Inteleg ca traiesti si lucrezi in strainatate, lucru care deja, te situeaza intr-o situatie economica ipotetic mult mai buna.
Spun, ipotetic, pentru ca orice roman care e in strainatate e privit, in general, ca o persoana fara probleme economice, lucru bineinteles gresit, o stii si tu, o stiu si eu.
Acum, incearca sa intelegi situatia mamei tale, ramasa in tara.
In acest moment, ea intre toti cei din jurul ei, prieteni, cunostinte si vecini este cotata ca "bine economic". Pentru ca stiu cu totii ca are fiica in strainatate si considera ca tu trimiti sume uriase de bani si ea nu are nici o grija!
E o filozofie romaneasca, ce o influenteaza pe mama ta, din exterior in interior, n-ar fi gandit asa daca nu era atat de influentata zilnic de toti din jurul ei(imagineaza-ti de cate ori pe zi are discutia asta"buna ziua" "ce mai faceti?","bine, fiica dvs, e bine? Tot in strainatate? Cand o asteptati?"!).
Asa ca, ea incearca sa pastreze fata de ceilalti o aparenta liniste si bunastare, cumparand, de exemplu, o geaca cu 200-400 de lei!
Ca ti se plange tie, intr-un fel, o inteleg, e greu sa-si pastreze "rangul" de persoana oarecum privilegiata si banuiesc ca tatal tau vitreg nu ii incuviinteaza cheltuielile!
Pe urma, mai e si altceva.De la o anumita varsta, oamenii incep sa capete o nesiguranta teribila, de obicei financiara, provine din imposibilitatea lor sa mai munceasca si sa poata castiga o suma care sa ii faca sa se simta macar linistiti!
Cu toate astea, nu cred ca mama ta procedeaza corect incarcandu-te pe tine cu problemele ei economice, are o conceptie gresita legata atat de banii ei cat si de banii altora!
Iar faptul ca lasa pretul pe cadouri, deja este o gafa, nu e permis asa ceva!
De ce face toate astea? Am incercat cumva sa te lamuresc mai sus, dar cred ca, pe undeva, mama ta s-a invatat cam rau si aici depinde numai de dragostea si respectul pe care le ai pentru ea, esti singura care poate hotari daca vrei s-o ajuti sau nu!
Nu stiu daca ai stat vreodata serios de vorba cu ea si sa-i explici cam in ce fel iti castigi tu salariul, de cate ori trebuie sa taci, desi stii ca ai dreptate, de cate ori trebuie sa dai inapoi, acolo intre straini, numai pentru ca ei sunt in tara lor si tu nu.
Un lucru trebuie sa stii, banii au stricat multe relatii puternice, incearca sa gasesti o cale de mijloc, sa nu ajungeti la vreo ruptura.
Multumesc mult pentru raspuns, greece12. Faza e ca eu sunt aici abia de 6 luni (cat am locuit in Romania nu am muncit), deci va dati seama ca totusi nu pot sa am un castig enorm (dar totusi, e mai bine decat ar fi fost daca lucram in Romania). Dar ea din cate mi-a spus face greseala de a minti lumea curioasa. Adica sunt unii nesimtiti si indiscreti (ca altfel nu-i pot numi) care o intreaba cat castig eu, iar ea zice o suma mai mare decat cea reala. I-am spus sa nu mai minta, dar nu ma asculta'. Nu inteleg de ce e asa important pentru ea ce cred altii. Eu cu indiscretii astia incerc sa am o conversatie cat mai scurta si la suprafata, nu sa ne povestim vietile, iar ea minte, facandu-i pe aia sa creada ca am o viata aproape perfecta. (ceea ce nu e deloc asa, sufleteste sunt aproape la pamant in ultimul timp, dar asta e alta poveste si oricum nimanui nu-i pasa de asta) Dupa cum i-am raspuns lui KuntaKintesa, eu am de platit chirie aici (care nu e chiar ieftina, pentru ca Anglia e o tara scumpa, iar in partea asta a tarii unde ma aflu eu sunt preturile si mai ridicate) si m-am oferit singura (mi se parea normal, logic si de bun simt) sa suport eu cheltuielile (gaz, impozit, reparatii) pentru casa din Romania unde am locuit eu si unde nu locuieste nimeni momentan (decat eu cand mai merg in Romania si parintii mei cate un weekend o data la doua luni). Maica-mea are o obsesie cu hainele, are impresia ca fiind femeie, trebuie sa ai o garderoba bogata, atat pentru tine, cat si ca sa atragi barbatul (sotul/prietenul/ sau un posibil prieten daca esti singura). Sincera sa fiu, chiar n-o inteleg cu obsesia asta a ei si petrecutul a nu stiu cat timp prin magazine (a nu se intelege ca ma multumesc cu zdrente, dar nici nu sunt obsedata ca ea si in plus nu sunt nici risipitoare; ei ii place efectiv sa strice banii, cica e o placere), mai ales ca practica arata ca faza cu hainele nu e esentiala atunci cand vine vorba de cucerit inima unui barbat. Tatal meu vitreg nu comenteaza in general pentru ce face ea (chiar ma deranjeaza ca o sustine asa de mult; ma rog, normal sa o sustina pe ea si nu pe mine ca doar ea e sotia lui, pe cand eu nu sunt fiica lui), dar nu-i prea place faptul ca pierde asa mult timp tot uitandu-se la haine (desi uneori nu cumpara nimic).
