| aurgrigor8 a întrebat:

Buna am o problema mai coplicata si am nevoie de un raspuns cat mai repede posibil...
Deci parintii mei traiesc de 18 ani in concubinaj din care a rezultat 2 fete eu si sora mea care ambele suntem trecute pe numele (de familie) al tatalui nostru, ai mei acum vor sa se desparta (tata mereu zice ca noi suntem pe numele lui si mama nu ne poate lua).Acum vine intrebarea "Care este adevarata lege... daca eu si sora mea vrem sa ramanem cu mama chiar daca suntem pe numele lui legea nu poate face nimic? (Sper sa va prindeti ce am vrut eu sa zic va rog sa ma ajutati repede)

Răspuns Câştigător
| JackR a răspuns:

"Din punct de vedere juridic, parintii necasatoriti care hotarasc sa renunte la relatia de concubinaj se supun acelorasi prevederi legale ca si in cazul divortului, mai putin procedura de desfacere a casatoriei, respectiv a stabilirii numelui dupa divort.

Astfel, stabilirea domiciliului minorului nascut dintr-o relatie de concubinaj, stabilirea programului de intretinere a relatiilor parintesti pentru minorul nascut in afara casatoriei precum si stabilirea contributiei pentru cresterea, educarea si intretinerea minorului cu parinti necasatoriti, sunt actiuni care se pot efectua atat pe cale amiabila, la mediator, cat si pe cale judecatoreasca, in instanta."

Cu alte cuvinte: daca parintii tai nu ajung la o intelegere, oricare dintre ei poate deschide o actiune in instanta, pentru incredintarea copilului.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca parintii nu se inteleg asupra domiciliului minorilor atunci doar instanta de judecata va hotari, in urma unui proces, asupra domiciliului minorilor, indiferent daca parintii au fost sau nu casatoriti si indiferent de numele de familie al minorilor.
Minorii de peste 10 ani vor fi si ei intrebati cu cine vor sa stea.
Mama ta trebuie sa introduca o cerere de chemare in judecata pentru stabilirea domiciliului la domiciliul ei si obligarea tatalui la pensie de intretinere.

| mihai69 a răspuns:

În plus față de cele spuse mai înainte, aș mai adăuga două chestii:
- se face i o anchetă socială care va prezenta un raport în cadrul procesului;
- opinia copiilor contează enorm în balanța deciziei pe care o va lua judecătorul, mai ales dacă e susținută și de acel raport și de alte dovezi din caz (martori).

| goblinuldansatordincalcaie a răspuns:

Din cate stiu eu, copii sunt intrebati cu cine vor sa ramana. Este complicat cu divortul cand sunt si copii, si cunosc oameni care s-au chinuit sa ia tutela copiilor. Vorbeste cu parintii si spune-le cu cine vrei sa stai si gata. Partintii ar trebui sa va inteleaga dorinta.