Buna, pe de o parte iti sfasie sufletul si linistea.
Dar pe de alta parte, poti sa te uiti un pic in viitor si sa decizi daca vrei ca viitorul sa decida pentru tine sau tu sa decizi pentru el.
Si asa vine momentul in care iti faci un plan de actiune. Pe termen lung.
Te apuci, inveti mai bine, iti gasesti un hobby al tau in care sa te retragi, de lasi prada studiului si tot asa.
La un moment dat vei fi mare. Si vei vedea ca cea mai desteapta modalitate de investire, atat in timp de criza cat si in timp de boom, este doar in tine.
Tu detii cheia succesului. Dar si pe cea a decaderii, a esecului total. Daca cheia succesului este mai ruginita, tine de tine sa o lustruiesti ca sa intre in yala.
Si in plus m-as mai uita si la niste filme motivationale. Nu de alta, dar situatia in care esti nu o poti controla, cel putin momentan. Insa poti controla modul in care privesti situatia si din vanat sa devii vanator.
As incepe sa vizionez filme motivationale, de povesti de succes, gen: "A Beautiful Mind", etc. De asemenea as incepe sa ma uit la videoclipuri precum: https://www.youtube.com/watch?v=3ty0Eo6B5vs
Pentru ca asa cum se spune si in videoclip, greutatile au dreptul sa vina. Nu au dreptul sa stea.
La final, tu decizi daca vei fi ca si cersetoarea din colt. Ea iti va putea spune toata viata ei si iti va putea da scuze care de care mai realiste pentru fiecare situatie din viata ei, pentru toata viata ei. Dar la final, ea ramane cersetoarea din colt ce intinde cu umilinta mana la destin. (daca intelegi metafora).
Depinde de tine cine vrei sa devii. Vrei sa fii cersetoarea? Vrei sa fii o persoana de succes?
Doar atitudinea face diferenta. Si atitudinea iti va schimba viata. Dar sa nu alegi sa iti plangi de mila si apoi sa te intrebi de ce nu ai succes.
Asa ca nu fii ca tatele de la bloc care stau si se plang toata ziua cat de greu este. Este greu. Asa este. Fa in asa fel incat sa devina usor pentru tine. Nu castigi nimic daca stai sa te plangi aiurea. Insa vei castiga tot, daca alegi sa iei actiune si sa faci ceva. Chiar daca asta inseamna a invata. Fa ce ti se potriveste. Nu o sa fie usor.
Dar, la final, se merita fiecare clipa. :)
Pai normal sa scada salariile cand politicieni fura si din ce nu mai este, ca sa ai multumirea muncii bine platite, trebuie sa plecam in vest!
Noi nu ar trebui să ne îngrijorăm, ci este timpul ca să ne punem încrederea în Dumnezeu în orice situație.
Gândește-te că nu noi am hotărât să ne naștem într-un loc sau altul. Nici părinții noștri nu au hotărât asta, ci Dumnezeu.
Dacă este vreo vina la părinții tăi, aceasta nu este pentru că au salarii mai mici decât isi doresc, ci pentru că au neglijat datoria lor morală față de Dumnezeu, si de asemenea au neglijat să te educe si pe tine in sensul acesta.
Noi trebuie să cunoaștem că sensul vieții noastre pe pământ nu este a trăi până la un anumit număr de ani, ci este pregătirea pentru viața veșnică.
Este timpul să privim lucrurile prin ochii lui Dumnezeu; este timpul să căutăm să-L cunoaștem. Si este imposibil ca atunci când Îl vom cunoaște să nu Îl iubim.
NU trebuie' sa iti sfisiie nimica, cel mai bine ai vorbi cu ei si le-ai zice ca daca altii pot, pot si ei. Nu te mai descurci cu un job? Iti iei doua. Citeam ca nu stiu care se plingea ca a trebuit sa isi ia trei joburi ca sa plateasca rata in franci elvetieni. Lasind deoparte penibilul in care se baga singura prin atitudine, mie mi se pare de laudat - nu te descurci, faci tot posibilul ca sa te descurci. Nu te descurci cu facturile la oras? Vinde apartamentul si fa-ti casa la tara. Nu a murit nimeni de la facut naveta.
