Un imprumut poate fi si catalizatorul unei prietenii, dar poate fi si distrugatorul ei - chiar indiferent de suma.
Daca ajuti pe cineva, atunci porneste cu considerentul ca, este posibil sa nu mai primesti inapoi acei bani.
Motivele pentru care sa nu primesti imprumutul inapoi pot fi multiple:
- imposibilitatea financiara de a returna banii (moare persoana, isi pierde sursele de venit si/sau averea valorificabila, etc.)
- perpetuarea problemei, din care cauza vei putea primi banii inapoi intarziat sau doar in transe, chiar neglijabile
- rea credinta, cand persoana pur si simplu nu doreste sa-ti returneze banii, invocand varii motive.
Poti incheia un contract de imprumut notarial cu persoana respectiva, in care sa fie foarte clar stabilite: suma imprumutata, termenul de rambursare, garantiile pentru caz de nerambursare la timp, titlul executoriu, etc.
In acest mod, in caz de nerambursare, vei putea apela la un executor judecatoresc pentru a recupera datoria, DAR sigur vei schimba prietenul imprumutat in disman vesnic.
Dacă veșnic are probleme financiare, poate fi și mama, n-o ajut.
Dacă suntem prieteni și suma e mare, prin contract notarial, da, ajut. Cu condiția să fie o persoană integră.
Uneori trebuie să îți mai dea și viața câte o palmă cu piciorul ca să te înveți minte. Ajutând, nu neapărat îl ajuți.
Daca nu ti mai da inapoi nu are rost sa i dai, tu o imprumuti nu i dai cadou, i ai mai dat vreodata bani imprumut acelei persoane? Si ti a dat inapoi sau nu? Daca nu ti a dat poti fi sigură ca nici de data aceasta nu o sa-ti dea.
Da, as face asta daca as avea bani, i-as da si daca nu i-ar mai da inapoi, insa nu prietenie medie sa fie, ci prietenie foarte stransa, intima, si sa simt ca-i pasa de mine asa cum imi pasa mie de el, sa fi fost aproape de mine sufleteste si atat, nu sa fie o prietenie de suprafata unde sa fi bun doar la distractii si atat.
Si nu sa fi f rapid inlocuibil cu altii. Nu conteaza suma daca mi-o permit si nu ma afecteaza serios ca n-o mai am.
Nu. Trebuie să cunosc persoana de ani buni, să-i fi dat înainte sume mici de bani, să avem o relație de prietenie mai lungă și bună.
Pai daca stii din start ca nu-i vei recupera, inseamna ca nu este un imprumut, ci o donatie. Deci numai tu poti sa iei decizia asta pentru ca numai tu cunosti situatia.
Pentru mine ar depinde de trei factori principali:
1) pentru ce-i trebuie banii
2) cat de apropiat sunt de persoana respectiva
3) ce procentaj din rezervele mele financiare o reprezinta suma imprumutata
Daca o persoana "de prietenie medie" mi-ar cere imprumut 50% din toti banii pe care-i am ca sa-si cumpere o masina, raspunsul ar fi evident "NU".
Daca un prieten apropiat mi-ar cere bani pentru ca copilul lui are nevoie de o operatie ca sa traiasca, atunci evident ca i-as da tot ce as putea.
Pai daca stii ca nu-i vei mai primi inapoi, nu se cheama imprumut, se cheama cadou. Daca spui ca e o suma considerabila, trebuie sa te gandesti daca acea persoana merita sa faci un asemenea sacrificiu, pentru ca daca e o suma pe care o simti, va fi un anumit sacrificiu pentru tine. Daca ar fi o suma pe care n-as simti-o si persoana aia chiar are nevoie disperata, i-as da banii, dar sa-mi pun propria siguranta financiara in pericol ca sa o ajut, nu!
Daca are vesnic probleme financiare, ma indoiesc de seriozitatea cauzei. Doar daca nu e dovedit medical ca ii ramane copilul nenorocit pe viata fara o interventie medicala. Astfel, si numai pentru asta, i-as da banii stiind ca nu ii voi recupera niciodata. Nici "ramasul fara casa" nu e motiv serios. Va risipi banii sau va aduna alte datorii si tot va ramane fara casa.
Cum unii dau bani cerșetorilor,fără a cere nimic în schimb,căci nu te obligă nimeni să le dai,dacă o faci,procedezi așa fiindcă ai plăcerea de a da, de a ajuta, de a face o faptă bună.La fel atunci ai putea proceda cu un asemenea prieten. Însă trebuie să ai mare grijă, căci este posibil să profite de tine, asigură-te de faptul că într-adevăr are nevoie de ajutor.
Cinșpe milioane nu-i o avere.
Poti sa-i dai linistita si sa-ti iei gândul de la ei.
Eu am intâlnit oameni cărora daca le dadeai bani si nu le fixai termen de restituire nu mai vedeai nimic de la ei.
De obicei asa se pune problema:câți bani vrei si când mi-i dai inapoi?
Wow! "Cinșpe milioane nu-i o avere.
Poti sa-i dai linistita si sa-ti iei gândul de la ei."
Pai astfel, da-mi si mie atat pentru a-mi cumpara un moft de placere. Vreau un mirrorless. Dar pentru mine e scump, nu-mi permit.
O persoană cunoscută, de prietenie medie?
Nu.
Dar nu cred că o asemenea persoană ar veni să-mi ceară.
Nu am asemenea prieteni, nici măcar medii.
Dacă e unul dintre prietenii buni, pe care îi cunosc de mult și în care am încredere, da.
Dacă ar fi într-o situație dificilă, l-aș ajuta.
Ne știm de vreo 14 ani. Înainte eram prietene, mai ieșeam împrună, de multe ori eu făceam cinste, apoi ea s-a retras, de vreo 5 ani mă evită, nu îmi mai răsp la tel decât când are chef, în rest dă respins și nu mă mai sună înapoi nici mai târziu. Mi a cerut 1500 ron (15 mil), e drept că îmi e milă de ea, cauza e gravă, nu am sa intru aici în detalii. Familia și alți prieteni mai apropiați m-au sfătuit să nu mă bag, atunci am apelat aici să aud alte sfaturi. Ms mult tuturor
Putin probabil sa dea banii imprumutati dupa multe insistente, dar daca imprumuti bani la un prieten sau prietena iti garantez ca nu ai sa ii mai vezi nici bani nici persoana sa auzi de ea ( sunt patit )
Salut! Depinde de sumă. Dacă suma este emnificativă pentru mine, fără ea aș fi eu într-o postură cam proastă, atunci nu.
anonim_4396 întreabă: