Mancarica de Ardei Copti
Ingrediente:
piept de pui,
ardei gras,
ardei capia rosu,
ceapa rosie,
rosii,
1 lingura ulei,
sare,
piper,
patrunjel,
ghimbir ras.
Preparare:
Taiati pieptul de pui cubulete, presarati-l cu sare si piper si lasati-l la rece pana pregatiti legumele.
Coaceti ardeii pe foc iute. Presarati-i cu sare grunjoasa, acoperiti vasul si lasati sa se raceasca. Curatati ardeii de coji si seminte, apoi taiati-i fasii.
Puneti carnea pe foc cu o lingura de ulei si gatiti pana isi schimba culoarea.
Adaugati ceapa taiata pestisori si continuati sa gatiti pana ceapa devine aurie.
Adaugati rosiile taiate si fierbeti pana acestea formeaza un sos.
Puneti ardeii si sucul pe care si l-au lasat.
Potriviti de sare, piper si daca va place, puneti si ghimbir ras.
Lasati pe foc mic pana scade putin sosul format de legume.
Mentiuni:
Se poate face cu orice fel de carne va place, sau de ce nu, fara carne!
Eu folosesc mai multi ardei de culoare rosie. Este mai buna daca folositi mai multe feluri de ardei : gras, capia, gogosar.
Cand taiati ardeii aveti grija sa-i gustati din cand in cand. Eu am avut surpriza sa fie mai multi ardei usturati. Am folosit acea mancare drept garnitura la tacana de cartofi si de-atunci am grija sa gust mereu ardeii.
O fac si peste iarna, cu ardei copti congelati.
Se poate manca rece sau calda, presarata cu patrunjel proaspat tocat.
POFTA BUNA
Intrebare grea asta. Pentru ca nu stiu ce ai mai gatit. Sunt retete culinare foarte bune in cartea gratuita de la gustos.ro. In afara de asta e important ce ai prin casa. Totusi eu iti recomand o ciorba traditionala de legume (cu sau fara carne). Sau o tocana de carne cu mamaliguta. Ai aici reteta Tocăniţă de porc cu mămăligă
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Porţii: 4
Ingrediente: 700 g carne de porc, o ceapă, un fir de praz, doi ardei graşi, jumătate de ardei iute, 5 căţei de usturoi, două linguri de pastă de tomate, 500 g roşii, 400 g mălai, un litru apă, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, busuioc, 50 g unt.
Mod de preparare: Carnea de porc se spală, se taie în bucăţi mai mici şi se pune într-un castron. Ceapa şi prazul se toacă rondele sau cubuleţe. Usturoiul se taie în felii subţiri.
Se încinge puţin ulei într-o cratiţă şi se prăjesc bucăţile de carne până când au căpătat o culoare maronie.
În uleiul rămas se prăjeşte ceapa, prazul şi usturoiul. Se adaugă ardeii graşi şi ardeiul iute tocaţi cubuleţe, se mai călesc cinci minute şi se adaugă carnea prăjită.
Roşiile se curăţă de pieliţă, se toacă mărunt şi se pun peste carne. Se adaugă pasta de tomate diluată cu puţină apă, sare şi piper.
Se toarnă două căni de apă şi se lasă să fiarbă până când carnea poate fi pătrunsă cu dinţii unei furculiţe.
Mămăliga se prepară din 400 g mălai, o linguriţă de sare şi un litru de apă. Se presară busuioc tocat şi se serveşte.
La mămăligă se mai poate adăuga şi unt.
Daca tii post atunci poti sa faci ghiveci sau tocana de ceapa cu mamaliguta. Vezi adresa de mai jos
http://www.eculinar.ro/reteta/? 2876
sau alte retete foarte bune... la adresa
http://www.retete-gustoase.ro/retete-specialitati+romanesti
Iar la adresa de mai jos poti, pe langa sa citesti retele sa ti le faci cadou sub forma unei carti. Tie sau cuiva drag. Eu i-am trimis si mamei mele.
http://www. gustos.ro/retete-culinare/mancaruri-cu-legume-si-zarzavaturi
Mda. pai sa vedem. Frunze de andive umplute cu icre si ciuperci. sau o varza a la Cluj.
Iei o varza murata si o toci si o calesti putin.Mai iei si un kg de carne de porc sau de ce vrei tu si o pregatesti ca pentru sarmale. Apoi varza calita se inparte in jumate, adica o parte o pui intr-o tava, apoi peste aceasta varza pui carnea amestecata ca pentru sarmale si peste aceasta carne pui restul de varza si apoi torni o cana de apa si o dai la cuptor pana ce se rumeneste.
incearca pui manastiresc
Ingrediente necesare:
- un pui
- 200 g costiţă afumată
- 200 g ciuperci
- 300 g smântână dulce
- o căpăţână de usturoi
- sare
- piper
- pătrunjel
- ulei
Se fierbe o parte din pui, iar cealaltă parte se prăjeşte. Se pune şunca la prăjit, peste ea se adaugă puiul prăjit, apoi supa şi carnea fiartă. Se pun ciupercile, se pisează usturoiul, iar la final se adaugă smântâna.
Cavarma-----ingrediente:pulpa porc 150gr ceapa 50 gr ardei 100gr ciuperci 50gr pasta tomate vin rosu cimbru oua. se pune carnea ceapa ardeiul ciupercile si se trag la tigaie dupa acea se adauga un pic de vin si se mai lasa vreo 2-3 min dupa aceasta se adauga sos rosu cimbru.toate acestera se pun intr-un vas de lut cu capac se pune deasupra un ou crud si se baga la cuptor(merge chiar si la microunde si e mai rapid) pofta buna
Galuste cu prune! usor de facut si foarte bune!
ingrediente:
150 ml apa
250 gr margarina
aprox 250 gr gris
3-4 oua
4 linguri faina
prune
zahar
scortisoara
pesmet
Se pune apa la fiert impreuna cu margarina.
Cand margarina este topita se adauga grisul putin cate putin si se amesteca pana se desprinde de pe vas
Se lasa sa se raceasca bine si apoi se adauga 3 oua si 4 linguri de faina.
Se amesteca bine.
Prunele se golesc de samburi si daca sunt prea mari se taie in doua. Se pune in loc de sambure putin zahar amestecat cu scortisoara.
Se fac galuste (puteti sa va ajutati cu faina sa nu se lipeasca) si se fierb 15-20 de minute in apa cu putina sare.
Se scot intr-o strecuratoare si se lasa cateva minute.
Se presara cu pesmet prajit si zahar.
O mancare foarte gustoasa si fara indoiala romaneasca: o tochitura ca la Slobozia. Tai o jumatate de kilogram de carne de porc cubulete (sa aiba si un pic de grasime, stiu ca nu e sanatos, dar e grozav de gustos), mai ales ca tai porcul maine-poimaine. O prajesti in ulei sau untura. In timp ce se prajeste carnea, toci 3-4 cepe pestisori si tai bucatele mici 3-4 catei de usturoi. Cand carnea e aproape gata, pui peste ea ceapa si o prajesti cu carnea, amestecand tot timpul. Cand ceapa s-a prajit, adaugi usturoiul, sare, piper, putin cimbru si o lingura de bulion, amesteci un pic si iei de pe foc. Serveste imediat, cu gogosari murati sau alta muratura, dupa gust. Eu am incercat si cu pui, iese buna si asa, dar... stiti: cea mai buna pasare tot porcul ramane. Pofta buna!
Marilena Dumitrescu
www.in-gura-presei-vizuale.blogspot.com
lunarwolf întreabă: