ceva, nu trebuie neaparat ceva teoretic ci și ceva practic. Sunt atât de multe lucruri pe care le poți face, trebuie doar sa experimentezi, sa îți dai seama, sa ai idei. Fii optimist și îți vei găsi rostul in viața, asta nu înseamnă ca trebuie sa stai cu mâinile în sân. Caută sa te angajezi undeva, începi cu munca de jos și muncind îți dai seama de ce vei vrea sa faci pe viitor.

| alexenderu2104 a răspuns:

Poti sa te faci sofer de tir, sau poti sa te inscrii mi se pare in toamna la M.A.P.N

| FoundYouLover a răspuns:

Si daca nu ei bacul tot mai sunt si joburi la care nu-ti treuie bac. In vanzari, de exemplu, unii patroni te angajeaza si daca nu ai bacul luat, ci minim 10 clase.Si da, poti avea un salariu bun ca vanzator sau lucrator comercial.

Bula
| Bula a răspuns:

Nu ti s-a terminat viata, abia acum incepe!
Am o veste buna pentru tine: in tara noastra au cam disparut meseriasii, fiindca "la moda" este sa faca tinerii facultate big grin. Iar dupa ce termina, devin someri cu diploma, vanzatori de zarzavaturi sau alte meserii "de varf".

Cunosc multi meseriasi care nu-si gasesc tineri sa invete meserie: tamplarie, instalatori, lacatusi, frizeri, etc., cu toate ca se castiga foarte bine de ceo care stiu meserie. Evident, ca si la medicina, nu devii meserias adevarat de azi pe maine, asa cum si medicina trebuie invatata peste 10-15 ani ca sa fii chirurg.
Experienta si cunoasterea se cumuleaza in timp, iar la varsta de 30-40 ani poti deveni un meserias apreciat, cautat si bine platit de clienti.

Sfatul meu este sa-ti alegi o meserie cat mai rara, dar cautata, pune-te langa mesterii buni si invata meserie! Mare-ti va fi mirarea cand peste cativa ani de zile te vor cauta cei cu "diploma" sa le ajuti, iar tu iti vei putea cere onorariul pe masura...

In ce priveste depresia, te sfatuiesc sa reflectezi profund la cele de mai sus.
Gandeste POZITIV de acum si pregateste-te la vremea cand te vei putea mandri din plin cu cunostinta ta acumulata, cu care vei fi mai bun ca ceilalti!
Va fi ironia soartei!