| AnaMaria1957 a întrebat:

Am si eu o problema majora.Mama mea a decedat in urma cu 5 saptamani, eu am 15 ani si mai am o sora de 4 ani.La inceput sora mea nu intreba de ea insa acum a inceput sa intrebe si nu prea stiu ce sa-i spun ca sa nu o ranesc sau sa-i provoc o trauma.Nici nu as vrea sa o mint dar nici sa-i spun direct adevarul.Chiar daca nu realizeaza sunt sigura ca ii simte lipsa si mi se rupe sufletul cand o vad asa.Nu prea stiu cum sa procedez, pana acum am schimbat subiectul dar a inceput sa insiste cu intrebarile si nu stiu ce sa fac.Ma puteti ajuta?

Răspuns Câştigător
| Someonewhoappreciatelife a răspuns:

Salut Marry. Îmi pare rău de situaţia în care te afli. Aici este un articol care arată cum se poate discutat cu un copil despre decesul unuia dintre părinţi: http://wol.jw.org/ro/wol/d/r34/lp-m/2008489#h=0:0-24:72
Sper ca sugestiile să-ţi fie de folos.

| AnaMaria1957 explică (pentru Someonewhoappreciatelife):

Multumesc pentru articol, chiar mi-a fost de folos! happy

8 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Imi pare rau pentru ce s-a intamplat! Potisa-i spui o minciuna, dar nu-i friumos! Tot o sa afle! Ii spui ca mama ta a plecat undeva si nu stii cand se intoarce. Apoi cand creste mai mare ii spui ca mama voastra a decedat in locul unde era si spera ca nu va afla adevarul! Este o minciuna si nu imi place sa mint, dar decat sa-i sfarami inima, mai bine ii spui asa!

| Sadop a răspuns:

Condoleante.
Poti sa-i spui ca pe mama ta a luat-o Dumnezeu si a dus-o undeva unde va fi tot timpul bine si va avea grija de voi.
Bafta!

| AnaMaria1957 explică (pentru Sadop):

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!

| kiduţa18 a răspuns:

Off, sărăcuţele de voi. Îmi pare sincer rău pentru pierderea suferită şi sper că veţi trece cu bine peste această perioadă, chiar dacă e greu. Să nu-i spui prea direct pentru că o să fie speriată şi o să rămână traumatizată. Poţi să-i spui că pe mama ta a luat-o Dumnezeu să aibă grijă de ea şi este un înger acum care are grijă de voi mereu. Sau ceva de genul ăsta. Pentru că peste ceva timp o să realizeze şi-o să-şi dea seama singură. În orice caz, nu o minţi că e plecată sau ceva, pentru că mereu o să aştepte să vină şi o să fie dezamăgită şi poate o să creadă că a abandonat-o. Găseşte o povestioară pe care să i-o spui ca să nu o răneşti aşa tare. Fi tare în continuare!

| Geoosh98mtfc a răspuns:

Imi pare rau pentru necazul tau.dar cred ca ar fi bine sa ii spui adevarul.happy
deoarece mai tarziu s`ar putea sa se supere pe tine pentru ca nu i`ai spui de la inceput.
Spune-i frumos si explica-i problema
Incearca sa o inveselesti dupa ...si sa vorbesti cu ea ca o mama

| LovebloveIoNeLaCrysyyGoodMynameisBellDoorBayy a răspuns (pentru Geoosh98mtfc):

Nu nu nu are o varsta foarte frageda nu trebuie sa ii spui adevarul ca va fi foarte trista si poate o sa pateasca ca Mihaela..Stai sa iti povestesc Mihaela avea o mama bolnava nimeni nu i-a spus avea tot o sora numai ca avea 16 ani si Mihaela avea 5 si ea fericita ca mama ei a venit de la lucru (de fapt ea era moarta cu o zi inainte) si cand a intrebat,, De ce nu vine mami odata" si sora ei i-a spus crudul adevar..astazi Mihaela are 16 ani si dupa trauma ei acum e o fata emo fara griji fara nimic nu vorbeste cu nimeni nu iese afara si astazi e bolava de ceva foarte grav ca nu a vrut sa iasa afara de la 8 ani candera putin mai matura si asta a hotarat acum mihaela e lasata de scoala.Nu face si tu greseala asta ca povestea acestei fete care este o poveste reala. Pe scurt Poarta-te cu ea ca o mama si spune-i ca este plecata in alta tara si cand esti in preajma ei incerca sa pui o peruca ca parul mamei tale si puneti ahine ca ale ei no nu stiu num arata ea si vorbestei li si calm nu o certa nici o data si odata si odata cand creste mare mai mare cam 15...16 spui foarte frumos adevarul ca nu o sa se intample nimic dar ai grija ca la 10 ani pana la 16 e greu de pacalit asa ca zi ca este in alta tara. Apropo Dumnezeu sa o odihneasca pe mama ta sa fie in pace. Sper sa ti-am fost deajutor pa pa noroc o sa ai nevoie!

| Bebel_Iuli_1980 a răspuns:

Imi pare rau pentru tine condolante sfatulmeu ar fi acela al adevarului cu toate ca este la o varsta foarte mica dar daca ai sa eviti raspunsul sau saii spui ceva de genul ca este plecata intro alta tara faci mare greseala ca atunci cand va afla te va dusmani si ura foarte mult cel m-ai bine ii spui ca lui Dumnezeu i-a placut de ea si a luat-o in cer acolo la el si ca o supravegheaza tot timpul si doamne doamne are grija de voi