Daca e asa, atunci lucrurile stau mai rau decat mi-am imaginat!
Te intretii singura, iti platesti singura toate facturile, de datorat ii datorezi respect fiindca ti-a dat viata si te-a crescut, dar daca ea considera ca a cheltuit bani cu tine, greseste.
Un copil nu e o investitie financiara, nu poti astepta sa fii rasplatit economic pentru ca ai cheltuit cu el cat l-ai crescut, e o aberatie!
Trebuie sa ai o discutie serioasa cu mama ta, in care sa-ti definesti foarte clar pozitia, poate ca e grea viata in tara, dar acolo unde esti tu, e cu mult, mult mai greu!
Nu cred ca va intelege, in mod sigur nu-ti va da dreptate, dar macar va sti cum stau lucrurile!
Iti doresc numai bine, ai grija de tine, te rog!
Multumesc mult, doamna. Aveti dreptate, nu ma intelege si daca aude ce-i zic, se face ca n-a auzit. Pe mine m-au crescut bunicii, parintii ei, dar ei nu mai sunt in viata de cativa ani, spre marele meu regret (pe ei chiar mi-as fi dorit sa-i ajut daca ar mai fi trait, pentru toate cate au facut pentru mine).
Buna Didi! am mama si sunt si eu mama, generatia mai tanara, vad altfel lucrurile, pe cand cei mai varstnici percep cu totul din alt punct de vedere, faptul ca se plange ca nu se ajunge cu banii, cred ca e problema pentru toata lumea, ca isi cumpara haine dichisite, vrea sa fie la moda poate a nu te face de rusine cand vii in tara si va afisati impreuna, poate crede ca tu ai o situatie financiara mult mai buna ca a ei, si de aici pleaca (poate) vaicareala ei, e adevarat ca e de prost gust sa lasi pretul pe ceva ce ai de gand sa daruiesti, indiferent de cat ar fi de scump/ieftin gestul face mai mult ca orice, dar mai este o problema, nu toata lumea stie sa aprecieze efortul cuiva de a darui si nici nu stie sa se bucure de acel ceva daruit cu drag...cat despre o meserie mai buna..nu toata lumea poate fi egala si nu toti pot avea inteligenta si meritul de a studia si a lucra intr-o tara straina legal si aici nu ma refer la o munca de camp/ingrijitor etc. dreptul de a lucra intr-o institutie asa cum o faci tu. uneori si mama mea mai scoate mici perle, dar e mama si nu ma pot supara pe ea pentru ca stiu cat sa chinuit cu mine de mica(si acum de mare) dar e mama si asa va ramane MAMA!
O zi buna iti doresc!
PS!
crezi ca e un pacat sa iti ajuti financiar parintii daca ai o situatie financiara buna?
Din experienta proprie (din ce am observat la ai mei dar si la altii) pot sa-ti spun ca in general, dupa varsta de 50 de ani incep sa apara rateurile. Adica, uiti, incepi sa fii mai stangaci etc. Ar trebui mai multa constientizare, adica realizarea faptului ca te afli la jumatate de drum si daca pana acum ai fost fiul risipitor, acum ar trebui sa te intorci acasa si sa strangi pentru "suflet", ceea ce vad ca este exact contrariul in cazul mamei tale. Parerea mea este ca ar trebui sa fii mai intelegatoare gandindu-te la varsta. Nu ar trebui sa te lasi afectata de aceste situatii cu pretul pe cadou sau insinuari prin care iti cere bani. Cred ca ar trebui sa constientizezi acest materialism exacerbat si sa NU alegi sa exteriorizezi ceea ce simti de fata cu dansa pentru ca ar putea sa apara conflicte si resentimente din partea dansei. Mai pe limbaj direct, tineresc, "batran si nebun, lasa sa vorbeasca". Tu fa-ti datoria de fiica in limita posibilitatilor, acest lucru insemnand sa nu te neglijezi sau sacrifici pe tine.
