Buna.In mod normal nu, trebuie sa respecte intimitatea si condifentialitatea fiecarui pacient.Dar daca parintii vor insista sa le spuna, cred ca o poate face intr-o maniera care sa nu te afecteze negativ pe tine. Apoi, la 18 ani nu mai esti minor, deci nu cred totusi sa fie cazul.
Eu am avut colegi în generala ce mergeau la psiholog și psihologul nu a spus nici dirigintei ce probleme au elevii, d-apoi părinților (mai ales când acestea sunt problema).
Ai 18 ani deci esti adult, conform codului deontologic al colegiului psihologilor, la varsta asta psihologul nu are voie sa vorbeasca decat cu politia despre problemele tale, si asta doar in anumite cazuri. Terapeutul are voi sa divulge date despre tine doar cu acordul tau.
Daca divulga ceva ce i s-a spus in timpul terapiei poti face plangere la colegiulul psihologilor care il va sanctiona si il poti da in judecata pentru a ii cere daune morale deci o sa faci bani frumosi.
Un psiholog nu are voie sa spuna nimanui ce discutii poarta cu tine. Doar daca considera ca tu sau alte persoane sunteti in pericol (depresie, suicid, crima, vatamare etc.)
Daca ai peste 18 ani nu are voie sa divulge nicio informatie despre tine altor persoane. Nici macar cu medicul psihiatru nu poate vorbi fara acordul tau. Risca sa isi piarda autorizatia de libera practica.
Dar exista totusi cateva exceptii.
Daca spre exemplu ii spui psihoterapeutului ca ai ucis, violat etc. pe cineva el este obligat sa te denunte la politie. Sau da ii spui ca planuiesti sa faci ceva. In general daca pui in pericol vietile altora sau pe a ta.
De asemenea in astfel de conditii psihoterapeutul are dreptul sa vorbeasca cu psihiatrul tau fara sa iti mai ceara voie.
Sper ca am explicat bine. Intelegi tu.
Nu. Ceea ce discuți cu psihologul e că la spovedanie cu preotul, e secretul confesiunii. Au dreptul părinții tăi să știe că mergi la psiholog dar nu au dreptul să știe și ce anume vorbești cu el. El poate atrage atenția părinților tăi dacă e ceva grav atunci da.