@anonimg: Ca de obicei, iti sugerez sa il iei pe prietenul imaginar si sa ti-l bagi undeva! Si-a deschis dumnezo' firma si angajeaza cumva?
Asa e, dar chiar daca financiar ai duce-o bine in alta tara, tot te vei confrunta cu probleme. Sper sa iti fie utile urmatoarele idei.
De ce să economisim în loc să cheltuim?
„E PLICTISITOR să faci economii. E mai distractiv să cumperi haine, aparatură electronică şi tot felul de alte lucruri", spun mulţi.
Indiferent că aţi fost sau nu afectaţi de criza economică, veţi avea de câştigat analizând câteva modalităţi de a economisi, dar şi de a cheltui cu înţelepciune. Vă prezentăm în continuare unele principii dintr-o sursă cu autoritate care au ajutat milioane de oameni de-a lungul secolelor să facă faţă problemelor financiare.
Trei principii înţelepte din vechime
În una dintre ilustrările sale, Isus din Nazaret a îndreptat atenţia spre un important principiu din domeniul financiar. Stăpânul din ilustrare şi-a mustrat sclavul astfel: „Trebuia să-mi fi dat arginţii la bancheri, iar la venire aş fi primit cu dobândă ce este al meu" (Matei 25:27). Aceste cuvinte au o şi mai mare importanţă în zilele noastre. De ce?
În unele ţări, nu cu mult timp în urmă, dobânda câştigată în aproximativ 10 ani depăşea suma iniţială depusă. E adevărat, în prezent puţine bănci mai oferă rate ale dobânzilor atât de atractive, iar dobânzile la investiţii nu sunt întotdeauna atât de mari cât speră investitorii. Totuşi, este înţelept să avem bani puşi deoparte pentru situaţii de urgenţă.
Biblia scoate în evidenţă acest lucru spunând: „Înţelepciunea aduce ocrotire aşa cum şi banul aduce ocrotire" (Eclesiastul 7:12). Totuşi, banii nu ne pot ocroti dacă nu avem nimic pus deoparte. „Fiecare dintre voi să pună ceva deoparte la el acasă, potrivit cu ceea ce are", ne îndeamnă Biblia (1 Corinteni 16:2).
Cum puteţi face economii
În primul rând, înainte de a cumpăra un produs scump, întrebaţi-vă dacă aveţi cu adevărat nevoie de el.
În al doilea rând, dacă aveţi nevoie de un anumit produs, încercaţi să-l cumpăraţi nou la reduceri sau la mâna a doua, dar în stare bună. Espen şi Janne, din Norvegia, aveau nevoie de un cărucior pentru Daniel, bebeluşul lor. Au cumpărat unul aproape nou la jumătate de preţ. „După ce Daniel va creşte, sunt sigur că îl vom putea vinde la un preţ bun", spune Espen. El însă atrage atenţia: „Poţi pierde mult timp căutând să faci o achiziţie bună".
În al treilea rând, nu vă pripiţi; gândiţi-vă bine şi lăsaţi să treacă un timp înainte de a cumpăra un anumit produs. Dacă şi după aceea consideraţi că vă este absolut necesar, aţi putea căuta ceva asemănător, la preţ redus sau la mâna a doua. Puteţi economisi bani şi dacă evitaţi tendinţa de a achiziţiona mereu articole de marcă. În loc să le cumpăraţi copiilor articole de îmbrăcăminte la modă din magazine scumpe, aţi putea folosi hăinuţele primite de la prieteni sau de la alţi membri ai familiei.
O proaspătă mămică s-ar putea gândi să folosească scutece din material textil, care pot fi spălate. În cartea Budgeting — Personal Spending and Money Management a Key to Weathering the Storm, de Denise Chambers, se spune: „Scutecele de unică folosinţă vă vor costa, pe o perioadă de doi ani, circa 2 000 de dolari sau chiar mai mult. Însă scutecele refolosibile. . . vă vor costa, pe aceeaşi perioadă, între 300 şi 500 de dolari". Cartea mai precizează: „Scutecele textile moderne sunt mult mai uşor de folosit decât cele din trecut. În plus, utilizându-le, veţi face un bine planetei!".