Ai intru totul dreptate. Cei ce tolerati/incurajati o astfel de atitudine, sinteti niste cocalari. Am cunoscut milionari in pantaloni simpli de stofa si pulover, cit si rupti de foame cu aifon si costum la 4 ace. Ii prefer intotdeauna pe primii.
1. Chestia cu pretul lasat pe cadouri e jenanta. Eu as da cu cadoul in cap cui vine la mine cu asa ceva.
2. Ai mei se mai pling uneori cu banii, insa le dau dreptate si ii ajut pe cit posibil, iar asta din doua motive mari si late:
2. 1. Nu ii vad decit foarte rar aruncind aiurea cu banii, iar atunci o fac pe chestii care par oferte bune/ieftine si se inseala, insa nu i-am vazut niciodata cumparindu-si haine/alte porcarii de care nu au nevoie (cu 2-400 RON te imbraci la SH de numa'-numa').
2. 2. M-au ajutat foarte mult in trecut si consider ca inca nu m-am revansat. Totusi, nu tin o gestiune, sper doar ca sa vina o zi, cit mai curind, cind ii voi fi ajutat eu mai mult decit m-au ajutat ei.
3. Faptul ca sint parintii mei nu ma impiedica "sa ii iau tare" daca e cazul sa le deschid ochii. Cea mai mare greseala pe care o fac multi e sa considere ca nu e OK sa le spui parintilor tai cind sint idioti. Cu toti sintem idioti in unele situatii, eu personal apreciez pe cei ce au curajul sa mi-o spuna, nu pe cei ce ma ridica in slavi, in loc sa imi dea una dupa ceafa pentru a imi deschide ochii.
Nu sub forma asta, dar de destule de ori sub forma "nu fi idiot sa mai faci asta, pentru ca x, y, z". La fel de usor cit imi e sa recunosc uneori ca am fost idiot sa fac o anume chestie la un moment dat (ultimul exemplu, acum citeva zile, cind mi-am convins colegii de la un proiect ca nu au dreptate, au fost de acord cu mine, dupa care mi-am dat seama ca nu am fost atent la niste detalii, asa ca am revenit cu si mai multe argumente pentru a imi demonstra eroarea).
Este mama ta si trebuie sa o respecti, incearca sa gasesti unele cai pentru a evita astfel de lucruri sau nu pur si simplu poti sa le treci cu vederea, un mic ajutor din partea ta nu cred ca strica 50-100 de euro, sunt sigura ca de vina este tatal vitreg dar nu ai ce sa-i imputi mamei deoarece trebuie sa-si traiasca viata, nu?
Nu, tatal meu vitreg nu este de vina. Singura lui vina este ca o sustine pe maica-mea in aproape tot ce zice ea. Si stii ceva? Ia mai lasa-ma in pace cu respectul tau si cu banii. Ca oricum n-are 1000 de lei salariul, dar na, ea e materialista, niciodata nu-i ajunge. Eu nu mai pot sa-i dau ei bani (si oricum nu cred ca i-as da) pentru ca am de platit chiria unde stau eu in Anglia, platesc gazul in casa unde am stat in Romania (si unde nu sta nimeni acum), impozitul, reparatii, le platesc si lor drumul ca ma iau cu masina de la aeroport. Dar ea de ce sa-mi imputa mie ceva? Eu nu trebuie sa-mi traiesc viata? Vezi, nu-mi plac oamenii ca tine care traiesc pe principiul,, sunt sluga parintilor mei''. E o idiotenie sa gandesti asa, scuza-ma ca sunt asa directa, dar macar sunt sincera.
Respect pentru ce ai spus mai sus ai foarte mare dreptate, spune-i mamei tale ca banul si cea ce isi cumpara nu are valoare, nu ia nimic dupa ce moare cu ea , si ca tot ce are ea mai de pret esti tu
sa ii multumeasca lui Dumnezeu ca este sanatoasa si ca poate sa munceasca si pentru salariul ala mic pe care il ia si cand cumpara o haina la 400 lei sa se gandeasca ca alti nu au o paine... stii cum e aia uni vor iphone si alti nu au ce manca
DianaMihaelaAndrei întreabă:
petroneladiva882882 întreabă: