| SchiZz20CMrecords a întrebat:

De ceva timp ma tot intreb ce as putea sa ma fac dupa ce termin liceul.
Sincera sa fiu nu vreau sa ma apuc direct de munca si sa ajung o simpla vanzatoare, buncii mei au pretentii sa merg la o facultate deoarece ei sunt oameni cititi cu ani buni in spate cu experienta in ceea ce tine de scoala si ani buni de munca.
Asa ca eu momentan sunt in Austria acum sunt a 12 a voi face si a 13 a si dupa aia am de cand sa vin in Romania sa ma apuc de ´´treaba´´cum se spune.
Nu pot sa spun ca ceea ce fac acum in Austria mi-ar fi rusine, sunt instructor de dans si fac ore bune la scoala de modeling din care sincer am castigat ceva bani.Dar sunt constienta ca toata viata no sa pot fi model sau instructor de dans si de aia vreau sa devin psiholog.
Buncii mei spun ca e o meserie frumoasa dar o sa am foarte mult de invatat.Nu e asta problema.
Mica problema e ca in orasul unde stau eu in Romania nu exista o facultate pentru asa ceva.
intrebarea mea este : Unde in Romania pot face aceasta facultate de psihologie? Am auzit ca ar fi prin Timisoara una, si cam ce se cere pentru acesta meserie? Stiu in mare cate ceva despre psihologie si stiu in ce ma voi baga dar niciodata o informatie in plus nu strica.
Va multumesc frumos daca ati avut rabdare sa cititi, m-as bucura sa ma puteti ajuta si orice sfat e bine venit.
Va promit o funda pentru cine imi explica cel mai bine.

Răspuns Câştigător
| Zenithf a răspuns:

Cred ca cel mai bine ar fi sa mergi pe limbi, vazand ca stii atatea, poti sa lucrezi dupa terminarea facultatii ca ghid, traducator, profesor, cine stie, poti sa ajungi si traducator la parlamentul european.
Cum zici tu referitor la scoala, ai multe posibilitati, nu trebuie sa ramai axata pe psihologie, vezi ce ti-ar placea mai mult. Eu am "batut calul" pe limbi pentru ca am vazut undeva o stire ca Norvegia angajeaza ghizi cu 2500 euro salariul, si chiar daca nu ajungi acolo, cunoasterea a mai multor limbi straine deschide multe porti.
Ar fi si mai bine daca ai face in paralel si limbi straine si ceva legat de psihologie sau alte stiinte sociale, poate psihopedagogie speciala cum zice Ella cu ochii negri, dar atunci ar fi foarte mult de lucru.

17 răspunsuri:
| Zenithf a răspuns:

Cele mai bune centre universitare sunt, cum a zis si BiuL: Cluj, Iasi, Bucuresti.
Eu zic sa alegi Clujul, ca este mai aproape de Austria (banuiesc ca parintii tai lucreaza in Austria?) sau Iasul, care este mai ieftin (chirie si alte cheltuieli mai mici).

| SchiZz20CMrecords explică (pentru Zenithf):

Da parinti mri lucreaza in Austria dar eu nu vreau sa raman aici pentru ca pur si simplu nu-mi place.Nu e tara mea nu ma simt deloc atrasa de ea, am venit doar sa-mi termin o scoala si sa i-au o diploma buna atata tot, e prea greu aici sa fac psihologia si mai ales in germana nu as mai putea face fata la asa ceva e foarte greu macar daca fac in Romania inteleg tot ce as invata nu ca in Austria.

| Zenithf a răspuns (pentru SchiZz20CMrecords):

Dar eventual tot intr-o tara din vest vei ajunge (dupa terminarea studiilor), nu?
Daca vrei sa ramai in Romania, atunci nu-ti recomand sa faci psihologia, ca nu este nicio diferenta intre o vanzatoare cu diploma de bac si una cu diploma de facultate. Mai bine faci asistenta sociala, este o sansa mult mai mare sa-ti gasesti de lucru aici, si chiar si in strainatate, mai ales daca te specializezi pe lucrul cu persoane cu nevoi speciale (autism, alzheimer sau altele de genul).
Ce limbi straine cunosti? Si asta este o varianta care deschide multe porti, poti gasi de lucru ca ghid, profesor, secretara si altele daca stii bine doua limbi straine.

| SchiZz20CMrecords explică (pentru Zenithf):

Pai stiu romana, germana, engleza, turceste si acum incet incet invat si italiana.
Adevarul e ca aici in Austria am mult mai multe posibilitati dar sincer imi este extraordinar de greu si plus de asta vreau cat mai repede sa revin in tara.O sa incerc sa vorbesc cu bunicii mei sa vad ce mai spun si ei..deocamdata trebuie sa termin a 12 a si a 13 a dar sti cum e timpul asta asa repede zboara si ma regasesc in ultimul moment ca nu stiu ce sa fac

