| Tomioka a întrebat:

Buna, nu vreau sa o lungesc.
Am 15 ani, ies destul de des pe afara, cu oameni decenti, capul pe umeri ba chiar oameni in toate firea de la care am ce invata, dar si cu colegi de clasa, niciunul nu fumam, drogam etc. in plus eu am o tarie de caracter prea mare deci nu fumatul ar fi o problema, cu toate astea, nu sunt lasat sa stau pe afara decat pana la 11 seara, nu am venit niciodata baut acasa sau cu probleme la politie, parintii ma stiu mai nebun dar au incredere in mine. Nu asta ar fi o problema insa cand se creeaza atmosfera aceea cu glume, voie buna eu sunt nevoit sa ma retrag folosind diferite scuze stupide, de obicei prietenii mei, aici vorbesc de colegii mei care sunt tot minori, stau pana la cat vor ei, imaginati-va doar cum ma simt cand stam si povestim seara pe liniste, radem, ne simtim bine eu sa plec acasa, ma simt ca ultimul fatalau.
Pana la urma fiecare ne facem propriile amintiri, vreau si eu sa imi traiesc copilaria ca doar una am, precizez ca stam intr-o comuna destul de linistita fara drogati, etc
Ce ar fi de facut sa adaug si eu macar o ora in plus? Sau mai mult?
Multumesc anticipat

25 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

Nu știu... încearcă să afli de ce te restricționează atât și dă-le argumente să-i combați

| Tomioka explică (pentru Adry05):

Stii si tu deja ca nu conteaza ce zice copilul, parintii au toata puterea si oricum va iesi cum vor ei

| Adry05 a răspuns (pentru Tomioka):

Unii părinți dacă sunt mai dezghețați la cap și le aduci argumente puternice pe care le prezinți cu încredere își pot pune niște semne de întrebare

| Violleta2022 a răspuns:

Cum esti minor, esti inca sub tutela parinteasca, iar ora legala pentru minori este 9, iar dupa 9 seara, numai cu parintii.
Asadar, fii multmit ca parintii sunt cumsecade si accepta sa te lase afara pana la 11.
In ce priveste consumul de alcool, este ilegal pentru minori.
Chiar nu ai de ce sa te plangi, ca oricum primesti mult mai mult decat este legal si ai parintii blanzi.
In ce privesc amintirile, nu ti le ia nimeni, numai ca regulile sunt clare pentru toata lumea, esti inca copil si trebuie sa asculti si sa-ti respecti parintii si legea, bineinteles.

| Tomioka explică (pentru Violleta2022):

Daca eu am explicat ca nu am nicio treaba cu alcoolul sau cu alte lucruri ilegale nu inteleg de ce te-ai legat de chestia asta

| Violleta2022 a răspuns (pentru Tomioka):

Fiindca sunt parinte si stiu ce ai nevoie sa auzi, chiar daca nu-ti convine.
Ca-ti place sau nu, esti sub tutela parinteasca fiindca esti inca foarte mic si nu ai inca putere legala sa decizi ce vrei tu. oricum, la varsta asta esti incapabil sa discerni ce-i bine si ce-i rau, ca dovada ca tie nu ti se pare nimci rau sa stai afara, noaptea, pana la 12 noaptea, ceea ce-i total ilegal si primejdios, desii, tu nu vezi asta.
Din pacate, violurile, talhariile si atacurile se intampla noaptea, din neatentie, mai ales cand este vorba de un copil care-i naiv si nestiutor.

Crede-ma ca sunt destul de capabil sa fac diferenta intre bine si rau

Nu stiu cati ani ai dar crede-ma ca nu te prea duce capul

Iarta-ma nu pentru tine era acel raspuns jignitor, am ceva bug-uri si nu apar numele asa cum ar trebui

Un raspuns tipic de parinte. Si da, nu vad nimic rau in a sta noaptea sa te joci carti, pititea, sa stai la povesti, sa te plimbi, nici chiar noaptea, pana undeva la ora 1, nu cred ca un hot ar veni sa ma jefuiasca mai ales ca pe drumul spre casa pe care fac 5 minute abia ce dai de o masina, unii din anturajul meu vin de la munca pe la 7-8 si de aia ies seara, si uita-te la colegii mei, stau cat vor si nu i-a talharit nimeni si nici nu au ajuns drogati sau hoti, acum fiindca esti parinte probabil vei spune ca "nu conteaza ce fac altii", dar eu macar am incercat

| Violleta2022 a răspuns (pentru Tomioka):

