| ImJack a întrebat:

Bună, am și eu o întrebare, am o situație dificila, am 18 ani și de mult taica-miu ma amenință că mă da afara din casa, maica-mea e moarta, problema e ca casa e împărțită în 2 o parte la mătușa mea o parte lui, poate sa ma dea afara din casa?

Răspuns Câştigător
| CodrutElian1990 a răspuns:

Sunt mai multe clauze pentu care nu poti fi alungat din casa.
1. Dupa mama, daca casa a fost construita sau cumparata in timpul casatoriei parintilor, tu ai parte de 3/8 din casa.
2. Daca esti elev nu poate sa te dea afara din casa, dimpotriva: este obligat sa te intretina pana iti termini studiile, dar nu mai mult de varsta de 26 de ani.
3. Tatal tau nu poate face nici un act fara acordul si semnatura ta: nici testament, nici contract de vanzare-cumparare, nici act de donatie pe toata partea de locuinta ce va revine.
4. Nu poti fi dezmostenit complet, asa cum sustin unii de pe aici, deoarece conform codului civil tu esti mostenitor rezervatar si orice act de dezmostenire este nul daca acesta cuprinde si partea de rezervatara de 25% din ce i se cuvine tatalui tau. Chiar daca incheie acte: testament, de donatie etc., acestea sunt nule de drept. Singurul lucru pe care-l poate face tatal tau sa vanda partea ce i se cuvine de 5/8 din partea de casa pe care o detineti.

Trebuie vazut:
1. Daca matusa ta si tatal tau au acte de proprietate (atentie, nu de folosinta, la primarie, ci la cadastru). Cu 20 de lei poti cere online un extras de carte funciara, dar trebuie sa stii niste date ce ti le cere.
2. Daca s-a facut dezbaterea mostenirii dupa mama ta. In caz ca s-a facut, cine sunt mostenitorii. Tot din extras de carte funciara se poate vedea.

12 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu te poate da afara din casa (daca-ti continui studiile) pana la 26 de ani. Si daca nu continui studiile nu te poate evacua fara o hotarare judecatoreasca. Poate sa o faca cu forta dar si tu poti cere (la judecatorie) o ordonanta presedintiala care sa-l oblige sa te lase in casa.
Pentru confomitate: https://bit.ly/30HS0cQ

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, poate. El are obligația să aibă grijă de tine până la 18 ani. Pănă moare el, casa e a lui. tu nu ai nici un drept legal asupra ei. Dacă s-a făcut succesiune legală, moștenire după mama ta, ar trebui să ai o cotă parte din zona unde locuiește tata. Dacă ar fi așa, nu te-ar putea da afară.

| Nirvanaaa a răspuns:

Salut!
Dacă casa a fost și pe numele mamei tale și s-a făcut succesiune atunci tu ai drept la o parte din casa și atunci nu te poate da afara. Dacă însă succesiunea nu a fost făcută atunci sunt mari șanse sa te dea afara. Dacă ești in relații bune cu matusa ta poate poți sta la ea poate așa se mai potolește și tatăl tău.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Nirvanaaa):

Nu trebuie sa fi fost casa si pe numele mamei. Bunurile imobile si mobile achizitionate pe timpul casatoriei sunt bunuri comune ale sotilor, indiferent de care sot au fost procurate si pe numele carui sot sunt trecute in acte. Fac exceptie lucrarile literare, de arta etc. ale carui autor este unul dintresoti.

| Crackman a răspuns:

Ai 18 ani poate să facă ce vrea... Așa că fă-ți un plan de rezerva

| Mirel4412 a răspuns:

Casa e a parintilor, deci e proprietatea lor. Daca esti minor atunci parintii au obligatia de a te intretine. Daca esti major, atunci asta e.
Si la politie daca te duci nu faci mai nimic.Parintii pot invoca orice, oricand.
Totul depinde de varsta ta.
imobilul e proprietatea lor si ca atare pot face ce vor cu el.Sa-l vanda, inchirieze sau pur si simplu sa-l tina gol.
La fel de bine exista procedeul de dezmostenire. Daca parintele doreste isi poate dezmosteni copilul si ca atare acesta nu va primi nimic dupa decesul parintelui.

| Yuoia a răspuns (pentru Mirel4412):

Chiar esti beat.
Dezmostenirea nu exista in legile romanesti!
Iar tanarul, recunoaste ca este major. Nu depinde nimic de varsta lui.

| Mirel4412 a răspuns (pentru Yuoia):

Art. 1074-1076 din Codul Civil

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Mirel4412):

Si el are parte din casa. 3/8 parti. Plus ca nu poate sa-l dezmosteneasca. Ai auzit de partea rezervatara de 25%. Singurul lucru pe care poate sa-l faca tatal este sa vanda partea ce i se cuvine, dar numai dupa ce se face dezbaterea mostenirii dupa mama.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Mirel4412):

Dar trebuie citite si prevederile art. ce urmeaza, deoarece tanarul este mostenitor rezervatar.

| Yuoia a răspuns (pentru Mirel4412):

Sa ne fereasca oricine sa termini tu dreptul, si sa-l practici cu 2 articole invatate! Si alea incomplet.
El in calitate de fiu are o rezerva succesorala reglementata prin lege.
Mai studiaza baiete sau cauta alte jocuri.

| Adrian5575 a răspuns:

Poti sa vorbești cu matusa sa te lase in partea ei de casa, atunci el nu prea ar mai avea ce sa comenteze. Cea mai buna varianta ar fi sa te muti undeva cu chirie si ai scapat de el, doar ca trebuie sa ai un job stabil și sa iti platesti chiria.