Răspuns utilizator avertizat
| batacanda a răspuns (pentru Zenithf):

Mai aproape de Austria e Timisoara nu Clujul. De la balcon din Timisoara se vede Viena happy. Pana la Viena faci 5-6 ore cu masina, pana la Bucuresti faci 8.

| Zenithf a răspuns (pentru SchiZz20CMrecords):

Cred ca cel mai bine ar fi sa mergi pe limbi, vazand ca stii atatea, poti sa lucrezi dupa terminarea facultatii ca ghid, traducator, profesor, cine stie, poti sa ajungi si traducator la parlamentul european.
Cum zici tu referitor la scoala, ai multe posibilitati, nu trebuie sa ramai axata pe psihologie, vezi ce ti-ar placea mai mult. Eu am "batut calul" pe limbi pentru ca am vazut undeva o stire ca Norvegia angajeaza ghizi cu 2500 euro salariul, si chiar daca nu ajungi acolo, cunoasterea a mai multor limbi straine deschide multe porti.
Ar fi si mai bine daca ai face in paralel si limbi straine si ceva legat de psihologie sau alte stiinte sociale, poate psihopedagogie speciala cum zice Ella cu ochii negri, dar atunci ar fi foarte mult de lucru.

| onasis1961 a răspuns:

Mergi si fa cursurile uneu facultati de care te simti atrasa.

| BiuL a răspuns:

Cred ca cel mai bine e sa faci la Cluj Bucuresti sau Iasi daca vrei o universitate cu renume. Iar apoi trebuie sa te gandesti ce vei face dupa, meseria asta nu e chiar foarte banoasa pentru ca oamenii sunt destul de reticenti in Romania in ceea ce priveste mersul la psiholog, si trebuie sa te gandesti ce vei vrea sa faci, sa iti deschizi un cabinet privat (vei avea nevoie de fonduri si apoi "popularitate" pentru a-ti atrage clientii), sa muncesti intr-o scoala sau spital etc.

| iurii75 a răspuns:

Cunosc Tineri cu studii universitare care lucrează la construcții, deoarece nu și-au găsit un loc de muncă. Analizează și ce oferte/opțiuni vei avea.

| Zenithf a răspuns (pentru iurii75):

Eu cred ca vrea sa faca facultatea aici, ca are cetatenia romana si poate sa o faca gratuit sau macar mai ieftin, si apoi sa-si caute de lucru in Austria sau alta tara vestica.

| iurii75 a răspuns (pentru Zenithf):

N-am înțeles, mă urmărești? happy

| Zenithf a răspuns (pentru iurii75):

Haha, pura coincidenta, crede-ma pe cuvant! :p

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bunicii au pretentii? Tu asta crezi ca au pretentii? Se gindesc la viitorul tau, exact ca sa nu ajungi "o simpla vinzatoare" cum spui.
Vrei sa devii psiholog dar nu stii nimic despre asta. Ciudat. Este o meserie banoasa in vest, foarte banoasa in America, dar nu este cautata in Romania. De ce? In primul rind, cum stii, romanii sint saraci. Nu pot suporta acele tarife. Apoi, romanii nu sint asa de reci ca vesticii. Ei vorbesc cu familia, cu prietenii, au ajutor (cel putin moral) de undeva. Nu mai au nevoie si de psiholog. Aici, cu aceasta meserie poti fi eventual psiholog la o scoala.
Facultati de psihologie sint in multe orase, inclusiv Timisoara. Poti alege una mai aproape de orasul tau.

| Zenithf a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu cred ca s-a referit la "pretentii" in sens negativ, ci ceva in genul de scop/ideal. Cine are pretentii, face o scoala, invata o meserie, sa aiba ceva in viata, sa nu fie doar un muncitor necalificat. Deci "pretentiile" sunt bune.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Zenithf):

Nici eu nu le-am vazut in sens negativ. Bunicii vor ca ea sa faca o scoala. Dar se pare ca ea o va face doar impinsa de la spate. De asta ea le considera pretentii ale bunicilor.

| SchiZz20CMrecords explică (pentru anonim_4396):

Da normal ca bunicii mei au pretentii pentru ca stiu ce pot.Stiu despre psihologie dar am spus ca un sfat in plus nu strica.Reciteste intrebarea daca nu ai inteles bine.
Bineinteles mi-au dat un sfat cu ceea ce cred ei ca m-as descurca nu vor sa devin avocat medic sau altceva si nici eu nu vreau nu sunt impinsa de la spate daca chiar nu doream pur si simplu o lasam balta dar odata ce va cer sfatu eu cred ca e destul de evident ca imi doresc sa fac ceva in privinta asta

| SSWK a răspuns:

Cel mai bine... ramai in Austria. Acolo chiar ai sanse sa faci ce-ti place. Sanse reale. In rromania... inca nu este de venit, acum.