| Nimeni91 a întrebat:

Buna dragilor!
Am auzit intotdeauna de prejudecati rasiale, insa aceste lucruri sunt total gresite. La liceul meu, de exemplu, la clasa mea, cea mai mica medie de admitere a fost de 7, iar la locurile pentru minoritati etnice, cea mai mica medie a fost, la aceeasi clasa, 3, 5. Mereu discriminarea este gresita, lucru cu care sunt total de acord, insa nu inteleg diferentele de drepturi dintre nationalitatea romana si celelalte; de ce la facultate exista locuri speciale pentru minoritati etnice, cu taxe de inscriere mai mici, cu medii de admitere mai mici taxe de scolarizare mai mici? Asta nu am inteles niciodata. Daca toti suntem egali, daca ce avem pe intetior conteaza, atunci de ce nu se fac exact aceleasi drepturi pentru toti? Adica, sa nu mai existe drepturi speciale si cu totii sa fim cu adevarat egali! Sa nu se diferentieze un roman de o alta nationalitate, iar cand intri intr-o scoala sa vezi ca fiecare are sanse egale, ca nu etnia te face mai sus, ci caracterul si forta ta, felul tau de a fi ca persoana.
Eu sunt de parere ca nu conteaza daca esti rom, armean, tatar sau roman, ci conteaza de ce esti tu capabil si ce faci ca sa schimbi societatea in care traim. Asta e egalitatea de sanse, o omogenitate sociala, in care un slav, de exemplu, sa nu aiba sanse mai mici, insa nici mai mari, decat un roman. Niciodata nu am facut diferente intre etniile ce ne inconjoara si i-am tratat pe toti la fel; bunica mea cunostea niste romi de treaba, pe care i-am cunoscut si eu, iar ei munceau si isi castigau existenta la fel cum munceau si bunicii mei, cot la cot, fara diferente, fara drepturi suplimentare. Asta consider eu egalitate de sanse, fara discriminari, ca atunci cand treci pragul unei institutii sa nu vezi scris"locuri pentru romi", "locuri pentru slavi", "locuri pentru romani", ci doar niste oameni care muncesc si lucreaza pentru ca totul sa fie mai bine pentru societate. Am rude care spun ca este normal ca minoritatile etnice sa aiba drepturi mai mari, insa nu sunt de acord, deoarece egalitatea de sanse ar trebui sa fie egalitate cu adevarat, adica eu si cu tine sa nu ne deosebim, sa avem aceleasi sanse si indatoriri, sa nu fim superiori sau inferiori, ci doar cetateni care convietuiesc si se ajuta.
Mi-as dori sa vad in urmatorii ani principii si egalitati cetatenesti care sa fie aceleasi pentru toti, insa nu cred ca va fi asa.
Voi ce parere aveti despre ce se intampla in tara noastra cu deviza " drepturilor egale"?
O zi buna si imbratisari tuturor!☺

29 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

La noi e cum e, dar in america de sud unde viata e mai naspa decat in Romania e teroare sau brazilia la fel mori in strada direct

Bula
| Bula a răspuns:

Egalitatea de drepturi incepe de la STIMA RECIPROCA.
"Cei 7 ani de acasa" a contat si conteaza foarte mult in viata fiecaruia. Cum vezi lumea si cum esti educat in primii ani de viata, inseamna directia ta de evolutie pe tot restul vietii, iar aceasta directii vor fi tot mai greu de schimbat la inaintarea in varsta.
Sunt locuri pe Pamant (dar si in tara noastra), unde in cate un colectiv (tara, regiune, localitate sau familie etc.) fiecare membru vorbeste mai multe limbi, adica toate limbile materne prezente. Culmea: in aceste comunitati NU se pune problema etnicitatii, al limbii vorbite, fiindca fiecare le cunoaste si le foloseste in functie de STIMA fata de altii.
Asemenea comunitati sunt: Elvetia (3 limbi oficiale! ), Banatul traditional (minim 4 limbi vorbite de TOTI), etc. In aceste comunitati, se vorbeste limba persoanei respectate: cel in casa caruia te aflii, cel mai in varsta, femeia etc. NIMENI nu-si pune problema limbii, nimeni nu impune folosirea unilaterala a limbii caruiva.
Cand vom ajunge la nivelul de STIMA si RESPECT fata de ceilalti, sa le respectam traditiile, sa le vorbim limba si sa le dam o mana de ajutor la nevoie, atunci vom putea vorbi de egalitate.

