| stefaniabianca123 a întrebat:

Buna,e normal ca tatal meu vitreg care e britanic sa imi spuna ca nu trebuie sa vb cu mama in romana si sa imi interzica sa vb cu ea in romana si sa imi spuna ca daca vreau ceva sa nu o mai intreb pe mama ca zice ca vreau sa o manipulez. Dar nu e adevarat. Va rog sa ma ajutati. Funda

Răspuns Câştigător
| FABULOSUL6000 a răspuns:

Tu ai dreptul sa vorbesti ce vrei si cand vrei cu mama ta.Eu zic sa ii spui si ei toate aceste lucruri, deoarece nu este normal sa iti interzica cineva comunicarea cu propria mama. Poti sa vorbesti in ce limba vrei tu, mai ales ca romana este limba ta nativa, si nu poate nimeni sa iti spuna ce limba sa vorbesti. Daca mama ta nu stie toate aceste lucruri, eu zic sa vorbesti cu ea atunci cand sunteti doar voi doua.

5 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Nu va poate impune cum sa vorbiti in absenta lui. Insa in prezenta lui sunteti absolut obligate sa vorbiti numai intr-o limba pe care o intelege. Este extrem de nepoliticos sa discuti in prezenta unui strain intr-o limba pe care acesta nu o intelege si nu ar trebui niciodata sa scoti nici un cuvant in romana in prezenta lui fiindca asta denota o sfidare extrem de grava, chiar daca el se gaseste in casa mamei tale. In prezenta lui, politetea si bunul simt te obliga sa folosesti numai o limba pe care o intelege, chiar atunci cand iti adresezi tie insati cateva cuvinte, cu atat mai mult cu cat vorbesti cu o alta persoana. Este posibil ca din greseala sa fi vorbit vreodata cu mama ta in prezenta lui in romana, ceea ce este un gest extrem de urat si arata o lipsa de respect greu de iertat. Dar daca stii ca s-a intamplat asta, cere-i tatalui tau vitreg iertare, explica-i ca a fost doar o scapare, nicidecum o batjocura la adresa lui si ca vei face tot posibilul sa nu se mai intample. Roaga-l sa iti atraga atentia imediat cum rostesti un cuvant in romana in prezenta lui si asigura-l ca i-l vei traduce imediat.

| cristimihailov a răspuns:

Eu as merge pe o idee de tipul win win: tu vorbesti cu mama ta in engleza si el eventual iti corecteaza pronuntia daca e prin zona.

El va invata zilnic doua cuvinte in romana.

Incearca sa oferi si ceva, inainte sa ceri. Intr-un fel iti face un bine pentru ca te forteaza sa schimbi intr-o limba care iti este acum cam straina dar in viitor iti va fi prima limba.

Este adevarat ca poate modul in care o face nu e cel mai diplomatic. Dar vorbind in engleza si luandu-i din cand in cand si partea ai putea readuce linistea in familie.

Ar mai fi si cealalta optiune: tu sa o tii pe a ta si sa vorbesti in romana. Si ce vei avea de castigat?

Pe termen lung nu mare lucru. Pe termen scurt... cam la fel.

Nu e vorba aici de impunere, ci de a face odata pasul si daca stai intr-o tara vorbitoare de engleza va trebui sa vorbesti limba. Cu cat o vorbesti mai aproape de nativi, cu atat sansele tale explodeaza mai tare.

Este controversata solutia, asa este. Si sunt mai multe puncte de vedere: al tau, al lui, al mamei tale, al celor de pe site, etc.

Din experienta proprie iti spun ca si eu am urat faza asta. Dar acum imi vine sa ma pup pentru ca am facut-o.

Nu gandi cu furie. Fa-o la rece. Tatal tau are dreptate pe termen lung.

Pe termen scurt poate mai sunt niste probleme. Comunicarea in engleza il va ajuta si pe el sa vada ca face parte din familie. Si el, ca si tine, are nevoie de aceasta familie.

De ce esti egoista si ii refuzi aceste lucruri? Uite... ce urmari are. Te acuza de diverse prostii... si tot asa. Poate ca uneori si pe buna dreptate.

Daca vrei sa fii fericita... fiecare trebuie sa fie fericit. Pt asta fiecare ar trebui sa primeasca ce vrea. In timp, cu putina rabdare si diplomatie... lucurile se pot rezolva.

Sfatul meu ar fi sa le rezolvi... nu sa le complici.

| raluk27 a răspuns:

Nu e normal. Cred ca e suspicios si vrea sa vorbesti in engleza, ca sa inteleaga si el. Comunicand numai in romana, probabil are senzatia ca ascundeti ceva, ca aveti secrete, ca il vorbiti de rau sau mai stiu eu ce.

| Eastwood a răspuns:

Nu e normal, dar ma gandesc ca intra la banuieli cum nu vorbesti in engleza, va crede ca vorbiti despre el.

| EneCristian a răspuns:

Explicai ca aia e nationalitatea ta si ca nu e treaba lui ce limba vorbesti cu mama ta pana la urma ce drept are el sa iti interzica sa vorbesti limba ta nativa? Ia zi si mamei tale chestia asta.