Nu are importanta ca tu nu vezi a fii rau in a sta pana la 1 noaptea pe strazi, am mai explicat, fiindca esti copil si nu poti discerne binele de rau.
Legea protejeaza copilul si prin aceste masuri si restrictii luate, previne posibile violuri, accidente, jafuri, omoruri. Statisticil confirma acest lucru!
Tocmai de aceea parintii sunt responsabili de tine, fiindca tu nu esti inca capabil sa intelegi si sa accepti situatia. Este mai usor sa previi, decat sa regreti toata viata.
Tu fa bine si asculta-ti parintii, ca nu-ti vor raul si dupa cum vad, sunt deja foarte indulgenti, daca te lasa 2 ore mai mult afara, chiar daca asa ceva nu-i permis la varsta ta.

| Sofer a răspuns:

Cam aia e ora de somn la oameni adulți și nu vor sa ii trezești când te întorci acasă. Poate de asta. Întreabăi de ce la ora aia sa fi acasă, ca te poți întoarce în liniște fara zgomot acasă.

| Tomioka explică (pentru Sofer):

Nu e vorba de galagie, au ei motivele lor pe care la 40 de ani nu sunt in stare sa le explice spunand "de aia"

| Donsavas a răspuns:

Încercați sa ieșiți afara mai devreme ca sa stați mai mult

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Pleaca de acasa cu o ora mai tarziu de exemplu sa zicem ca pleci la 20:00 si vi inapoi pe la 00:30 cam asa, si cand vi acasa sa deschizi usa mai incet ca sa nu iti trezesti parintii.

| Tomioka explică (pentru Pricope_Marius_1997):

Pai la 11 ma suna, daca intarzii 5 minute am parte de o morala in care nu am dreptul sa spun nimic

| Pricope_Marius_1997 a răspuns (pentru Tomioka):

Le spui ca esti barbat si ca poti sa te descurci si singur noaptea afara ca nu degeaba ai buletin de la 14 ani, asa sa le spui. Cu curaj si tupeu ca nu esti prost? Daca vede ca esti bazat pe tine, tupeist si curajos si ca esti in stare sa le dai replica chiar daca sunt parintii tai o sa te lase afara pana la urma ca nu esti copil de tata care su+ge lapte matern.

Si daca suna ce? ti-e frica de ei, ii ameninti ca suni la protectia copilului s-au ca fugi de acasa daca iti impun conditii s-au daca se ating de tine ca nu degeaba ti-au luat telefon ca sa il folosesti. In momentul in care le spui asta isi vor da seama ca nu esti PROST si ca esti zdravan. Fi si tu mai barbat ce naiba.

Eu daca am urlat o data la ai mei de ma auzit tot blocul toti vecinii nimeni nu imi spune ce sa fac ca nu sunt prost si nu m-am nascut azi dimineata la ora 6.

Eu daca urlu la ai mei se pisa pe ei la ce voce groasa si brutala am parca sunt iesit din pestera. M-am luat o data la harta cu tata cand aveam 14-15 ani cand m-am saturat de comenzi si ordine, pot sa ma descurc si singur. Pe urma am mers la biserica m-am spovedit si impartasit la preot ca sa mi-se ierte pacatul. In mod normal e pacat sa iti lovesti parintii dar asta e, se mai intampla daca ei sunt prosti.
La 17 ani aveam 189 cm inaltime si 70, 6 Kg corpolent o data daca am urlat si am ridicat mana nu mai comenta nici unu. Dupa asta ma suparam si ma intristam pentru ca te doare sufletul dar nevoia de a fi ascultat si inteles si de ati da mai multa libertate te face sa fi asa cu parintii tai.

Tu esti baiat s-au fata?

Sa vezi ce le-am facut o data "Chiar daca sunteti parintii mei va f+u+t in gura am buletin de la 14 ani nu sunt prost ma pot descurca si singur." dupa asta s-au suparat rau de tot, aproape ca era sa ma de-a afara din casa dar m-a lasat in pace ca stiau ca sunt nebun.

| Panamax a răspuns:

Plecati la distractie cu o ora mai devreme.
Daca parintii se culca la ora 23:00 tu o sa-i trezesti oricum cand te intorci acasa.
23:00 mi se pare un orar decent de intors acasa.Ca unii dintre colegii tai au parinti iresponsabili este strict problema lor.

| Tomioka explică (pentru Panamax):

Ba chiar as spune ca au niste parinti de treaba, care au incredere in copilul lor

| Panamax a răspuns (pentru Tomioka):

Tot n-ai inteles.
La ora 23:00 se da stingerea, ce este asa greu?
Si nu conteaza ce crezi cu creierul tau de gaina.

| MihaiV01 a răspuns (pentru Panamax):

" La ora 23:00 se da stingerea"
da unde va credeți fratilor in comunism? Fiecare da stingerea la ce ora vrea
iar tu nu poti impune asta nimanui!

| Tomioka explică:

Daca mi-ar spune clar "din motivul x nu te las" sau "nu te las ca imi este frica de." as intelege dar deseori imi spun "de aia" sau "ce faci tu pana la ora aia" chiar daca le-am explicat de 100 de ori ca stam la o gluma la o caterinca si ca nu facem alte chestii, stiti la ce ma refer