| Liviu a răspuns:

OFfffffffffffffffff, anton anton...cat te plang eu si restul happy Egalitate, nu doresc nimic mai mult, doar egalitate.Nu imi pasa ca e ungur, tigan, sau orice alta etnie.Dar cand are mai multe drepturi ca mine in tara MEA! E o problema.Nu e un mesaj rasist, e unu adevarat.Ce ma deranjeaza e faptul ca cei din parlament pentru voturi, si-au cam vandut tara ungurilor, si restul etniilor minoritare, a se vedea si presedintele ca nu e roman, daca e sa ne legam de Romania happy

| Nimeni91 explică (pentru Liviu):

Da. Asta vreau sa spun si eu, ca daca altii au drepturi mai mari decat romanii in conditiole in care au acelasi statut social, este o problema.

| Eireann a răspuns (pentru Liviu):

E si tara lor, daca sunt nascuti, crescuti aici si sunt cetateni români.

| Nimeni91 explică (pentru Eireann):

Nu spun despre a cui tara e, ci despre faptul ca nu e corect ca unii sa fie ajuati, iar altii nu, chiar daca au acealsi statut social, nu e corect.

| Liviu a răspuns (pentru Eireann):

Accept asta, si nu ma intereseaza si daca ar fi emigranti. Vreau doar egalitate, ca egalitatea dintre femei si barbati.Nu sunt rasist, nu am nimic. Tigan roman ungur, ce o fi, daca ma inteleg bine cu el, nu ma doare.Asa,dau dracu si pe unii romani,unguri,tigani etc,ca pe oricare om, nu tin cont de culoare, etnie, sau religie(Mint, de religie tin cont, dar ma rog) ideea e ca ..nu ma afecteaza pielea lor, sau etc.Ma afecteaza comportamentul lor(Lor zicand de romani, si oricare om care calca pe bec)Deci repet, egalitate.Sunt eu de vina ca e tigan,roman,ungur,sau etc? NU, nu sunt, e ok, are cetatentie, are drepturi, dar sa aiba si indatoriri!

suntserios
| suntserios a răspuns:

Ce povestești tu acolo e minimul efort al statului pentru a integra minoritățile. Tie iti e usor sa spui poezia ca toti trebuie sa avem aceleasi beneficii dar nu te gandesti ca toti pleaca de la acelasi punct. Una e ca parintii tai cu o situație materiala medie sa iti ofere tot ce ai nevoie pentru a ajunge la facultate, alta e pentru un rom care a trait in mizerie si care abia a reusit sa termine o scoala doar prin vointa lui

| Nimeni91 explică (pentru suntserios):

De fapt, eu am colegi romi care au parinti cu situatii materiale mai ridicate decat a mea, deoarece eu am fost crescuta de bunica mea si de o matusa, iar acum, dupa ce bunica mea a murit, am ramas doar cu matusa si cu niste parinti care nu imi ofera prea multe, care sunt doar ca niste rude care asteapta sa pleci cat mai repede din vizita, fix de asta vorbesc eu. Daca am avea cu adevarat drepturi egale, atunci nu m-as mai plange, insa asa am fost crescuta, cu mai putin, si vreau sa ajung mai departe. Daca bunica a reusit sa ne creasca pe mine si pe sora mea geamana de la varsta de 78 de ani pana la 92, cand nu a mai putut, ea avandu-l pe tatal meu la varsta de 40 de ani, iar tatal meu ne-a avut pe mine si pe sora mea la 38 de ani, dintr-o pensie de doar 500 de lei dupa o viata de munca. Nu conteaza de unde vii, ci cum cresti si ajungi un om mai bun. Eu nu fac parte dintr-o familie instarita, eu doar incerc sa muncesc ca mai tarziu eforturile si munca celor care m-au crescut sa nu fie in van.

| mihai69 a răspuns (pentru Nimeni91):

Având în vedere și cele din acest răspuns, aș zice că poate ar fi cazul să privești lucrurile fix prin prisma ta, de cetățean majoritar, dar totuși dintr-o categorie mai defavorizată: dacă statul și-ar permite să ofere avantaje și pentru cei asemenea ție, nu te-ai mai simți discriminată, așa e?
Până una-alta, minoritarii chiar au nevoie de sprijin, necazul e că nu toți profită de acesta. Ba chiar sunt destui majoritari care "exploatează" deficiențele sistemului și se "strecoară" pe acele locuri...

