In localitatea de unde sunt eu am o situatie perfect legala: doi frati s-au casatorit cu doua surori. Nu este nici o legatura de sange intre sotia unuia si barbatul celeilalte.
Da, se poate, nefiind nici o legatura de sange sau rudenie, intre cei doi: mire si mireasa.
"CAPITOLUL II
Încheierea căsătoriei
SECŢIUNEA 1
Condiţiile de fond pentru încheierea căsătoriei
Art. 274
Interzicerea căsătoriei între rude
(1) Este interzisă încheierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă, precum şi între cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.
(2) Pentru motive temeinice, căsătoria între rudele în linie colaterală de gradul al patrulea poate fi autorizată de instanţa de tutelă în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul cel care cere încuviinţarea. Instanţa se va putea pronunţa pe baza unui aviz medical special dat în acest sens.
(3) În cazul adopţiei, dispoziţiile alin. (1) şi (2) sunt aplicabile atât între cei care au devenit rude prin adopţie, cât şi între cei a căror rudenie firească a încetat prin efectul adopţiei."
Situatia descrisa in intrebare nu intra sub incidenta acestei legi.
"Rude in linie colaterala" inseamna persoane cu descendenti comuni (adica veri, etc), prin urmare rude de sange.
Nu exista nici o lege care sa impiedice doi cumnati sa se casatoreasca, pentru ca acestia nu sunt rude de sange, ci doar rude prin alianta.
Chiar m-a facut curios intrebarea si am tot cautat. Cele doua persoane in aceasta situatie cica devin frati prin alianta.Am mai gasit si termenul de ''afini''.Din ce am citit eu, in mod normal nu le este permisa cununia religioasa decat cu acord scris de la episcop.O mare porcarie dupa parerea mea pentru ca aia doi chiar n-au nici o treaba unul cu altul.Nici cumnati nu sunt. Dupa legile materiale ca sa zic asa, nu este nici un fel de problema iar cununia la biserica nu este necesara pentru a fi casatoriti legal.
Eu nu vad de ce ar fi o problema, asta nu e incest, din partea mea eu zic ca ar fi o situatie fericita.
Si eu am o prietena, al carei unchi din partea tatalui s-a casatorit cu matusa din partea mamei (practic doi frati s-au casatorit cu doua surori). Sunt o familie foarte frumoasa si plina de viata, oameni pocaiti, nu vad ce problema ar fi atata timp cat se inteleg.
Da, evident ca se pot casatorii, NU e nici o legatura de sange intre ei
iar daca nu ma crezi, poti contacta un notar, un preot, un avocat sau chiar starea civila, ca sa fii sigur si sa suflii in iaurt
partea interesanta sunt in schimb copiii, care au o legatura de sange mai stransa decat verii primari care sunt legati doar un parinte, ei fiind legati de doi
Care ar fi fondamentul, logica sau explicatia prin care legea interzice o astfel de casatorie, nu-l pricep. Poate cookie dog ar avea bunavointa ma lamureasca,(sau altcineva) daca tot a depus efortul sa gaseasca legea.
Personal, nu am obiectii despre argument, daca sunt majori si consensuali, de ce nu ar avea dreptul la fericire?
Pace
Si daca doi frati au luat doua surori ar fi ok? Stiu un caz. Adica unul isi ia cumnata.
Exact asta e întrebarea.
Nu e rea ideea.
Oricum, nu sunt eu în situația prezentată, ci niște prieteni.
Stau și mă gândesc... Cine i-o fi pus să se îndrăgostească?