Mai mult de jumatate din persoanele cu Sindrom Down, traiesc peste 50 de ani.
Sindromul Down (trisomie 21) reprezintă o afecțiune cromozomială (o afecțiune din naștere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar. Cromozomii sunt structuri microscopice prezente in fiecare celulă din fiecare țesut al organismului. Ei poartă planul tuturor caracteristicilor pe care le moștenim. Acest plan este purtat sub forma un mesaj codat prezent într-o substanță chimică denumită ADN. La om, sunt 23 de perechi de cromozomi în fiecare celulă, 46 în total. Un set de 23 de cromozomi se moștenește de la tată iar celălalt set de 23 de la mamă.
În 1959, geneticianul de origine franceză, profesorul Jérôme Lejeune, a descoperit că sindromul Down era cauzat de prezența unui cromozom 21 în plus, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi în loc de 46.
Sindromul Down apare la tot mai mulți copii, peste tot în lume, cu preponderență în Occident, unde vârsta la care femeile fac copii este tot mai înaintată. În lume, unul din opt sute de copii se naște cu acest sindrom. Numărul total al celor afectați la nivel global este estimat la 40-50 de milioane. În anul 2006, în România existau peste 35.000 de astfel de persoane.
Sindromul Down este insotit de retard psihic usor sau moderat sau de dezvoltare psihica inceata. Cei mai multi dintre copiii cu SD se nasc si cu probleme de inima. Unele dintre aceste probleme pot fi rezolvate doar prin operatii. Unii au probleme intestinale, probleme de vedere sau de auz. Multe dintre aceste probleme pot fi tratate.
Cum sa faceti fata vestii ca veti avea un copil cu Sindrom Down.
Vestea ca un copil are Sindromul Down este socanta si greu de primit, la prima mana. Nu e ceva ce un parinte isi doreste pentru copilul sau. Dar Sindromul Down nu trebuie sa insemne sfarsitul lumii. Iata cum puteti face fata acestui diagnostic:
ATENTIE: Toti nou-născuti cu sindrom Down trebuie examinati de către un specialist pentru depistarea cataractei congenitale si a altor anomalii oculare (strabism convergent, blefarite, nistagmus, opacifierea cristalinului).
Sorry... Speranta e ca multe dintre aceste probleme cauzate de acest sindrom pot fi tratate.
Toate persoanele cu Sindrom Down prezintă un anumit grad de dificultate de învățare (retard mental). Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta și este imposibil de aflat data decedarii! Deci doar doctorii iti pot spune! vreau funda
Nu iti pot spune sigur...din cate stiam eu...Sindronul down nu este un sindrom fatal,dar acum nu sunt sigura depinde de tratament, de varsta, de sistemul in care lupta cu boala.Tratamentul eeste cu celule stern, nu stiu daca am zis bine!