| Nimeni91 explică (pentru mihai69):

De fapt, sunt multumita de felul in care am crescut, deoarece am invatat sa pun pret pe ce am. Nu as schimba copilaria mea simpla cu nimic, deoarece nimeni nu ar fi putut sa ma ierte si sa ma certe cum a facut bunica. Sunt altii care au mai putine decat multi romi
si chiar si decat mine, insa ei de ce nu sunt ajutati? Eu am o casuta cu un acoperis deasupra capului si am ce manca si cu ce ma imbraca, deci sunt multumita. Nu ma plang pentru mine, ci pentru altii care au mult mai putine decat mine si care nu sunt ajutati cu nimic, nici cu ajutor social, pe motiv ca au pamant.

| sierra1 a răspuns:

Se numește discriminare pozitivă

politica (asta de reahat) o generează

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Se numește discriminare pozitivă, care reușește ceea ce face, ca ura rasială să crească iar etnia să continue cu metehnele ei ca și până acum.
Dacă îi spuneai țigan era lucru urât și de rușine. Acum e rom. Miroase frumos și nu te mai face la portofel și la mobil? Niet.

| Drimmero a răspuns:

Zi merci ca fac macar facultate si vor sa fie educati, sa aiba studii si etc.

Sunt si rromi care se integreaza normal in clase de romani si progreseaza spre medicina, drept,, cu functii/meserii inalte, tot respectul pentru ei, mai ales daca pleaca de jos.

| Nimeni91 explică (pentru Drimmero):

Asa este. Am scris si mai sus faptul ca bunicii mei munceau cot la cot cu o familie de romi si castigau respect si valori morale. Si da, unii chiar ajung sa aiba functii importante. Dar eu spuneam doar ca ar trebui sa fim tratati la fel, adica ei sa fie tratati ca si noi, iar ei sa nu ne considere diferiti, asa cum se mai intampla. Si nu era vorba doar de romi, ci de toate minoritatile etnice. Stiu ca unii muncesc si au familii si copii bine crescuti.

| Drimmero a răspuns (pentru Nimeni91):

Cumva statul ii 'discrimineaza', le pune locuri speciale si medii mai mici, cumva le insulta capacitatea ))) priveste si partea asta.

| Freya1 a răspuns:

Nu o mai da voalat ca nu are rost.Rromi care sunt oameni ok si civilizați nu o sa ceara niciodata ajutor suplimentar atata timp cat sunt sănătoși și pot munci,aia merita din plin respect.Cei care stau mereu la mila cuiva,având deja bani cacalau sau putând sa muncească da nu vor sunt scursuri.
Cei care nu au bani pot sa învețe să ia bursa,nu sa astepte sa le micsoreze taxele ca ei sunt rromi sau unguri sau alte naționalități.
Adevarul e adevăr,ca sa nu vina alea sa ridice poalele (ca ei stiu sa isi ceara dreprurile) toata lumea ii sărută in fund,da nu vezi sa de-a intaietate la un roman mai necăjit sau cinstit, pentru ca ala e mai civilizat si mai prost, se teme sa faca zarvă si sa bată cu pumnul in masa.Tu nu vezi ca si daca li se da casa, ajutoare, întîietate tot sunt nemulțumiți că ei au mai multe drepturi? Daca tu esti la o coadă primul si vine in rrom si nu il lasi in fata începe si urla ca il discriminezi, ca ai ceva cu el nu ca s-a trezit el la 12 si a venit la unu cand coada începe de la ora 6.Am pățit chestia asta acum recent la buletine,cu unu a venit toata familia si daca a ajuns tarziu a început "bulibasa" sa faca gura acolo si sa se certe cu polițiști ca sa le faca loc in fata.Da politistu ala a avut sange in el si il felicit, i-a spus că daca a venit tarziu aia e, astepte si la pus ultimul si au putut face ei câte garagati au vrut.
Nu am nimic cu ajutorul oferit celor sărmani care vor sa faca ceva.Dar nu poti sa iei tu de la ala care merita ca sa dai la unu doar pentru ca ii e mai neagră pielea sau ca urla masa la poarta.Vor egalitate, atunci muncească, învețe, câștige ca un om normal si fie ca restul.Multi vor mai mult decat merita, iar alți au atata rusine si bun simt incat nu cer nici ce ar fi de drept sa ceara.

