anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Oscilez între a merge la facultate și a nu merge. Acum, înclin mai mult spre nu a merge. Dar poate încă nu știu ce îmi doresc, timp să mă decid mai e mult. Am avut azi o discuție cu partenerul meu, cu care am o relație de doi ani. I-am zis că mă gândesc să nu merg la facultate, iar el a spus ceva de genul că atunci când vom avea copii, copiilor le va fi rușine că mama lor nu are studii superioare și că nu mă voi putea realiza fără o facultate. Iar eu de aici am înțeles că și lui i-ar fi rușine ca viitoarea lui soție să nu aibă studii superioare, deși nu a spus asta. Cred că ar trebui să pun capăt relației, nu văd de ce ai sta cu o persoană doar pentru studiile pe care le are, consider că alte aspecte sunt esențiale. Plus că, mintea mă duce, nu e asta o piedică, că aș fi vreo idioată. Am dreptate eu sau are el? Studiile sunt un aspect atât de important într-o relație încât fără ele să îți fie rușine cu partenerul/partenera?

Răspuns Apreciat de Editori
| laSoledad a răspuns:

Vezi ca prietenul tau s-a referit la studii, batand de fapt un apropo mai subtil, si anume la statutul social. Iar barbatii, cat si femeile pun pret in prezent pe statutul social al partenerului. Iar fara studii mai aprofundate intr-un domeniu, e greu sa avansezi la job, astfel incat statutul social sa-ti creasca. Te plafonezi la entry level, poate middle si acolo ramai. Nu neaparat in toate domeniile, insa intr-un mediu de lucru in care recrutarea se face pe cunostinte, competente si pe meritocratie, daca candidatul nu are specializarea necesara, greu sa fie recrutat. Iar in domenii ca medicina, inginerie, statistica, contabilitate, drept, matematica etc chiar se pune accent pe specializarea avuta in facultate. Avand una, manevrezi situatia cu mai multa acuratete, precizie, expertiza si usurinta. Nu stiu ce sa zic, intai vezi care e pasiunea ta si perfectioneaz-o. Poate ca ai o pasiune sau un scop in viata pentru care simti tu ca nu trebuie facultate si ca te-ai pricepe la el. Sau poate ca nu cunosti inca sfera ocupatiilor care sa ti se potriveasca. Arunca o privire pe: http://site.anc.edu.ro/lista_so/ (e o lista lunga) sau consulta un psiholog pentru indrumarea in cariera. O discutie deschisa cu cineva care sa te si cunoasca si care sa stie sa te indrume pe mai departe in functie de ceea la ce aspiri tu, conteaza mult. O facultate iti deschide mult orizonturile. Insa tine minte ceva, in Romania mai ales, nu se cauta atat de mult oameni cu studii, se cauta oameni care sa faca treaba bine, programatic si supus, fara sa comenteze nimic in plus. Daca vede ca gandesti mai mult, ca te duce capul, nu-i place oricarui "angajator bisnitar". Insa, studiile superioare iti dezvolta gandirea critica, de control, te face sa-ti pui intrebari, iti deschide orizonturile, incat sa fii admis intr-un mediu mai bun de lucru sau poate intr-o echipa de colegi mai buni. Doar atat iti zic.

11 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Studiile nu te face om in viata doar educatia si modul de a te descurca in viata. Generatia actuala abia reuseste sa dea spaga la bac multi nu scot media si pica sau nu vor sa munceasca pentru ca sant salariile mici in tara

| Adry05 a răspuns:

Intr-o relatie clar nu-s importante dar ca sa ai un job bine platit, mai greu fara studii superioare. Eu zic sa nu dai acum, ca doar nu te grabeste nimeni, intra in piata muncii, vezi ce-ti poti lua doar cu-n bac si poate te razgandesti dupawinking. Numa bine poate ajungi sa-ți dai seama și ce studii superioare o să vrei să urmezi.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Studiile sunt un aspect atât de important într-o relație încât fără ele să îți fie rușine cu partenerul/partenera?
Da, în relație cu anumite persoane, care văd studiile universitare ca un titlu de noblețe.
La revedere, altul, rapid.

| GabiDumitrescu a răspuns:

No offense, dar partenerul tau e UN CRETIN. Poti sa ii arati raspunsul asta. Chiar te rog sa i-l arati, de fapt. Cunosc o gramada de oameni de nota 10 cu studii liceale sau chiar cu 8 clase si atit. Pe de alta parte, cei mai mari nenorociti pe care i-am cunoscut vreodata au studii superioare. Te poti realiza fara facultate foarte bine. Uite un exemplu foarte simplu, aparent: BUCATAR. Un bucatar bun cistiga lejer 1000 EUR tocmai fiindca NU MAI SINT OAMENI calificati cu adevarat pe diverse meserii non-superioare. Electricieni, instalatori, bucatari, sudori, operatori CNC, multe altele. La o adica te poti face sofer de taxi sau chiar TIR si poti aduce un venit consistent in casa. Daca partenerul/a e cam la acelasi NIVEL INTELECTUAL (cultura generala, curiozitate/interes in diverse domenii, dorinta de a citi/descoperi lucruri noi, etc) nu e nici o problema. Tare am impresia ca la voi partenerul asta al tau crede ca diploma te face om, si nu ceea ce esti tu cu adevarat. Concluzie scurta: ai dreptate, da-l draq de idiot, sigur o sa gasesti unul care sa te aprecieze ca om fara sa te caute de diplome.