În al patrulea rând, gândiţi-vă că, în general, vă costă mai puţin să cumpăraţi ingrediente şi să gătiţi, decât să luaţi masa în oraş. Dacă aveţi copii de vârstă şcolară, ar fi bine să-i învăţaţi să-şi facă singuri sandviciuri în loc să le daţi bani ca să-şi cumpere mâncare mai scumpă. Mai mult, înlocuiţi băuturile răcoritoare scumpe cu apa. E mult mai sănătoasă şi mai ieftină.
Până nu demult, familiile aveau propria grădină de legume. V-aţi gândit vreodată să lucraţi o bucată de pământ pentru a vă asigura o parte din hrană? Mulţi, chiar şi unii care locuiesc la bloc sau la casă cu puţin teren adiacent, îşi amenajează un loc pentru a cultiva unele plante. Veţi fi surprinşi să aflaţi câte se pot obţine cultivând puţin pământ!
Gândiţi-vă şi la următorul lucru: Dacă aveţi nevoie de celular, folosiţi-l doar pentru cazuri de urgenţă şi plătiţi în avans un număr limitat de minute. Sau dacă aveţi maşină de uscat rufe, ar fi indicat să o folosiţi mai puţin. Aţi putea întinde rufele — o parte din ele sau chiar toate — pe un uscător de tip stativ. Altă sugestie practică ar fi să limitaţi utilizarea aparatelor de aer condiţionat şi a aparatelor electrice de încălzire. Înainte de a le porni, întrebaţi-vă: E chiar atât de cald sau de frig? Totodată, aţi putea sta de vorbă şi cu alţii pentru a afla cum şi-au limitat ei consumul de energie electrică.
Cum să vă achitaţi datoriile
În primul rând, dacă aveţi rate, credite asociate unor carduri sau alte împrumuturi, încercaţi să plătiţi mai mult decât suma minimă lunară obligatorie.
În al doilea rând, străduiţi-vă mai întâi să rambursaţi împrumuturile cu cea mai mare rată a dobânzii. De asemenea, ar fi util să vă deschideţi un cont de economii. Hilton, un voluntar din Africa de Sud, explică: „N-ar fi înţelept să vă ţineţi toate bunurile de valoare într-un singur loc. Se întâmplă ca unele bănci şi instituţii financiare să dea faliment. Noi am trecut printr-o astfel de experienţă". Prin urmare, este înţelept să alegeţi o bancă ale cărei depozite sunt garantate de guvern în caz de faliment.
În al treilea rând, schimbaţi-vă obiceiurile de cheltuire a banilor. Acest lucru este deosebit de important.
Aţi fost vreodată tentaţi să cumpăraţi lucruri la care se face reclamă? Danny, un cap de familie din Suedia, recunoaşte că a căzut în capcana publicităţii. El a avut o firmă profitabilă, dar a fost nevoit să o vândă ca să-şi plătească datoriile făcute cu cardul de credit. De aici a învăţat o lecţie preţioasă, iar acum e atent la modul în care îşi cheltuieşte banii. Iată ce sfat dă el: „Nu deveniţi lacomi. Mulţumiţi-vă cu ce aveţi".
Datorii justificate
Puţini oameni au toţi banii necesari achiziţionării unei case sau a unui apartament. Prin urmare, pentru a-şi cumpăra o locuinţă mulţi fac un împrumut la bancă, iar suma lunară pe care o plătesc băncii pentru restituirea împrumutului o privesc ca pe o chirie. Dar, după o perioadă lungă, când datoria a fost achitată, casa este a lor.
De asemenea, mulţi au constatat că este convenabil să facă un împrumut pentru a-şi cumpăra un automobil cu consum redus de carburant. După ce îşi achită cât mai repede împrumutul, maşina se dovedeşte un bun valoros, putând fi ulterior vândută. Unii au descoperit că este înţelept să cumpere la mâna a doua o maşină în stare bună, care are un număr relativ mic de kilometri parcurşi. Alţii fac economie folosind transportul în comun sau bicicleta.
Indiferent de situaţie, fiţi modeşti şi realişti cu privire la bunurile pe care le cumpăraţi şi gândiţi-vă bine înainte de a lua decizii. Obiceiul de a cheltui banii în mod nejustificat poate deveni un viciu, provocând multă suferinţă. Aşadar, încercaţi să fiţi atenţi când cheltuiţi şi veţi fi fericiţi.
Pentru a fi persoane econoame, dar fericite, trebuie să ştiţi cum să vă administraţi banii