| Catrice a răspuns:

Da' te-ai gândit ca nu toți rromi au vile cu turnulețe și piscina?

| Nimeni91 explică (pentru Catrice):

Da, stiu asta. Exista oameni muncitori si oameni mai putin muncitori, oameni care vor sa fie mai bine si oameni care se multumesc cu putin. Ce am vrut eu sa spun este faptul ca stiu cum e sa fii dicriminat de anumite grupuri si paturi sociale si nu ajutorul in bani este ce au nevoie oamenii mai putin norocosi, ci un loc de munca unde sa arate ce pot cu adevarat si de ce sunt in stare, insa stiu ca multi refuza asta. Cum am mai spus, scriu aici ce ma apasa si pe mine, deoarece nu am cu cine sa vorbesc. Eu am crescut cu bunica mea la cules de porumbi si de vie, la sapat in camp, stand cand eram prea mica pentru a ajuta la umbra unui copac razlet si la spalat de covoare, si sunt bine. Ceea ce vreau sa spun este ca nu saracia face hotare intre oameni, ci lenea si multumirea cu ce au si faptul ca nu isi doresc sa isi depaseasca statutul social.

| Catrice a răspuns (pentru Nimeni91):

Dar când spui egalitate, nu înseamnă că au si ei dreptul la același job ca și restul, care implica studii?
Stiu ca unicef parca începuse o campanie prin care sprijinea copii rromi din familii sărace sa meargă la școală.

| Nimeni91 explică (pentru Catrice):

Stiu si asta. Insa am vecini mai saraci decat multi romi, si acestia nu primesc nimic. Au doar salariul tatalui lor si atat, pentru ca mama lor a plecat acum ceva timp, ins aei nu au fost ajutati. Stau intr-o casa mica si sunt singuri. Daca tatal lor munceste la o fabrica de paine, un om care apartine unei minoritati etnice de ce nu ar putea?

| Catrice a răspuns (pentru Nimeni91):

Tocmai pentru ca în principiu 'sefii' nu vor angajați de etnie.

| Nimeni91 explică (pentru Catrice):

De ce nu? Nu conteaza ce etnie ai, atat timp cat muncesti. Stiu ca multi sunt reticenti cu privire la asta, asta e realitatea, insa adevarul e multi romi nici nu vor sa munceasca, daca statul le da...

| Emma30555 a răspuns:

Mulți romi care sunt mai educați sau romanizati nu se folosesc de aceste drepturi, tocmai ca e ușor rasista chestia asta privind din ambele părți dar nu este un lucru neapărat rău fiindcă statul trebuie sa încurajeze cumva educarea romilor defavorizați, sunt destui care vin din familii needucate dar care in felul acesta au o șansă, țiganii trebuie educați doar asa putem scăpa de părțile lor negative, prin educație

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Rasisto

| Nimeni91 explică (pentru anonim_4396):

Nu ma consider rasista pentru ca vreau o egalitate care sa fie cu adevarat egalitate. Adica, si eu am fost numita in fel ci chip pentru ca nu imi permit anumite lucruri, mai ales acum cand scoala nu mai e chair pe gratis, adica daca nu am bani pentru cadori sunt exclusa adin grupuru, iar la facultate voi ajunge pentru ca am primit o bursa sociala pe care o strang ca sa imi permit sa platesc macar taxele de inscriere si sa am bani macar pentru formalitati.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună draga mea, deja m-am obișnuit să primesc în fiecare dimineață salutul tău. Cred ca e potrivit sa salut și eu.

rolling on the floor

| Nimeni91 explică (pentru anonim_4396):

☺! Mai pun si eu cate o intrebare, deoarece nu am cui sa îi spun ce am pe suflet.

| S8N a răspuns:

Da, în esență este redistribuire de bani (se fură de la o persoană prin taxe, și după este dat la altcineva.)
Din acest motiv, eu nu pot să văd programele astea într-un mod etic. Dacă statul își făcea singur banii, era ok să mai dea stânga dreapta la cine considera că are nevoie, dar ăștia sunt bani dați de populație și ar trebui investiți în lucruri care îi ajută pe toți, nu doar pe unii.