| Emma30555 a răspuns:

Studiile superioare sunt un plus, te pot ajuta pe viitor, facultatea îți oferă o noua etapa, o noua experienta și în plus aprofundezi un domeniu, și întradevar în societate da mai bine o persoana cu studii superioare. Dar nu e un criteriu după care sa îți alegi partenerul sau partenera.

| Eireann a răspuns:

Cred ca te grabesti. Facultatea e o perioada unica in viata si te va ajuta sa te dezvolti si sa inveti foarte multe, dar nu in salile de curs. Sunt experiente, oameni, distractie si stress. O sa vezi si o sa intelegi lucrurile altfel, o sa inveti lucruri despre tine si despre lumea din jur. Sunt oameni foarte intelligenti fara facultate, un prieten bun nu a terminat liceul si e foarte destept, pur si simplu nu a avut motivatie. Sunt oameni fara prea multa minte cu studii post-doctorale. Prietenul tau cred ca S-a exprimat gresit si sigur nu sta cu tine pentru studii, poate ca vede in tine un potential si nu vrea sa il pierzi, poate vroia sa te motiveze, poate nu.

| laSoledad a răspuns:

Apropo, daca vreodata te hotorasti sa faci facultatea, o faci pentru curiozitatea/ pasiunea si scopurile tale, si ale nimanui altcuiva. Multe lucruri va trebui sa le faci pe cont propriu pe masura ce devii din ce in ce mai independenta cu trecerea anilor si sa nu lasi nici macar partenerul sa se amestece in dezvoltarea ta. E decizia ta, iar decizia ta e un drept, pe care el n-are voie sa-l influenteze.

| Monyyyyy a răspuns:

Draga mea eu cred ca soțul tau a vrut sa apună ca lui i va fi rusine, adica sincer dacă nu dorești care este problema? Dacă ai o facultate nu înseamnă ca ești deștept,, sa faci de dragul de a o face? Așa e moda in România.Inseamna ca nu te iubește cu adevărat,i este rusine, din păcate oamenii se uita doar la clasele sociale, la bani, corp etc decât la suflet și minte.Majoritatea bărbaților din România doar la corp se uita și sa îndeplinească femeia tot ce cer ei.Despartete de el,nu îți accepta alegerile,opiniile, dorințele, nu are rost, nu îți distruge viata.Meriti ceva mai bun! Adica ce, dacă ma ajuta Domnul anul acesta la bac și intru la facultate, nu mai merg cu părinții mei pe strada ca nu au studii? Sau cu fratele meu? Imi resping prietenii? Care poate nu au avut șanse sau nu au putut? Indeparteaza-te de acești oameni superficiali. Numa bine și noroc, fa ce iubești in viata ca sa nu ai regrete mai încolo.

| laSoledad a răspuns (pentru Monyyyyy):

Da bine zis, iubirea si acceptarea dintre oameni nu ar trebui afectate de prejudecatile sociale, cum se intampla acum. "Iubire si prejudecata"

| Monyyyyy a răspuns:

Prietenul scuze

| Foame a răspuns:

Uite un secrettongueoti sa mori de foame si cu facultate, poti sa ii zici asta si acum daca stai sa te gandesti el te-a luat pe tine sau diploma? Iubirea adevarata nu are conditii.

| MATRiXRIDER a răspuns:

Este absolut gresit ce a zis, facultatea nu te defineste, si copiilor nu le va fi rusine decat daca ii cresti sa le fie, lucru care e dictat de societate si e gresit, sunt atatia oameni fara facultate de succes, sau mult mai buni la suflet decat unii cu facultate, sau mult mai "oameni adevarati" decat unii cu studii superioare, nu e rau sa le ai, dar daca tu simti ca nu vrei inca, ai timp, sunt oameni pe care ii si cunosc ce fac facultate pe la 30 de ani. Eu zic sa nu te grabesti pana nu stii exact ce vrei sa faci, si nu da ascultare indoctrinarii societatii cum e iubitul tau, ca e rau cum gandeste ca le va fi rusine copiilor, e o prostie ce a zis, adica nu conteaza ce vrei tu sa faci cu viata ta? E egoist, parca parerea ta nu ar conta, si trebuie doar sa urmezi ce dicteaza sistemul, scoala, liceu, facultate, casa masina copii facturi si gata. aia e viata, nu trebuie sa fie asa, viata ti-o faci tie cum vrei tu, iar daca nu-i convine, sa faca ce vrea. Eu am terminat liceul de peste 3 ani si nu am facut inca facultate, am bac, ma duce capul, nu e asta baiul, baiul e ca majoritatea celor care imediat dupa liceu fac facultate, nu lucreaza in domeniu, cam toti pe care ii stiu si rude, si prieteni, multi, se angajeaza in cu totul altceva fata de ce au facut in facultate. Zic sa nu te grabesti, sa iti gasesti drumul si ce iti doresti sa faci in viata, sa nu regreti dupa, ca sunt ani de studii si bani presupun, poti reusi in viata fara, dar daca stii exact ce vrei sa faci, si mai bine, o sa fie floare la ureche, pana atunci, nu te lua dupa altiiwinking